TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Missä on humanitaarinen interventio Syyrian siviilien auttamiseksi?

Maailmanpolitiikan etiikan epätasapaino tulee näkyväksi, kun sodan osapuolena on suurvalta. Jos kyseessä olisi Afrikan alueella tapahtuva kansanmurha, olisi YK jo reagoinut voimakkaammin. Nyt Euroopan naapurissa teurastetaan siviilejä, eikä mitään tehdä, koska Venäjän kanssa ei haluta avoimeen konfliktiin.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä on aikojen saatossa toteutettu humanitaarisia interventioita, eli väliintuloja, joissa sotilaallisin keinoin puututaan toisen valtion tilanteeseen. Humanitaarinen interventio määritellään ”pakottavaksi tunkeutumiseksi valtion sisäisiin asioihin suuren mittakaavan ihmisoikeusloukkauksien torjumiseksi”.

Syyrian Aleppon kaupungissa on meneillään siviilien teurastus, jossa Syyrian hallinnon ja Venäjän sotakoneet ovat pommittaneet kapinallisten hallussa olevia kaupunginosia jo kaksi viikkoa. Pommitusten kohteena on n. 250 000 siviiliä. Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ja Venäjän joukot eivät ole piitanneet lainkaan ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Pommituksilla toteutetaan maahyökkäystä, jossa Syyrian hallinnon joukot yrittävät saada Aleppon haltuunsa. Kansainvälisen humanitaarisen intervention toteuttamiseen tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston yksimielinen päätös. Tätä ei luonnollisesti ole tulossa, sillä turvallisuusneuvoston jäsen Venäjä on Aleppoa pommittava osapuoli.

Syyriasta on pahimmillaan tulossa USA:n ja Venäjän välinen taisteluareena, jota käydään välillisesti muiden kautta. Venäjä haluaa tasavahvan statuksen USA:n rinnalla ja toteuttaa Syyriassa nyt omaa Irakin sotaansa.

Humanitaarinen katastrofi syvenee Syyriassa ja kansainvälinen yhteisö pysyy sivustakatsojan roolissa. YK:n turvallisuusneuvosto on lamaantunut konfliktin osalta pysyvien suurvaltajäsenten erimielisyyksien vuoksi.

Vetäytyminen ilman voittoja on arvovaltatappio, jota Venäjä ei halua. Syyrian sota on vaarassa pitkittyä. Missä on kansainvälisen yhteisön väliintulo?

Maailma on edelleen yhtä kyvytön puuttumaan kansanmurhiin kuin ennenkin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Olli Kankaanpää

USA:n muskelit eivät riitä kontrolloimaan Venäjän toimia. Vaalit lähestyvät ja Trumpin jalat ovat ovella ja melkein jo kynnyksellä. Venäjä osaa toimenpiteissään huomioida myös Yhdysvaltojen tulevat presidentinvaalit, jota edeltävä aika on osoittanut Yhdysvallat juuri niin heikoksi kuin Venäjä ennakoi.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tuontirajoituksiakin voisi höllätä ja sallia esim. lääketieteellisten tarvikkeiden, rahaliikenteen ja avustustoiminnalle tärkeiden tavaroiden maahantuonnin. Humanitaarinen apuhan on ongelmissa tuon takia, eikä sotakaan tietysti auta asiaa.

Aseita saa toki viedä Syyriaan laillisesti...

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Kansainvälisellä yhteisöllä R2P, eli responsibility to project.

Kemialliset aseet olivat Obamalle se punainen viiva puuttua Syyrian asioihin. Mutta kun Syyrian hallituksen joukot jäivät kiinni em. aseiden käytöstä, niin silloin astui Erkki Tuomioja (SDP) yhdessä pohjoismaisten ulkomininsterikollegoidensa kanssa esiin ja esitti, että jos Syyrian kemialliset aseet tuhotaan valvotusti, niin interventio vältettäisiin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Sisällissota" pitkittyy siitä syystä, että siellä liian monen sorkat kuopimassa kansallisia etujaan. Sivillit voisivat lähteä Alepposta evakkoon.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Al-Assad yritettiin kaataa 'humanitäärisistä' syistä ja näin siinä sitten kävi. Obaman ja hänen liittolaisensa olisi pitänyt kaataa Assad kertärytinällä tai jättää koko retki tekemättä. Saddam Husseinin ja Muammar Gaddafin kohtalon nähtyään Al-Assad havaitsi joutuvansa taistelemaan hengestään ja onnistui venyttämään konfliktia niin pitkään, että Venäjä päätti puuttua peliin. US hallinnon toiminta/toimimattomuus on ollut omiaan pitkittämään Syyrian sotaa. ISIS-järjestölle USA on tarjonnut runsaasti epäsuoraa tukea, mm. aseistus on peräisin amerikkalaisten 'epähuomiossa' Pohjois-Irakiin jättämistä varastoista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Al-Assad yritettiin kaataa"

Kuka on antanut USA:lle oikeutuksen kaataa valtionpäämiehiä ja hallituksia. USA on aiheuttanut lähi-idässä ja Libyassa pelkkää sekasortoa ja inhimillisiä kärsimyksiä aloitettuaan luvattoman sodan Irakia vastaan 2003.

Jukka Laine

Heikkoutensa päivinä länsi nöyryytti Venäjää useasti. Putinia nöyryytettiin kutsumalla hänet Lahteen 2006 muka neuvottelemaan EU:n ja Venäjän yhteistyöstä ja sitten syytettiin Anna Politkovskajan murhasta. Sama näytelmä toistuu kerta toisensa jälkeen. Kyproksella vietiin venäläisten rahat ja Jugoslaviassa Nato näytti voimaansa. Kosovokin syntyi ja serbejä tuomittiin lännen oikeudessa.

Taloudellisesta vallasta käydään taistelua Kiinan ja USA:n välillä. USA pyrkii eristämään kauppasopimuksin ja erilaisin keinoin, kuten pakotteiden avulla Kiinaa ja Venäjää. BRICS maat puolestaan rakentavat omaa rahoitusjärjestelmää läntisten kumppaneiden vastapainoksi. Amerikkalaiset taas rakentavat ohjusjärjestelmää uhkaamaan näitä valtioita. Syyrian konfliktin avulla Venäjä, Turkki ja Kiina pystyvät painostamaan länsimaita.

Suomen hallitus päätti ilmeisesti että rajasopimuksesta neuvotteleminen olisi heikkouden osoitus. Puolustusministeri tokaisi Venäjän olevan arvaamaton ja viranomaiset, jotka tekevät rajayhteistyötä ovat ihmeissään. Aika näyttää miten tässä käy.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Turvallisuusneuvosto on pakostakin rampa ankka tällaisissa kysymyksissä niin kauan kuin Venäjä istuu siellä veto-oikeudella. Olisikohan YK:lla mahdollista peruuttaa Venäjän pysyväisjäsenyys turvallisuusneuvostossa ja saada siten aikaiseksi jämäkköjä yhteisiä päätöksiä?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

USA ja Israel *yskäisy*

Mutta joo, Yhdysvallat voisi kanssa poistaa "turvallisuusneuvostosta".

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Pommitusten kohteena on n. 250 000 siviiliä." Juuri tätä media hokee, ikään kuin siellä ei muita olisikaan. Jos siellä olisi pelkkiä siviilejä, ei mitään pommituksia todella tarvittaisi, vaan kaupunki olisi jo vallattu. Ikävä kyllä Itä-Aleppossa on aseistettuja "maltillisia" sekä äärimuslimeja, jotka pitävät siviilejä panttivankeinaan. Sekä lännessä että idässä on aina toitotettu, että terroristeille ei pidä antaa mitään myönnytyksiä. Juuri tästä on tässä kyse, vai halutaanko ISIS:ille vapaat kädet, mistä löytyy valitettavasti myös viitteitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se, että pidättäydytään siviilien massamurhaamiselta ja avustusjoukkojen pommittamiselta ei tarkoita myönnytyksiä terroristeille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jospa nyt ensin selvitettäisi kuka on pommittanut avustuskuljetuksia. Sen jälkeen voitaisi miettiä miten ne pahat terroristit saadaan pois sieltä hyvien siviilien seasta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #12

Venäjä pommitti avustuskuljetuksia kuten ampui matkustajakoneen Ukrainan taivaalla... Myyryläinen on tunnettu venäjätrolli, eli ei kannata enempiä perehtyä hänenkään sepustuksiinsa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #19

Mutta jos vaikka samoin periaattein aina tasa-arvoisesti tuomitaan kaikki avustuskuljetuksia tai siviilejä pommittavat? Ai niin, eihän se voi mitenkään käydä, koska silloin jouduttaisiin myös saattamaan vastuuseen muitakin kuin Venäjä tai sen liittolaiset. Sehän näyttäisi liian venäläismieliseltä toiminnalta.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #19

Venäjä valitsi kohteen satelliittipaikannuksella ja ampui alasmatkustajakoneen kostoksi EU:lle, joka paria tuntia aikaisemmin päätti olla lisäämättä venäjävastaisia pakotteita ''omaan jalkaan ampumisena''. Uhreista valtaosa oli hollantilaisia.

https://www.flightradar24.com/

Koneen alasampumisen takia hollantilaiset päättivät äänestää EU:n ja Ukrainan assosiaatisopimuksesta eli saksalaisten yritysten lähentymisestä Ukrainan markkinoita ja halpatyöläisiä. Kostoksi Venäjälle, he päättivät äänestää EI.

http://yle.fi/uutiset/3-8793494

Minun kysymys kuuluu. Olisiko EU muuttanut politiikkaansa Ukrainassa, jos koneen alas ampuivatkin ukrainalaiset? Vai olisiko päätetty salata totuus ja syytetty Venäjää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Elovaara syyttää Venäjää siitä, ettei Syyriaan ole saatu n.s. humanitaarista interventiota. Miksi pitäisi saada? Minusta läntisen arvoyhteisön humanitaaristen interventioiden jäljet pelottavat ihan tarpeeksi ent. Jugoslaviasta Irakin ja Afganistanin kautta Libyaan. Eikä toisaalta sellaista ole saatu Jemeniinkään jossa Venäjä ei ole osapuoli mutta sen sijaan läntisten demokratioiden lemmikki ja liittolainen, Saudien perheyhtiö on päälimmäinen toimija.

Jukka Laine

Libyan humanitäärinen interventio oli Gaddafin surmaaminen.BBC kertoi eilen Libyan uhreista. Liekkö brexit muuttanut jotain brittien medioissa. Gaddafi on tapettu ja uimataidottomia hukkuu Välimereen. Asiat on kunnossa Libyassa. Venäjää ei näy Gaddafin apuna.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Vetäytyminen ilman voittoja on arvovaltatappio, jota Venäjä ei halua. Syyrian sota on vaarassa pitkittyä. Missä on kansainvälisen yhteisön väliintulo?"

Venäjä on tukemassa Syyrian laillista hallitusta. Näin ollen sen toiminta lyhentää Syyrian sotaisia levottomuuksia. Paras keino lopettaa Syyrian sota on Syyrian kapinallisten toiminnan tukemisen lopettaminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Huomioiden alemman ilmeisen sarkastisen, ja osuvan sellaisen, kommenttisi sekä yleisen mielipiteesi mm. Venäjästä, tuo yllä oleva kommenttisi jää hiukan kysymysmerkiksi. Kyllähän venäjätrollit sitä ovat suositelleet, mutta oliko sarkasmisi siinä ehkä liian epäselvää ja osittain ruotsalaisen viestintäkulttuurin aikaansaamaa? Suomessa kun nääs tuollaiset kannanotot otetaan kirjaimellisesti tosissaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onko Makkonenkin Venäjän trolli?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Taitaa ainakin olla hyvin EU- ja NATO-vastainen enkä ole muutoinkaan havainnut hänen koskaan komppaavan venäjäkriittisiä kannanottoja.

P.S. Jos kommenttisi siis ei ollut tarkoitettu sarkasmiksi, niin päteekö sama myös alempaan kommenttiisi Venäjän humanitaarisesta avusta?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #25

Voiko minkään suurvallan toimintaa nimittää humanitaariseksi ilman sarkasmia?

Assadin hallitus on mielestäni laillinen Syyrian hallitus ja yhtä sopiva hallitsemaan Syyriaa kuin nykyinen Egyptin hallinto hallitsemaan Egyptiä.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #25

Venäjää on hankala kritisoida. Se on kuin ruokkisi traumaattisen ihmisen harhakuvitelmia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Eikö kansanedustaja Elovaara ymmärrä, että Yhdysvallat liittolaisineen rikkoi räikeästi YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta aseistaessaan Syyrian kapinallisten sotaa ja hyökätessään lopulta itse maahan. Seuraus on, että YK:lla ei ole Syyriassa toimintaedellytyksiä.

Ja eikö Elovaara tiedä, että Venäjä auttaa sotilaallisesti Syyrian laillista hallintoa maiden väliseen avunantosopimukseen perustuen. Venäjähän on ainut Syyrian sodan ulkopuolinen voima, joka toimii maassa laillisesti. Muut ovat laittomia hyökkääjiä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjä on juuri paraikaa suorittamassa humanitääristä interventiota Syyriassa!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Myötähäpeän nelisen vuotta myöhässä olevaa kirjoitusta. Silloin asialle olisi ollut tehtävissä jotain. Sinne ei tällä hetkellä mahdu enää enempää humanitaarisia puuttujia omine pommeineen ja edellisetkin ovat toistensa kurkuissa kiinni.

Jos on geopolitiikasta ja suurvaltasuhteista noin ulkona, en tiedä keneltä tällä kirkkaampaa kruunua kalastellaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hieno kirjoitus, suoraa ja oikeaa puhetta. Venäjän ja Syyrian armeijan käymä sota ei kohdistu ISISiin, vaan kapinoiviin oppositioryhmiin. Hyökkäys kohdistuu myös näitä ryhmiä kannattaviin tai muuten vaan sodan jalkoihin jääneisiin siviileihin.

Jukka Laine

Kansanedustajan on kirjoitettava puoluejohdon linjausten mukaisesti. Venäjä on arvaamaton naapuri, kun taas Obaman-Merkelin linja on oikeudenmukaisuutta ja viisautta täynnä. Heistä on tullut kataislaisia.

Ministerin auto ja Brysselin salongit kelpaavat kelle tahansa. Soini petaa itselleen eläkevirkaa, kuten teki Katainen.

Toimituksen poiminnat