TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Kaiken takana on nainen – paitsi johtajan pöydän

Ensimmäisen täysistunnon jälkeen eduskunnassa minulle sanottiin että ”Anteeksi, tuolla salissa saa olla vain kansanedustajat.” Hämmennyin.

Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia. Teet vaan töitä niin pääset mihin vaan. Niin sanottiin ja toivoin. Aika pitkälle tuolla neuvolla pääsee. Onneksi. Naisia ei silti ole yritysmaailman tai politiikan johdossa riittävästi. Puheenjohtajiksi heitä valitaan harvoin, ja jos valitaan niin kyseessä on pienpuolueet. Suomessa on ollut vain yksi nainen valtiovarainministerinä, mutta vain hetken. Urpilainen lähti kesken kauden sekä puolueen puheenjohtajan että valtiovarainministerin paikalta.

”Naiset päätyvät johtamaan puolueita tai yrityksiä, jotka ovat jo entuudestaan menettäneet kannatustaan ja markkinaosuuttaan. Etenkin politiikassa naisia on valittu johtajiksi muutoksen ja uudistumisen symboleina, heidän on toivottu kääntävän puolueen saaman julkisuuden vaikeuksien jälkeen myönteiseksi”, tutkija Mari K Niemi kirjoittaa Poliittinen valta Suomessa -kirjassa.

Koko työelämän sukupuolittuminen pitäisi muuttaa. Hoiva-alalla sillä on isot vaikutukset. Palkaton koti- ja hoivatyö on iso osa talouttamme. Naisten harteilla on paljon, vastaamme ympäristöasioista, sosiaali-ja terveysasioista, tasa-arvokysymyksistä ja vähemmistöjen oikeuksista. Valtaosa hoivatyötä tekevistä on naisia. Tämän vaikutusta naisten toimeentuloon tulisi seurata eri elämänvaiheissa. Heikossa asemassa ovat kotihoidon tukea käyttävät naiset. Yli 45-vuotiaiden naisten vastuulla on paljon. He hoitavat omat lapsensa, lapsenlapsensa ja vanhempansa. Omaishoitajista kolme neljästä on naisia.

On totta että miehet kuolevat aiemmin, mutta tämä ei selitä tilastoa.

”..naisia valitaan usein tilanteissa, kun organisaatiolla on kriisi tai välikauden johtajiksi… heihin ei ehkä sitouduta niin voimakkaasti…heitä valitaan tilanteissa, joissa organisaatio on valmiiksi kriisissä”, Niemi kirjoittaa.

Eduskunnan budjettikeskustelussa sadasta puheenvuorosta naiset saivat kolmekymmentä. Ei kuitenkaan hätistelty pois.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Poikkesivatko budjettikeskustelussa puheenvuoron saaneiden osuudet puheenvuoroa pyytäneistä naisten ja miesten kesken?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Koko työelämän sukupuolittuminen pitäisi muuttaa."

Kysytäänkö tässä naisilta, että mitä he haluavat vai pakotetaanko heidät tekemään asiat toisin, että sukupuolittuminen saadaan muutettua?

Juhani Piri

Ah että tää ihana uhriutuminen... niin tuoretta... Päästään varmaan kohta naisen euro on 80 sent höpinöihin.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Naisten osuus lukio ja yliopisto-opskelijoista kasvaa ja on jo molemmissa reilusti yli 50%. Tämä tulee kääntämään palkka-asetelman jollakin aikavälillä toisinpäin. Samoin kuin johtopaikoilla istuvien sukupuolijaon.

Eli eiköhän nää tasa-arvo puheet muutu toisinpäin.

Marko Parkkola

"Ensimmäisen täysistunnon jälkeen eduskunnassa minulle sanottiin että ”Anteeksi, tuolla salissa saa olla vain kansanedustajat.” Hämmennyin."

Sanottinko tämä sinulle siksi että olet nainen vai siksi että olit uusi naama eduskunnassa?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vai sanottiinko tämä Tiinalle siksi, että oli edellisellä kaudella ollut avustaja. Ei todellakaan ollut mitään tekemistä sukupuolen kanssa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

#6

No voi kurja, toihan veti maton alta vallan ytimeen ulottuvalta syrjintätarinalta, joka olisi palvellut kätevästi omaa poliittista agendaa.

Viimeksi puoluekokouksessa olleet toimittajat tekivät saman natsitervehdysjutussa Elovaaralle. Tarina nyt ei aivan mennytkään niin kuin Elovaara YLE:n keskusteluohjelmassa selitti. Paikalla olleet toimittajat kertoivat toisenlaisen version.

Politiikassa pitää näköjään yrittää kaikennäköisin keinoin hilata omaa kannatustaan ylös. Varsinkin nyt kun Sinisten lento on loppumassa lyhyeen.

Timo Lahtinen

Tilastoharha. Miesten "yliedustus" yritysjohtajissa johtuu suurelta osin siitä että miehet perustavat yrityksiä. Naiset eivät. Suurella osalla suuryritysten johtajista ja varsinkin hallitusten jäsenistä on taustaa omista yrityksistä. Ei naisten osuutta johtajista pidä puhumalla ja kiintiöimällä kasvattaa. Naisjohtajien osuus kasvaa automaattisesti jos naisyrittäjien osuus kasvaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hyvä huomio, Timo.

Yleisesti ottaen, kun yritykset toimivat omillaan, niin yrittäjien ja omistajien pitää saada vapaasti päättää johtajavalinnoista. Jos valitsevat miehiä omaa etuaan vastaan, niin saavat vain syyttää itseään tyhmyydestä. Sen sijaan poliitikkojen sekaantuminen markkinatalouteen tuottaa vain suurta sekaannusta ja vääristää kilpailua.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Se vaan että tuosta...

"Ensimmäisen täysistunnon jälkeen eduskunnassa minulle sanottiin että ”Anteeksi, tuolla salissa saa olla vain kansanedustajat.” Hämmennyin."

...jos Tiina kertoisi totuuden niin sanoisi vielä että avustajatkaan eivät pääse saliin. Eli henkilökunta sotki Tiinan avustajaksi kun oli kuukausi aikaisemmin ollut eduskunta-avustaja. Mutta kukin välittäköön informaatiota niin selvästi tai epäselvästi kuin itselleen sopii.

Niko Sillanpää

Johtajien kuten kaiken voimakkaasti kilpaillun jakauma heijastaa kyvykkyyden ja taipumusten jakaumaa kilpailevassa populaatiossa.

Työelämän ja muiden asioiden sukupuolittuneisuus heijastaa evolutiivisia/biologisia taipumuksia.

Miksi kukaan ei muuten koskaan vaadi sukupuolijakauman tasoittamista vaikka muurarien tai jätehuollon tai syvän meren sukeltajien ammattikunnissa? Miksi vain johtajataso on olevinaan ongelma (todellista ongelmaa ei ole)?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ovatko naiset onnistuneet miehiä huonommin johtajina?

Niko Sillanpää

Ne mitä 5-10% osuus, that have made the cut? Todennäköisesti karkeasti ottaen vastaavaa suoriutumista kuin miehilläkin vastaavassa asemassa. Jos osuus nostettaisiin jollain sosialistisella interventiolla 50%:iin, suoriutuminen olisi kaikella todennäköisyydellä heikompaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja kyllä tässäkin naisia sorretaan, kun jo toistakymmentä kommenttia - ja kaikki miehiltä.

Sattuiko sinulta muuten unohtumaan Tarja Halonen tuossa vaikutusvaltaa omanneiden naisten listassa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei yksi kärpänen kesää tee. Usein on myös niin, että naiset eivät tue toisiaan tai ovat vain hiljaa kuten tässäkin jutussa on nähtävissä. Se on harmillista, eikä vie naisia eteenpäin. Tähän tarvitaan muutosta.

Marko Parkkola

"Usein on myös niin, että naiset eivät tue toisiaan"

Ei liene kovin hedelmällistä miettiä miksei naisia ole enemmän johtajina, jos naiset sortavat toisia naisia. Tai vaihtoehtoisesti firman henkilökunnasta pitäisi silloin olla 100% miehiä.

anita frisk

On vaikea suhtautua luottavaisesti kirjoittajan mielipiteisiin, jos hän itse blogiesittelyssään ilmoittaa olevansa "sitoutumaton", vaikka loikkasikin persuista ns. siniseen tulevaisuuteen. Niinikään luottamusta blogin sisältöön ei herätä se, että hän väittää että Suomessa on ollut vain yksi naispuolinen valtiovarainministeri. Mieskö se Pirkko Työläjärvi oli?

"Heikossa asemassa ovat kotihoidontukea käyttävät naiset". Miten niin, heillähän on valinnanvaraa. Menevät töihin ja vievät lapsensa päivähoitoon tai voivat jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan useammaksi vuodeksi. Molemmissa tapauksissa yhteiskunta avustaa.

"On totta että miehet kuolevat aiemmin, mutta tämäkään ei selitä tilastoa". Mitä ihmeen tilastoa? Ei tuolla ainakaan tilastoihin viitattu.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että on tiettyjä syitä miksi naisia ei kannata ihan kaikille johtopesteille valita? Typeryksiä lienee molemmissa sukupuolissa melko sama määrä, mutta maailman mukaan on mentävä ja maailma on kova, halusi tai ei. Sinänsä hyvät pehmeät ja hoiva-arvot eivät tässä systeemissä vaan toimi, eikä tuottavia bisneksiä hoideta tunteilla. Eikä myöskään poliittista uraa. Hyvinä esimerkkeinä Thatcher, Clinton, Le Pen tai Merkel. Eivät mitään varsinaisia söpöläisiä.

Fiksut naiset pärjäävät siinä missä fiksut miehetkin. Oikein fiksut naiset eivät välttämättä eniten halua (poliittista) valtaa ja rahaa. Naisten pitäminen ikuisina uhreina Suomessa alkaa jo olla aika tympeää. Ja tuo eduskuntavertauksesi oli mielestäni aika nolo: ettekö todellakaan tiedä kuka minä olen? - Pahoittelen paria henkilökohtaisuutta, mutta soisin blogien olevanenemmän faktaan kuin tunteisiin perustuvaa.

Petri Hämäläinen

Joo - yrittäjistä, arkkitehdeista, koodareista, kokeista ja insinööreistä, itse asiassa kaikessa uutta luovassa ja riskinotossa 90% on miehiä.

Mutta pomoksi pitäisi naisten päästä ohituskaistaa.

Vapaamatkustajat.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Eikun firma pystyyn Tiina!

Mitäpä täällä jatkuvasti itkeminen auttaa? Yritys pystyy ja eikun toimitusjohtajaksi! Miksi se johtajan paikka pitäisi yhdellekkään naiselle antaa, siksi, että on nainen? Tee työtä menestyksesi eteen, äläkä ruikuta!

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Onhan Tiina sentään sinisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Tampereella. Ja eduskuntaryhmänkin varapuheenjohtaja.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ja Halla-aho ikuisen oppositiopuolueen kauko-ohjain.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Suurimpana syynä on siinä kun naiset ei edes hae korkeampia virkoja taikka paikkoja kun pikku porukalla millä niitä voi sitten olla missään ensin on kyllä itse haettava .
Sen jälkeen voi tietysti mutista mitä itse haluaa .
Meidän huushollissa kuoli kyllä vaimo ensin 55 vuotiaana ei syöpään ettei ne aina pidä paikkansa .
ja melkoisen usein mies kuitenkin on 5v-n 10v vanhempi meillä se ero oli 9 vuotta . terv tepivaari

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Unohdit mainita että onhan meillä ollut nainen pääministerinä ja presidenttinäkin (täydet kaksi kautta)...no, sattuipas unohtumaan.

Pääministerin pesti meni kun sössi niin huolellisesti.

Äänestämällä kun valitaan, niin voihan se olla että äänestäjissä on kuitenkin enemmän niitä jotka valitsee sopivimman.
Toisille tosin "sopivuudeksi" riittää oikea sukupuoli....toisille ei ilmeisesti muuta kriteeriä olekaan, kuin se sukupuoli.
Onneksi ainakin vielä enemmistö miettii paremmuutta kokonaisvaltaisemmin, olipa se sukupuoli mikä tahansa.

Sitäpaitsi onhan meillä ihan puoluekin (feministipuolue) joka ajaa naistenylivaltaa.
Tulevissa vaaleissa he mittaavat kannatuksensa koko suomen mittarilla ja siinä on mahdollisuus näyttää kuinka paljon sukupuoli merkitsee pätevyysvaatimuksena.

Olisi muuten mielenkiintoista nähdä mikä haloo syttyisi jos joku perustaisi sovinistipuolueen, joka on sama kuin feministipuolue, mutta ajaa miesten ylivaltaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Keskustapuolueesta jos puhutaan, niin lestadiolaiset äänestävät vain sitä ja yleensä vain miestä, ei sopivinta. Näin täällä harhautetaan ja saadaan miehet esille politiikassa. Maakunnat ovat keskustan ja miesten mahdollisuus vaikuttaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei mikään estä ketään äänestämästä naista myös maakunnassa.
Minulla ei ole mitään seksististä ulottuvuutta ajattelussani johtajiksi tai poliittisiin tehtäviin valittujen henkilöiden sopivuuden kannalta. Joukossa on monia naisia, jotka menevät arvostuksessani ylimmälle tasolle.

Mutta siihen kategoriaan eivät lukeudu ne naiset, jotka itse seksistisesti ovat itkemässä naisten oikeuksien puolesta. Minulle sukupuolijakauman lopputulema on samantekevää. Vaikka kaikki ministerit olisivat naisia sillä ei olisi mitään merkitystä, jos he ajavat sellaisia asioita ja sillä tavoin kuin itse miellän parhaaksi. Mutta sukupuolikiintiöittämistä tai ylipäätään sukupuolen perusteella tehtyä tilastolaskemista pidän tarpeettomana kuriositeettina. Sama kuin laskisi sini- ja ruskeasilmäisten osuutta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tasa-arvon nimissä Tiinan pitäisi alkaa vaatimaan naistenkaivostyökiellon kumoamista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Pakko tehdä tästä blogista, tai itse asiassa sen keskustelusta pari huomiota. Kommenttiraita on puolillaan ilkkuvia tyyppejä, mukaan lukien persujen nykyinen puheenjohtaja. Ilkutaan että blogisti haluaisi itse johtajaksi. Blogi oli kuitenkin perusviestiltään perusteltu ja viittaa tutkijan huomioihin.

Nykyiset perussuomalaiset jotka tällaiseen ilkuntaan alentuvat, ovat puhdas esimerkki siitä, miksi persut hajosivat.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Olen nähnyt kymmeniä, jopa satoja kirjoituksia siitä, kuinka meitä naisia ei valita sinne taikka tänne. Pitäisikö katsoa peiliin ja tehdä itse asialle jotain?

Tunnen myös useita naisia, jotka tekevät, eivätkä vain tyydy valittamaan. Itsestämne se on kiinni. Oli munia tai ei.

Petri Väänänen

Pakko myöntää, en lukenu kun otsikon kun tämä on taas tätä tasa-arvosta rusinat pullasta meininkiä otsikon perusteella kuitenkin ja sinällänsä erittäin tympeää ja usein toistuvaa kun oikeaa asiaa ei ole ja pitää pitää ääntä itsestään.

1.Kaikki mitä ympärillä näemme on Jumalan luomaa tai miehen rakentamaa.
2. Kirjoittaja joka käyttää hyväkseen sanomansa levittämiseen internettiä, on miehen suunnittelemaa ja rakentamaa. Samoin ohjelmat ja laitteistot joita ko. edustaja käyttää on miehen suunnittelemaa ja rakentamaa.
3. Kirjoittajan työpaikka eduskunta on miesten rakentama.
4. Demokratisena edustajana vapailla vaaleilla edustaja on valittu järjestelmässä jonka olemassa olosta on lähes ainoastaan miehet taistelleet, kaatuneet tai haavoittuneet.
5. Miesten ja naisten pienet palkkaerot johtuvat pääosin tehtyjen työtuntijen määrästä ja uuden lisäarvoa tuottavan hyödykkeen maailmanmarkkinoilla saatavasta käyvästä arvosta.
6. Naiset elävät pidempään kun miehet keskimäärin.
7. Perheen muodostuksessa useimmiten päätösvalta on naisella, nainen jos on edes jotenkin kunnossa löytää seuraa lähimmästä pubista. Tämä näkyy jo opiskeluaikoina siten että moni opiskelemaan lähtevä nainen ottaa työssä käyvän poikakaverin jolta saa taloudellista tukea ja opiskeleminen on taloudellisesti mahdollista.
8. Naisen ja miehen erotessa usein isällä on paljon huonommat mahdollisuudet saada olla lapsiensa kanssa kuin äidillä.
9. Näissä tasa-arvo hömpötyksissä, jopa uraa ovat luoneet naiset, nalkuttamalla vuosikymmenet samaa tuubaa, miehillä vastaavaa käytöstä pidettäisi pidemmän päälle vähän outona ja ei sillä ainakaan uraa luotaisi, vaan kehotettaisi hankkimaan oikea työ tai agenda.
10. Armeija toimii edelleen naisilla ponnahduslautana omille urahaaveille kun miehillä joilla se on käytännössä pakkollinen, suurin osa siellä on pakosta ilman sisäistä motivaatiota.

Luulisi että olisi näin 100-vuotiaan suomen kunniaksi naisilta suomen miehille kehuja että hienon maan olette rakentaneet ja puolustaneet/taistelleet suomen olemassa olon puolesta kahdessa sodassa ja jälleenrakentaneet maan ja infran maailman huippua olevaksi, mutta valitus vaan jatkuu.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

En minä Mikko unohtanut mutten laita kun työsuhteet, nämät kaksi naista olivat kumpikin kansan antamalla mandaatilla luottamus toimessa .
Eivät nuot politiikot ole työsyhteessa siksi ei heille makseta mm palkkaa vaan korvaus .
Toinen tosin sai kenkää kun ei tainnut pysyä totuus mielessä, ja samaa linjaa menee nytkin kepun johto .
Mutta kun firmat hakee suuremmille paikoille ihmisiä niin 99 sadasta on miehiä niitä hakemassa siksi ei naisia monessakaan firmassa ole johto tehtävissä .
Vaikkapa toimitusjohtajana terv tepivaari

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Unohdit mainita että onhan meillä ollut nainen pääministerinä...

Ensimmäinen kesti alle 70 pv, toinen melkein vuoden.

Toimituksen poiminnat