TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

USA:n politiikka kaipaa sukupolvenvaihdosta

 

Vierailimme ulkoasianvaliokunnan kanssa Yhdysvalloissa 6.-13.11.2016 eli vaaliviikolla. Presidentinvaalien tuloslaskentaa seurasimme Suomen suurlähettilään luona. Noin kello 21 tilanne alkoi kääntyä Trumpin voitoksi. Tunnelma Yhdysvalloissa oli kahtiajakaantunut riippuen kumman leirejä seurasi, Trumpin vai Clintonin.

Havaintoni USA:n vaalijärjestelmästä olivat seuraavanlaisia: systeemi on hyvin monimutkainen ja kaukana suorasta demokratiasta. Valitsijamiesjärjestelmän vuoksi enemmän ääniä saanut ehdokas voi hävitä vaalit.

Kampanjaan tarvitaan täysin absurdeja summia. Myös kongressin ja senaatin vaalien suhteen ehdokkaan tilanne on sama – rahaa tarvitaan. Yhdysvallat on edelleen länsimaaksi suhteellisen konservatiivinen maa. Keski-ikäiset, varakkaat miehet ovat pääroolissa. Naisia on kongressissa 84 henkilöä 435:sta. Senaattoreista taas naisia on n. 20 henkeä sadasta. Nuorin kongressin jäsen on 32 – vuotias, ylipäätään nuoria on häviävän vähän. Alle 50- vuotiaita senaattoreja on 14. Vanhin senaattori on Dianne Feinstein 83 v. ja 80 v. -kerhossa on 8 jäsentä. Presidenttiehdokkaat olivat iältään Clinton 69 vuotta ja Donald Trump 70 vuotta.

Vaarallisin asia USA:n järjestelmässä on, että se sulkee nuoret  sukupolvet ulos. Itse en omilla taustoillani olisi koskaan päässyt kongressiin USA:ssa. Politiikka kaipaa kipeästi sukupolvenvaihdoksia ympäri maailman.

Moni koulutettu nuori äänesti Clintonia. Vaalitulos oli isku vasten kasvoja – Clinton sai enemmän ääniä muttei tullut valituksi. Kun samaan aikaan nuorten edustus poliittisessa järjestelmässä (kuin myös naisten) on suhteellisen alhainen länsimaaksi, on aines suurille protesteille valmis.

Huomionarvoista vaaleissa on myös USA:n alueellinen jakautuminen. Trumpin äänestäjät ovat enimmäkseen etelä- ja keski-osavaltioista. Globalisaation vaikutukset koettelevat eniten alueita joilta perinteiset teollisuustyöpaikat ovat kadonneet. Tiedättekö mikä on Yhdysvaltojen ei-akateemisten henkilöiden yleisin ammatti? Rekkakuski. Heitä onkin sitten yli 3 miljoonaa. Robotisaatio, digitalisaatio ja väestönmuutokset ovat vaikuttaneet laajasti rekkakuskien kaltaisiin ammattiryhmiin.

Globalisaatio aiheuttaa alueellista jakautumista valtioiden sisällä – sitä on kasvattanut myös politiikka joka keskittää ihmisiä suuriin kaupunkeihin. Näin on käynyt myös Suomessa. Jos haja-asutusalueiden annetaan surkastua ja keskittämistä ei tehdä hallitusti ja harkiten, voi seuraukset olla hallitsemattomia. Monille oli järkytys kun viime eduskuntavaaleissa vaalivoittajiksi nousivat Keskusta ja Perussuomalaiset. Moni pääkaupunkiseutulainen ihmetteli kuka näitä puolueita oikein äänestää. Vastaus: Keskustaa äänesti 626 218 ihmistä sekä Perussuomalaisia 540 212 suomalaista. Tämä on paljon.

Jos Euroopan kehityskuluista, Brexitistä ja Trumpin voitosta voi jotain päätellä, on sillä paljon tekemistä maailman rakennemuutoksen kanssa, sekä sen, ketkä länsimaissa ovat muutoksessa jääneet häviäjiksi. Pahimmillaan pettymys ja pelko omasta tulevaisuudesta kulmioituu jopa aggressioksi, parhaimmillaan poliittiseksi muutokseksi – Washingtonin valkokauluksiset pudotettiin tuoliltaan. Näin kävi jossain määrin myös Helsingissä keväällä 2011 ja 2015.

Tulos näytti, että emme voi suhtautua elitistisesti tai ylimielisesti kansaan. On ymmärrettävä millainen ahdistus osalla kansalaisista on. Myönteistä oli että Trump oli  kiitospuheessaan rakentava. Huolena kuitenkin on miten käy Obaman terveysuudistuksen, sekä ulkomaalaispolitiikan suunnat. Trumpin puheita kampanjan aikana ei unohdeta – Amerikan yhdistäminen on nyt presidentille vaikeampaa kuin koskaan aiemmin.

Obama sai perinnökseen kahdeksan vuotta sitten maan joka oli pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa ja osapuolena useassa sodassa. Siihen nähden tulokset ja kehitys ovat huomattavia. USA:n infrastruktuuri on kuitenkin edelleen rapistumassa. Toimia tarvitaan.

Trumpin valinnan seuraukset ovat kysymysmerkki. Henkilökohtaisesti olen huolissani erityisesti ympäristöpolitiikasta. Arktisesta alueesta, Pariisin ilmastosopimuksen etenemisestä sekä USA:n mahdollisesta takapakista uusiutuvien energialähteiden käytön suhteen.

On todettava että maailma elää murrosta – joka pitää sisällään etu-ja taka-askelia. Kaikella lienee tarkoituksensa, Trumpin valinta saa parhaimmillaan aikaan poliittista itsetutkistelua.

Kuinka pystymme vastaamaan paremmin työväen ja keskiluokan hätään joka länsimaihin on syntynyt? Miten teemme tämän ilman että tingimme vähemmistöjen oikeuksista ja niin ettei kestävä ympäristöpolitiikka ota takapakkia? Kuinka voimme samanaikaisesti auttaa riittävästi humanitaarisista kriiseistä pakenevia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Niko Sillanpää

Yhdysvalloissa ehdokkaaksi asettumisella on ikärajoja, esimerkiksi presidentti- tai varapresidenttiehdokkaan pitää olla 35-vuotias tai vanhempi ja senaattoriehdokkaan 30-vuotias tai vanhempi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_candidacy_law...

Voisivat olla korkeampiakin, jotta lapsellinen idealismi ja mustavalkoisimmat "mutku-mutku-sosiaalinen-oikeudenmukaisuus" -huurut ehtivät kadota.

Trump aikoo ilmeisesti ajaa äänestäjäkuntansa etua ja jättää esim. ulkomaalaisten edun huomioimisen vähemmälle. Aivan vastaavasti Clinton olisi ajanut establishmentin, (valta-)vähemmistöjen ja ulkomaalaisten etua. Ensimmäinen on mielestäsi ongelma, mutta jälkimmäinen ei ole?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Perussuomalaisissa on hörhöjen vastapainoksi myös fiksuja ihmisiä, kuten Tiina Elovaara, Arja Juvonen, Jussi Niinistö ja Sampo Terho, eikä minulla isommin mitään Timo Soiniakaan vastaan ole.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vieläkö Klaus Elovaara on PS-puolueenjäsen ?

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Hyvin kirjoitettu. Voisi lisätä että metakasta huolimatta äänestysinto oli matala kuin mikä.
Toivottavasti Elovaaran tapaiset PS edustajat saisivat enemmän media-aikaa ja pelkää iltapäivälehtiklikkausta ajavat , nimiä mainitsematta, jäisivät sivuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset