TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Kiusaamisen kimppuun lainsäädännöllä

Elokuussa lapset ja nuoret aloittivat jälleen koulutiensä. Lakialoitteeni kiusaajan siirtämisestä toiseen kouluun käsitellään eduskunnassa syksyllä. Sen on allekirjoittanut 101 kansanedustajaa. Käytäntö, jossa kiusattu joutuu vaihtamaan koulua, lähettää väärän viestin siitä, kuinka kiusaamiseen tulee suhtautua.
Valtakunnallinen koulurauha julistettiin tänään 24.8. Sininen eduskuntaryhmä haluaa kiinnittää huomiota koulukiusaamisen vakavuuteen ja vaatii toimenpiteitä sen vähentämiseksi. Kouluilla pitää olla selkeä velvoite puuttua koulukiusaamiseen. Lainsäädäntöä on selkeytettävä. On hyvin huolestuttavaa, että meillä on tapauksia, joissa kiusaamisesta tiedetään, mutta sitä ei saada loppumaan. Vaasan yliopiston vuoden 2013 Pelastakaa koulukiusattu! -tutkimuksen mukaan vain viidesosa koulun tiedossa olleista kiusaamistapauksista saatiin loppumaan.

Laissa ei ole säädetty tarkkoja toimia, joita kouluilta vaaditaan turvallisuuden takaamiseksi. Resurssit riittävään valvontaan, jälkiseurantaan ja esimerkiksi koulukuraattorien määrään on myös turvattava. Perusopetusasioissa oikeusjärjestelmä on liian hankala. Huoltajat eivät tiedä, mitkä asiat kuuluvat aluehallintovirastolle, mitkä taas tuomioistuimen toimivaltaan.
Puuttumisvelvoite on määriteltävä tarkemmin, se voisi olla esimerkiksi 2 kuukautta, jonka aikana kiusaamistilanne on saatava päättymään ja jälkiseuranta hoidettua. Jos asia ei kahdessa kuukaudessa ole ratkaistu, koulun vastuuhenkilöille tulisi seuraamuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Erinomaista. Yksi ongelma ainakin matkassa lienee: pienet kunnat joissa on vain yksi koulu. Järjestetäänkö kiusaajalle silloin kotikoulu, vai kuka maksaa matkat naapurikunnan kouluun?

Aikuiset saavat aina henkisistä kärsimyksistä korvauksia. Ehkä sellaisia voisi harkita myös kiusaajaan (perheen) maksettavaksi kiusatulle?

Harri Salonen

Tiedätkö, tähän on ihan yksinkertainen ratkaisu: lopeta se kiusaaminen.

Lisäksi on se nyt paljon epäreilumpaa, että kiusattu joutuisi tätä tekemään.

--

Sakkoa minäkin kannatan, se olisi helppo tapa ulkoistaa kasvatus taas kotiin. 15 tai 30 päiväsakkoa, jotka on tasaosuuksia lapsilisästä :)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

3 tekoa jotka vähentäisi ainakin kiusaamista

1.Kiusaaja erikouluun jos ei lopu,

2.Kiusaaja jatkaa kisuaamista jopa koulun vaihdettua, tämän jälkeen pakko psykiatrian hoitoon, koska tässä on jo kyse pään sisässä.

3. Poliisitoimet/Psykiatrian/Sosiaalityöntekijät
-Poliisitoimilla tarkoitan sakkoja jne.
-Psykiatri edelleen yrittää hoitaa henkisen puolen
-Sos.työntekijät, tsekkaavat kotiolot. Tosin tämä ei saisi mennä siihen että jos kaikki ei ole juuri täydellistä sos.työntekijän silmin niin huostaan.. vaan lähettäisiin juttelemalla eteenpäin, jos jossain on vikaa (Toinen vanhemmista ei olekkaan elämässä mukana, ja kiusaaja purkaa oloaan.) Tälläinen pitää hoitaa Psykiatrin puheilla, ei huostaanotolla.. Mutta voi olla taas piilo alkoholismia, joka vasta näkyy kun käyvät kotona.

Mutta se mitä sinun kirjoituksessa hyvin käy on että millä saataisiin koulut tälläisiin tekoihin, vaikka laki vaatisi nämä koululta nämä kolme kohtaa?

ja tosiaan kuraattorit ynm. On aika tärkeitä kouluissa. Ja opettajan ja lapsen toistensa tunteminen. Mikä on jo nyt välillä aika pelottavan vähäistä. Saati että opettajat tuntisi oman oppilaiden perheolot.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomessa ei voida pakottaa ketään psykiatriseen avohoitoon, sairaalahoitoon kyllä.

Juhani Vehmaskangas

Totta. Psykiatriseen pakkohoitoon voidaan määrätä henkilö joka on vaaraksi itselleen tai muille. Kysymys kuuluukin: onko mahdollista, että koulukiusaaja on vaaraksi itselleen tai muille?

Vastaus: on mahdollista. Onhan tapauksia joissa kiusattu on jopa päätynyt itsemurhaan. Eli ainakin vakavissa kiusaamistapauksissa perusteet kiusaajan laittamiselle pakkohoitoon sairaalan suljetulle osastolle ovat olemassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #4

Lastenpsykiatrisilla osastoilla ei ole nytkään tilaa, eivät sinne kiusaajat mahdu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #5

Ei ostastolle tarvikkaan laittaa. vaan se että he käyvät jonkun psykin luona viikottain.. Jos ei ole tarpeeksi psykeja että täälläistä pystyttäisiin järjestämään sitten rahalla niin saa lisää!!! jos raha tuottaa ongelmia, niin sitten näköjään ongelma on niin pieni että ei muka rahaa löydy.. No meneehän sitä jo nyt niin naurettaviin juttuihin ettei ihme jos tälläiseen ei jää.

Ja jos ei saa laittaa pakko psykiatrin hoitoon, niin lakia voi aina muuttaa!
Jos ongelma taas on niin pieni niin olkoot sitten.. Minusta se on sen verran iso että laki/rahat ei pitäisi olla ongelma!

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #6

Ehkä vain tyydymme odottelemaan seuraavia kouluampumisia, tai jotain vastaavaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #7

Tältähän se tuntuu, ne jotka voisivat asialle jotain, eivät tee mitään..

Oiva Luosujarvi

Niin.
Kodilla ja opettajilla ei ole oikeuksia rangaista lasta / nuorta.
Kaupassa varastamisesta kiinni jäänyt alaikäinen saa puhuttelun ja jatkaa matkaa ilman seurauksia.
Koulusta pinnaava on iloinen vain, jos saa kaksi viikkoa ylimääräistä lomaa, jos koulu laittaa pois koulusta 2 viikoksi.

Kiusaaminen halutaan kuriin, mutta alle 15v raiskatessa toisen alle 15v on tekijä liian nuori tuomittavaksi oikeudessa.
Rikoksien kohdalla olisi ensin laskettava suojaikä 7 tai 8 vuoden kohdalle, jonka jälkeen rikos on rangaistavaa.
Mutta eihän edes aikuiset rikolliset saa rangaistusta murhista, tapoista, huumekaupasta, koska vankilat on kuin 4* hotelleja. On psykologeja, psykiatreja, lääkkeitä pilvin pimein halukkaille, toimintaterapiaa, liikuntasaleja, kunto-ohjausta, omat televisiot / videot / pelikoneet...yms.
Kun vankilan pitäisi olla rangaistus, ettei vankilassa ole lomaa rikoksista ainoastaan. Mallia vankiloista ulkomailta 50 - 200 henkeä samaan huoneeseen, pahvin päällä nukkumapaikka, huumaavista aineista vankilassa eristystä maakuopassa, ruuaksi jotakin... Silloin vanki ei halua vankilaan uudestaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Laissa ei ole säädetty tarkkoja toimia, joita kouluilta vaaditaan turvallisuuden takaamiseksi.»

Se on usein hyvä niin, koska lakiin kirjatut tiukat säännöt toisinaan johtavat järjettömyyksiin, jos laki ei joissain tilanteissa vastaakaan tarkoitustaan.

Tämän aiheen kohdalla minua huolestuttavat ehkä väärät käsitykset siitä, millaisiin sosiaalisiin prosesseihin kiusaaminen perustuu ja miten siihen voidaan vaikuttaa. Aiemmin intuitio on usein ohjannut kurittamaan lapsia väkivallalla. Karkottaminen toiseen ryhmään tai kouluun voi olla yhtä huono ajatus. Voimakas puuttuminen voi monimutkaistaa yksinkertaisen asetelman ja aikaansaada odottamattomia ilmiöitä. Analogiana tämä.

Lähtöryhmän kannalta siirto voi olla hankala, koska kiusaajat eivät aina tai edes yleensä ole mitään ryhmien hylkiöitä, vaan ryhmien arvostetuimpia jäseniä. Kiusaamista on monenlaista, mutta usein se tapahtuu ryhmän ja jopa opettajien tuella, jostain syystä muiden ärsyttävänä pitämää kohdetta vastaan. Jos mistä tahansa ryhmästä karkotetaan sen "poliisit", ehkä arvostetuimmat jäsenet, miten ryhmä reagoi? Tuskin se ainakaan yllättäen ryhtyy ylimmäksi ystäväksi karkotukseen syyllisen eli sen kiusatun kanssa, josta kukaan alun pitäenkään ei pitänyt. Miten ryhmä reagoi karkottajiin eli opettajiin, jotka ryhtyivät näin rankkoihin toimiin ryhmää vastaan? (Ei siis kiusaajaa vaan ryhmää!) Tuskin se ainakaan parantaa luottamusta opettajiin ja voi pahentaa ryhmäkonfliktia oppilaiden ja opettajien välillä. Opettajien kanssa kaveeraajia aletaan kiusaamaan – mutta jälleen uusilla tavoilla, joista ei jää kiinni. Lapset ovat suorastaan nerokkaita tuossa pelissä, jota voidaan käydä lasten sosiaaliselle maailmalle tyystin sokeiden aikuisten silmien edessä.

Siirron kohderyhmässä tapahtuu varmasti myös monimutkaista dynamiikkaa, kun toisesta koulusta karkotettu putkahtaa sinne. Miten ryhmä ottaa karkotetun vastaan ja miten karkotettu ryhtyy sopeutumaan häpeällisen karkotuksen jälkeen. Tämä on hyvin hämärä ja monimutkainen aihe.

Karkottaminen ei myöskään tapahdu maantieteellisessä ja sosiaalisessa limbossa. Kiusattu ja kiusaaja mitä todennäköisemmin ovat asuneet samalla alueella ja kiusaaja on mitä todennäköisemmin erittäin lujasti verkottunut lähtöryhmään. Karkotus voi eskaloida tilanteen kovaksikin vihollisuudeksi ja kostoksi.

Tämä on toki vain spekulointia, dataa itselläni ei ole.

Toimituksen poiminnat