TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Vihapoliitikko

 

Kirjoitan tällä kertaa vihasta, sillä se tuntuu olevan läsnä yhteiskunnassamme ja varsinkin tiettyjen ilmiöiden kohdalla. Nykyinen kaikkialla saavutettavissa oleva internet ja sosiaalinen media ovat lisänneet ihmisten mahdollisuutta ilmaista itseään nopeasti ja harkitsemattomastikin. Myös virheellisen tiedon levittäminen ja provosoinnin mahdollisuus on kasvanut.

Tunnemme kaikki joskus vihaa, se saa lihakset jännittymään, verenpaineen nousemaan ja adrenaliinin, kiihtymys- ja puolustautumishormonin erittymään. Kyky tuntea ja ilmaista vihaa on myös positiivinen käyttövoima, koska sen avulla on mahdollista määritellä omat rajat ja ottaa omaa tilaa, puolustautua ja suojautua tarvittaessa, olla rohkea, itsenäinen ja riippumaton toisten mielipiteistä, omata aloite- ja toimintakykyä sekä motivoitua.

Kuitenkin pitkäkestoinen vihamielisyys kuluttaa paljon kehon voimavaroja. Hallitsemattoman vihan vallassa on myös suuri riski loukata, satuttaa, alistaa tai kiusata toisia. (Suomen mielenterveysseuran kuvausta vihasta)

Olen saanut seurata läheltä nykypolitiikkaa ja olen tunnistanut sieltä erityisen poliitikko-profiilin. Kyse on vihapoliitikosta. Vihapoliitikko käyttää suurimman osan ajastaan muiden provosointiin, lausuu ja kirjoittaa lähinnä negatiivisista tunteista käsin. Hän on rakentanut poliittisen profiilinsa alusta asti vihan varaan. Hän vastustaa enemmän tai vähemmän useita instituutioita ja viranomaisten toimintaa, hän asettuu useimmiten poikkiteloin kuin tekee yhteistyötä. Hän esittää aina ongelmia mutta harvemmin ratkaisuja. Ratkaisuja esittäessäänkin hän provosoi, eikä ratkaisut ole yleensä edes mahdollisia tai realistisia, mutta sillä ei ole merkitystä. Emme puhu nyt populismista, puhumme vihapolitiikasta. Vastauksissa sorretaan tai suljetaan ulos kokonaisia ihmisryhmiä, eikä oteta huomioon muita, ihmisoikeuksia, kokonaisuuksia tai kompromisseja.

Vihapolitiikassa on vaarallista se, että osalla kansalaisista ei ole kykyä suodattaa tai käsitellä kriittisesti tällaistä politiikkaa. Osa ihmisistä on katkeroitunut eri asioista, tai eivät tunne osallisuutta yhteiskunnassa. Pahaa oloa ja siitä kumpuavia näkemyksiä on helpottavaa purkaa netissä, vaikka vihan toistuva kokeminen tai päivittäinen ilmaiseminen vain lisää vihamielisyyttä, eikä auta vihan kanavoimisessa.

Ihmiset eivät ymmärrettävästi jaksa seurata yhteiskunnallisia asioita syvällisesti, tai kuunnella puhetta rakenteiden muuttamisesta, hitaasta muutostyöstä asioiden korjaamiseksi, suhdanteista, globalisaation vaikutuksista työttömyyteen, vaan kaipaavat puhetta joka mielellään keskittyy ongelmien voimakkaaseen esille tuomiseen, päättäjien ja viranomaisten työn kritisoimiseen. Syyllisiä kaivataan.

Kuitenkin yhteiskunnallisista asioista olisi puhuttava ilman yksittäisten ihmisten ja ryhmien leimaamista. Vihapuhe ja rasisimi heikentävät yhteiskunnan jäsenten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja osallisuuden kokemusta.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei ongelmista saa puhua tai kriittistä keskustelua käydä. Se ettei saa olla syrjivä urpo, ei tarkoita ”että nykyään ei saa enää sanoa mitään.” Elämme yhdessä maailman vapaimmista yhteiskunnista jossa on hyvin suuri sananvapaus. Paljon vaikeampaa on esittää ongelman sijaan ratkaisuja. Mielellään kestäviä sellaisia. Onneksi on suuri joukko ihmisiä jotka uskaltavat asettua toisen asemaan, etsiä vastauksia myös omien näkemysten ulkopuolelta, tehdä kompromisseja ja myöntää omia virheellisiä käsityksiä.

”Tyynnyttämisen ja rauhoittamisen opettelu on hyödyllistä, jos kärsii jatkuvasta vihamielisyydestä. Viha onkin erityisen vaativa tunne; sitä on voitava ja osattava ilmaista tarvittaessa. Toisaalta sitä pitäisi olla purkamatta hallitsemattomasti, lietsomatta lisää ja juuttumatta siihen liian pitkäksi aikaa.”  (Edelleen Suomen mielenterveysseuran ohjeistusta)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (80 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sinisten varapuheenjohtaja ja "sitoutumaton"!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sinisten varapuheenjohtaja ja "sitoutumaton"!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Timo Soini harrastaa vihapuhetta. "Vihervasemmisto" on vihapuheen kohteena.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ennenhän Soini oli se suuri saatana ja paha kaikessa.. kaikille "hyville" ihmisille....Se epärehellinen populisti, vihapuhuja ja sitä rataa. Muistan kyllä. En kyllä luottanut siihen mieheen silloinkaan saati sitten nyt.

Soini on päässyt vihapuhujasta pitkälle.. tosin Elovaara Soinin ex-harjoittelijana ja nykyisenäkin saman puolueen jäsenenä ei kai Soinia vihapuhujaksi lokeroisi syystä tai toisesta. Muita kylläkin, muttei vain nimiä mainitse. Nykyään Soini onkin oikein kunnioitettu (puheissa ainakin) niiden entisten pilkkaajiensa toimesta pääosin ja oikein ministerismies. Pitänyt huoltakin siitä että pysyy siellä hyvillä palkoilla, vaikka mitä keinoja käyttäen... hyvin petaillut myös jatkonsa. Jännää on tosiaan ollut kehitys verrattuna 2000-luvun alkuun. Kukapa silloin olisi moista arvannut. Ei Soinikaan monia asioita kyllä tainnut arvata..

"Vihapuhe" taas on usein aika määrittelemätön termi ja sitä on helppo käyttää toisia vastaan leimaamistarkoituksessa. Helposti saadaan tekstissä aikaan vaikutelma että "nuo" ovat pahoja ja minä kirjoittaja olen hyvä.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Ottamatta yhtään mitään kantaa puolueisiin ja siitä, että kuka edustaa ja mitä edustaa tai minkä puolueen edustajista puhutaan, mietin että jos on istuva kansanedustaja, on aikaa tehdä analyysejä mielenterveysseuran kriteeristöllä (mitkä eivät ole edes lääketieteellisiä) työtovereistaan? Maksetaanko palkka siitä vai jostain muusta kuten työnteosta?

Anteeksi vaan, mutta antaisin potkut työntekijöille, jotka lähtisivät ominpäin tekemään työyhteisössä psykoanalyysejä.

Saa puhua vihasta ja saa tuoda asioita esiin, mutta...ihan oikeasti?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Selitys lienee se että "siniset" ovat "aavistuksen" epätoivoisia, kun eduskuntavaalitkin tulevat piakkoin ja porukassa on liki 20 henkilöä.... kannatuksen ollessa 1% paikkeilla. Siitä voi itse kukin laskea kuinka moni heistä jatkaa ...
Jos jatkaa, niin tuskin tuossa kuolevassa puolueessa. Keihäänkärki oletettavasti tässä tekstissä oli osoitettuna ex-puolueeseen (?), mutta tuskin siltä suunnalta on ääniä saatavilla enää. Soinin ollessa niii-in mukava ja vähän-vihapuhuva ns. "vihervasemmiston" suuntaan, niin ei taida sieltäkään ääniä lohjeta... miksi Kokoomuslainen sitten äänestäisi sinisiä ehdokkaita ... jaa-a. Ja tuskin Soinikaan viitsii nolata itseään asettumalla enää ehdolle eli se siitäkin minimaalisesta vetoavusta.

Hienosti itsensä osalta pelattu kyllä mitä tulee Sinisiin ministereihin... osa muita kyllä taidettiin huijata mukaan ilman etuisuuksia, ja nyt heidän pitää sitkistellä siinä tilanteessa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Jos puolue ei enää edusta sitä minkä takia olet siihen liittynyt, on minusta täysin ok sekä osoittaa myös suoraselkäisyyttä, että loikkaa toiseen puolueeseen tai perustaa oman. Näitä on Suomen historia täynnä.

Varmasti on poliittinen itsemurha ollut tiedossa eikä rahaakaan lähtenyt mukaan, joten kyllä silloin oli kyse arvoista. Poliitikko on vastuussa äänestäjilleen, ei puolueelle.

Äänestäjät päättävät asiasta seuraavissa vaaleissa siitä, oliko päätös oikein vai väärin. Kai sitä osaa jokainen kunnioittaa? Jos eivät saa ääniä, niin ulos eduskunnasta. Jos äänestäjät olivat päätökseen tyytyväisiä, niin äänestävät jatkoon.

Sitä kutsutaan demokratiaksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #16

Pikkaisen epäilen että etenkin Soinilla ja ministereillä oli muustakin kyse kuin vain arvoista.. suoraselkäisyydestä puhumattakaan. Useimpien muiden osalta vaikutti sen verran sekavalta että taisi osa lähteä uuteen puolueeseen ihan muiden mukana lauman johtoa seuraamalla eikä vain joidenkin myyttisten arvojensa takia. Niihin arvopohjiin tietenkin mediassa vedotaan.

Mutta tämä nyt on vain oma vaikutelmani tapahtuneesta. Jokainen muodostaa tietenkin oman kuvansa eri tapahtumista.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #25

Kaikkia poliitikkoja ohjaa jollain tasolla vallanhimo. Ymmärrän kuitenkin ihan täysin jos haluttiin erottautua nykyisen persujen johdon toiminnasta, koska kuitenkin puolue näyttää juuri siltä miltä sen johtoa.

Persut näyttävät Lauralta, mutta puheenjohtaja itse on kulissien takana Brüsselissä sekä muu johtoporras on ollut käytännössä täysin hiljaa valintansa jälkeen. Minkä muun puolueen johto vetää samanlaista linjaa?

Minulle se muodostaa mielikuvaa. Olen valmis tarkastamaan sitä välittömästi kun persujen johto osoittaa sitä. En tiedä miten puoluetta johdetaan, mutta nähtävästi kulisseista, joissa pääosan esittäjänä on miehien kivikautisiin vaistoihin vetoava Huhtasaari. Satuin näkemään lehtijuttuja joissa miehet ylpeinä kertoivat äänestävänsä Lauraa kun se on kauniimpi kuin muut. Olen samaa mieltä, mutta äänestäisin sillä perusteella lähinnä missikisoissa.

En voi väittää tietäväni mitä sinisten puolueen nykyedustajat asioissa miettivät, mutta yleensä poliitikoilla on oman uransa suhteen pidemmät suunnitelmat kuin parin vaalikauden mittaiset. Osa varmaan luovuttaa poliitikon uran ja uusi ura kutsuu, mutta että kaikki...noh: eduskunta ei muutamaa kansanedustajaa kaipaa, jonossa on lisää tulijoita.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #27

Muuhun ehdi kommentoida, mutta:

"Satuin näkemään lehtijuttuja joissa miehet ylpeinä kertoivat äänestävänsä Lauraa kun se on kauniimpi kuin muut. "

En ole itsekään käsittänyt koskaan miksi ihmiset äänestävät (tutkitustikin) kauniita/ulkonäöltään-edustavia ihmisiä ovat sitten naisia tai miehiä. Näin kuitenkin usein on. Jenkeissä tuo on vielä paljon enemmän kärjistynyttä.. Jos nyt jotain henkilöä äänestän, niin ei ulkonäkö siinä kyllä näyttele osaa.. näin ainakin kamalasti haluan uskoa ;)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #16

J.T:"..eikä rahaakaan lähtenyt mukaan, joten kyllä silloin oli kyse arvoista."

Onko täällä sellaista hymiötä missä ukko kierii maassa nauruun tikahtuen. Tähän kohtaan se sopisi kyllä oivasti.

Käyttäjän harrivirtala50 kuva
harri virtala Vastaus kommenttiin #16

Niin tosiaan siniset petti vaalilupauksensa ja aatteensa ja loikkasivat mikä oli sinällään hyvä asia

Käyttäjän harrivirtala50 kuva
harri virtala Vastaus kommenttiin #16

Niin tosiaan siniset petti vaalilupauksensa ja aatteensa ja loikkasivat mikä oli sinällään hyvä asia

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sininen Tulevaisuus on syntynyt pitkälti vihasta johtuen.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Hmm...mieleen tulisi muitakin puolueita kuten Muutos2011, persut ja monet muut.

Jonkinlainen katkeruus ihmisillä kun ei saa perustaa omaa puoluetta jos ei uudet puolueen arvot kelpaa. Eikö se vaan ole puolueen oman sisäisen hengenkin kannalta parempi molemminpuolisesti, että jos ei ole samat tavoitteet, niin tuossa on ovi?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Muutos 2011 lienee myös perustettu vihassa.

Soinin ja kumppanien jollakin leirintäalueella perusraman PS:n syntymästä en osaa sanoa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #8

SDP ja Vasemmisto, kommunistiset puolueet läpi historian, kokoomuskin taitaa vihata jotain, rkp:n vihasta en osaa sanoa mitään vaikka toki voin pistää foliohatun päähän ja mainita kantasuomalaiset ja suomen kielen jne.

Onhan näitä.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

No se erosi puolueesta, joka on syntynyt vihasta. Olisiko siniset sitten syntyneet katkeruudesta. Joka tapauksessa Elovaara ei ole vihaisen, eikä katkeran oloinen ja mielestäni hänelle on nostettava hattua, vaikka en pidä sinisiä kovinkaan paljon parempana, kuin perussuomalaisia, ja persuistahan minä en pidä yhtään.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

I.O:".. ja persuistahan minä en pidä yhtään."

Olet kyllä taitavasti onnistunut peittämään tuon.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Syyllisiä kaivataan."
----------
Tottakai. Nykyhärdelli ja -sotku seuraa valinnoista ja näiden perusyksikkönä on (jonkun) yksilön valinta. Valinnan tekijä vastaa. Mutta mistä johtuu, että nimenomaan poliitikot usein vakuuttelevat syyllisten etsimisen olevan tarpeetonta?

Tai no, mitä minä valtakunnanpolitiikan kabinettikiemuroista tiedän... Ainakin lätkässä syyllinen etsitään vaikka videotallenteilta, jotka tarjoavat ainakin seitsemän eri kuvakulmaa päätykahinaan kuin päätykahinaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Sinisten viha demokraattista päätöksentekoa kohtaan, on ollut hyvin näkyvästi esillä ja tällaisten poliitikkojen tulisikin hyvin tarkasti miettiä, onko heidän oikea paikkansa politiikassa?

Toivottavasti kansalaiset pudottavat kaikki siniset politiikasta seuraavissa ek-vaaleissa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Pyhä vihasi sinisiä kohtaan on huomattu - se on jo jihadin tasolla.

Tulee mieleen myös onko Suomen Sisun edustajien paikka politiikassa muun muassa persujen riveissä?

Oliko muuta vai onko puheesi aina jotenkin linkitetty sinisiin aina? Olisi hyvä siirtyä tähän hetkeen ja hyväksyä ajatus, että se juna meni jo ja uudet vaalit ovat tulossa. Äänestäjät päättävät, sinulla on yksi ääni joten käytä se harkiten (kuten uskon sinun tekevän).

Rakkaudella ja kaikella ystävyydellä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olet analysoinut asian väärin, minun "pyhä vihani" ei suinkaan koske sinisiä, vaan demokratian vastaista toimintaa. Eli minulla ei ole heitä mitään vastaan henkilöinä, vaan sitä vastaan, miten he toimivat poliitikkoina. Kyllä demokraattista jäsenäänestystä tulisi kunnioittaa, varsinkin kun ovat saaneet mandaattinsa näiden äänestäneiden tuella.

Noista Suomen Sisuista en osaa sanoa mitään, koska en ole kyseiseen järjestöön koskaan kuulunut tai heidän kannattajiinsa, en osaa sanoa mitä he tarkalleen ottaen edustavat, koska en ole tutustunut asiaan.

Olen vain tavallinen kansalainen, joka on huolissaan demokratian tilasta ja kannatan suoran demokratian välitöntä käyttöönottoa. Sitovat kansanäänestykset valtiota ja kansalaisia koskevista asioista, on ainoa oikea demokratian muoto.

Tälläkin hetkellä jos suora demokratia olisi käytössä, kuka tahansa kansalainen voisi tehdä aloitteen uusien eduskuntavaalien järjestämisestä, sinisten petoksen takia, ja saadessaan tarpeeksi kannattajia hankkeelle, meillä voitaisiin järjestää asiasta sitova kansanäänestys.

Ystävyydellä takaisin.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #46

Onko demokratian vastaista vaihtaa puoluetta jos puolueen arvot eivät vastaa enää niitä mitä ne kansanedustajalle on? Huomautan edelleen, että kansanedustaja on lain ja demokratian mukaan vastuullinen äänestäjälleen, ei puolueelle. Suomi ei ole yhden puolueen järjestelmä kuten kuvittelet jos kansanedustaja olisi puolueelle velvollinen pysymään riveissä hallituskauden loppuun.

Lisäksi äänestäjät äänestävät HENKILÖÄ ja puolue saa samalla äänen. Hyvin moni persujen nykyinen kansanedustaja ei olisi eduskunnassa jos siniset eivät olisi olleet persujen riveissä viime vaaleissa. Persujen riveistä puuttuisi aika moni ja kansanedustajien määrä voisi olla 5-6kpl esimerkiksi.

Suomen Sisusta ollaan aina täysin tietämättömiä ja vedotaan siihen, että "en osaa sanoa mitään" tai "en tiedä mitään". No kerrottakoon, että Suomen Sisun johtoportaissa olevat Immonen ja Eerola ovat myös persujen johtoportaissa, Halla-Aho oli Sisun jäsen ainakin jossain vaiheessa. Supo on arvioinut Sisun ääriliikkeeksi ja Sisu on tunnetusti erittäin natsimyönteinen ja kannattaa "white power" liikkeitä sekä muuta rasistista ja hyvä ettei fasistista roskaa. Samat hemmot siis vetävät myös persuja.

Suosittelen edes tuon osalta tekemään taustatyön itse sekä miettimään asioita. Saksalaiset sotasyyllisetkin sanoivat maailmansodan jälkeen, että eivät he tienneet keskitysleireistä mitään tai natsien rikoksista ja tekivät vain kuten käskettiin... Jos kannatat persujen johtajien linjat, hyväksyt myös heidän Suomen Sisu yhteydet sekä heidän arvonsa. Ihan turha esittää tietämätöntä, koska nuo ovat julkisia ja yleisesti saatavilla olevia tietoja. Kun perdut irtisanoutuu hemmoista sekä erottaa heidät johdostaan ja heidän linjastaan, asia on eri juttu. Sitä ennen...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #51

No nythän tämä menee entistä hassummaksi. Jos kuten sanot, kansanedustaja on vastuussa vain äänestäjilleen, eikä puolueelle, niin miten tämä vastuu konkretisoituu tai toteutuu, jos kansanedustaja vaihtaa puoluetta? Demokratiassa jos kansanedustaja on saanut mandaatin jonkun puolueen jäsenenä, hän vaihtaessaan puoluetta, myös luopuu saamistaan mandaateista, koska ne on saatu toisen puolueen turvin.

Ja toisin kuin väität, niin sinisistä ei varmaan kukaan olisi päässyt kansanedustajaksi, mikäli eivät olisi olleet Perussuomalaisen puolueen listoilta ehdokkaana. Tämän asian todistaa jo sinisten kannatus. Eli käänsit asian aivan päinvastaiseksi, kuin se oikeasti on.

Ja sanon vielä kerran, minulla ei ole mitään tekemistä natsismin tai Suomen Sisun kanssa, vaikka niin kovasti yrität väittää. Eli koko kommenttisi on hyvin epätoivoista valehtelua joka saralla, ihan alusta loppuun.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #54

Kappale kerrallaan:

Kansanedustaja on vastuussa vain äänestäjilleen. Vänkäämisesi ei sitä muuksi muuta. Jos edustaja loikkaa puolueesta toiseen tai perustaa oman puolueen, kannatus mitataan seuraavissa vaaleissa. Se on demokratiaa ja kun sen perään itse huutelet, niin miksi vänkäät tässä asiassa? Luulisi asian olevan sinulle ihan yksi ja sama? Kaihertaako jokin? Minulle on oikeasti ihan sama miten kansanedustajat puolueista toiseen hyppivät tai loikkivat, minä äänestän jotain ihmistä ja jos ei kyseisen ihmisen politiikka natsaa vaalikauden aikana, äänestän toista. Niin se vain menee ja luulisi sinun osaavan demokratian alkeet siinä kohtaa. Vaahtoat ihan turhaan koko asiasta ja kannattaisi kiinnittää mielenkiintosi johonkin sellaiseen millä on oikeasti merkitystä. Voit sinä toki jauhaa vaikka maailmansodasta ja elää sitä päivää sekä vängätä kuinka meni päätökset ja asiat vastoin demokratiaa...ihan verrattavissa tähän.

Enpä ole noita ääniä laskenut yhteen, mutta jos joku on laskenut tai laskisi, olisi ihan mukava nähdä. Toki jos haluat laskea, niin anna mennä vaan. Luulen kuitenkin, että hyvin moni sinisten edustajista taisi olla aikamoisia ääniharavia omilla alueillaan, niin heidän vanavedessä meni äänestystavan mukaan aika monta nykyistä persua. Toki joku Halla-Aho on sellainen ääniharava yksinäänkin omalla alueellaan joka vetää muitakin mukanaan. Nykyisillä kannatuslukemilla ei ole yhtään mitään merkitystä koko asian kanssa, erehdyt siinä hyvin raskaasti jos niin luulet. Nykyinen kannatus ei todista siis yhtään mitään. Sen tajuaa varmaan kaikki muut paitsi sinä? Kuinka moni nykyinen persu kansanedustaja olisi mennyt vaaleissa läpi jos persut ja siniset olisivat olleet omia puolueitaan silloin? Ja kuinka moni sininen? Etsi edustajat, laske äänet vaalipiireittäin sekä laske uudet suhdeluvut ja suhteuta muihin ääniä saaneihin. Olisi ihan hauska nähdä sellainen taulukko itse asiassa.

Sinulla ei varmaan olekaan suoraan mitään, mutta antamalla äänen Immoselle tai Eerolalle, tuet heidän ajatusmaailmaansa. Kuten toisessa ketjussa kirjoitin asiasta, kannattaisi sinun lukea se viesti ajan kanssa sekä ajatukselle erityisesti. Kirjoitin siinä koko asian auki ja vastasit sen jälkeen samassa ryppäässä olleeseen viestiin joten olet viestin nähnyt. Et voi vedota tietämättömyyteesi aina kun se sinulle sopii - yrität aliarvioida muita keskustelijoita ja luulet muita jotenkin tyhmiksi. Ei toimi.

Yleensäkin en jaksa jankata tämän enempää. Jos et osaa lukea sekä sisäistää, niin suosittelen sitä perintäistä eli: tavaa ääneen jos et muuten ymmärrä. Keskustella voi asioista, mutta typerä jankkaaminen ja vänkääminen ei auta mitään. Myöskään yhtäkkiä tyhmäksi alkaminen (on tietämätön Suomen Sisusta) ei oikein toimi kun muuten selvität ja luet kyllä asioita selvästi. Kohtaa asiat asioina. Jos muut persut ovat samanlaisia jankkaajia, selvien tosiasioiden kieltäjiä ja käyttäytyvät samalla tavalla, en yhtään ihmettele jos muut puolueet ilmoittavat jo kauan etukäteen, että eivät halua olla persujen kanssa samassa hallituksessa. Sitä saa mitä tilaa siis. Vaikka asiat ottaisi pannuun ja ne eivät palvele omaa ideologiaa, kannattaa opetella keskustelemaan ja miettimään asiassa olevaa ongelmaa ja sen ratkaisua. Kieltäminen ei auta.

Ihan kaikella ystävyydellä. En jatka tässä kohtaa tätä jankkaamista vaikka vastaisit mitä ja et esitä jotain konkreettista. Voin käyttää taukoni muutenkin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #62

Sinisten toiminta täyttää kaikki rikoslaissa määritellyt törkeän petoksen tunnusmerkit. Se että asioita ei tutkita meidän maan kaltaisissa valtioissa, on ihan normaali juttu, tällaista valtiota kutsutaan yleisesti banaanivaltioksi.

Ja sanoin jo aikaisemmin, etten tiedä noista natsijutuista mitään, samoin kuin en tiedä tuosta Suomen Sisusta yhtään mitään. Joten yritä nyt jotain muuta, kuin pakolla leimaamista. Ja kun tuota leimakirvestä niin ahkerasti käytät, niin onko sinulla jotain näyttöä minun natsismistani tai että olisin jotenkin yhteydessä Suomen Sisuun, tai että edes joskus olisin ollut.

Joten esitä näyttö tai pidä leimakirveesi piilossa.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Sieltä voisi pudottaa jokaikisen "vanhan" poliitikon ja laittaa uudet tuulet puhaltamaan. Nykyiset poliitikot ovat kaikki kaavoihinsa kangistuneita omaa etuaan ajavia yksilöitä.
Voi olla, että hallituskin hajoaa keväällä, jos SOTE yms sotkut jatkuvat.
Nythä on vanhempainvapaa tapetilla ja Orpolla meni siitä herne nenään.
Mutta, vuoden kuluttua, jos ei aiemmin, pankaamme uudet tuulet puhaltamaan ylitse Arkadianmäen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todella hieno puheenvuoro.
Laitan suositukseni.

Valitettavasti nämä tällaiset puheenvuorot ei kiinnosta.

Vihapuheet kiinnostavat ja sellaiset puheet jossa ylistetään vihapuheita ja vihapuhujia.

Sellaisia pouheita harrastaa perussuomalaisten nykyinen tähti ja tuleva puheenjohtaka Laura Huhtasaari.

Mutta tämä blogi on hyvä ja kannatan esitettyjä mielipiteitä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No en kyllä tiedä mikä tuossa oli hienoa. Blogisti kansanedustaja on tehnyt järkyttävän hienon havainnon omasta mielestään ja profiloinut sen ties millä ammattitaidolla - löytänyt vihapoliitikon, wau.

"olen tunnistanut sieltä erityisen poliitikko-profiilin. Kyse on vihapoliitikosta."

Todella coolia, olettaisin. Etenkin kun kuuluu samaan porukkaan Soinin kanssa... onko kyse siis havainto omasta ryhmästään? Siinä tapauksessa kyllä ansaitsee hatunnoston ja arvostusta. Harvemmin sitä itseään ja omiaan arvostelee noin avoimesti.

Ei kyllä mainitse yhtään esimerkkiä nimeltä ties mistä syystä, mutta tekee kyllä paljon väitteitä ja oletuksia. Sitten vielä siteeraa jotain mielenterveysseurasta. Soini kai on joidenkin määritelmien mukaan "vihapuhuja" ollut jo vuosikymmeniä, mutta aika rohkeaa saman puolueen jäsenenä ja Soinin ex-harjoittelijana tehdä moista havaintoa julkisesti... Jotenkin vain epäilen ettei noin avoimesta havainnosta silti ole tässä kyse - valitettavasti.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Nusautan pilkkua:

Miten blogistin kuuluminen samaan ryhmään kuuluu havaintojen tekoon? Voisin nuo vihajutut yhdistää eri tavoilla yli puoleen kansanedustajista puolueista riippumatta - omassa mielessäni.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #21

A.V:"Minä kyllä pidän vihapuheina lähinnä näitä rasistisia vihapuheita jotka kohdistuvat turvapaikanhakijoihin, tai muslimeihin tai _neekereihin_."

Keitä nuo viimeksi mainitsemasi ovat? Olen muistaakseni aiemminkin huomannut kun olet käyttänyt samaa nimitystä..ettei sinussa kuitenkin olisi sellaista piilorasistin vikaa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Keitä nuo viimeksi mainitsemasi ovat? Olen muistaakseni aiemminkin huomannut kun olet käyttänyt samaa nimitystä..ettei sinussa kuitenkin olisi sellaista piilorasistin vikaa?"

Käytän rasismin kohteista samoja nimityksiä kuin mitä rasistit itse käyttävät, se on selkeintä silloin kun rasismista puhutaan ja rasismista. Nuo eivät toki ole niitä pahimpia nimityksiä, pahimmat nimitykset ovat tyyliä "mokkak*lli". Sellaisia nimitylsiä ei täällä ole syytä käyttää sellaisinaan, mutta ne on niitä termejä joita rasistit itse oikeasti käyttävät.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #19

Voisin nuo vihajutut yhdistää eri tavoilla yli puoleen kansanedustajista puolueista riippumatta - omassa mielessäni."
********

Toki voisin itsekin. Voisi blogisti varmasti ihan nimeltä sitten sanoa eikä vihjailla vain. Vihaa siellä ja vihaa tuolla... Mikä lienee sitten koko jutun pointti paitsi että viha ei ole kivaa - no ei olekaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#18
No en kyllä tiedä mikä tuossa oli hienoa.
...............

Vihaiset ihmiset eivät pidä siitä, että vihaisista ihmisistä ei pidetä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #20

"Vihaiset ihmiset eivät pidä siitä, että vihaisista ihmisistä ei pidetä."
******************************

Eivät kai pidä.. etenkin jos ovat jo valmiiksi vihaisia - kuulostaa loogiselta. Viha kuluttanee kamalasti energiaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä ihmisillä pitää olla oikeus puolustaa omia näkemyksiään, mutta ei siihen tarvitsee vihaa sotkea. Oman näkemyksen esilletuominen, persteltuna on mielestäni tervettä mielipiteenvaihtoa, mutta kuten Soini usein "plokissaan" hyökkää oppositiota kohtaa perustamattomilla väitteillään, ollaan lähellä vihapuhetta.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

sitten on nämä vihapuhepolitikot joilla ei ole muuta agendaa kuin taivastella käsimerkkejä kokouksissa ja vihjailla vihapuhepolitiikoista

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos nyt lähdetään vaikka siitä, että ei, me emme todellakaan tunne vihaa aamusta iltaan. Normaali ihminen ei vihaa koskaan vain jos kohtaa elämässään jotain kuvottavaa joka kohdistuu perheeseen, läheisiin. Herkkähipiäinen tiesmistä nenään hernään vetäisy ei kerro mitään vihasta ja se ei ole mitenkään yleistettävissä, vihapuhe ja vihapolitiikkaa on pitkälti mielikuvista, sellaisten ihmisten kuten Tiina Elovaara mielikuvitusta (tälläkään palstalle ei vihata vaan peikkoillaan taikka hysterisoidaan, hysteeriset persoonat hysterisoivat).

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Siniset edustaa äänestäjiä 1% osuudella, ei tuolla vielä ministerinpaikkoja oteta mutta Sipilä halusi pitää hallituksen pystyssä. Nämä vihapuhe natsittelijat taas ei kovin älykkäiltä vaikuta ovat lähinnä kuin opetettuja papukaijoja ulkoaopittuine jankutuksineen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Koitit sanoa, että karusellikamaa. No itse olin valinnut Petterin oivallisen blogin mutta menee tämäkin paremman puutteessa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Äänestystavan takia, aika moni persu kansanedustaja ei istuisi eduskunnassa jos nykyiset siniset eivät olisi olleet persujen riveissä.

Makkonen on (taas valitettavasti) persujen pamflettien uhri.

Vaalit ratkaisee ja seuraavat vaalit tulossa. Sinulla on yksi ääni, käytä se harkiten (tiedän että teet niin). Jos sinisten edustajia tulee uuteen eduskuntaan, kunnioita äänestystulosta. Jos ei, voit vetää polkaksi.

Mutta tee palvelus: lopeta tuo jankkaaminen ja toisten aliarvioiminen sekä loukkaaminen. Se alkaa nyppimään ja tulee mieleen, että alkeellisetkin käytöstavat puuttuvat.

Rakkaudella ja kaikella suurella ystävyydellä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

"Olen saanut seurata läheltä nykypolitiikkaa ja olen tunnistanut sieltä erityisen poliitikko-profiilin. Kyse on vihapoliitikosta. Vihapoliitikko käyttää suurimman osan ajastaan muiden provosointiin, lausuu ja kirjoittaa lähinnä negatiivisista tunteista käsin. Hän on rakentanut poliittisen profiilinsa alusta asti vihan varaan."

Tiina Elovaara reilu puoli vuotta sitten YLE:ssä:
"...Elovaara väitti lähetyksessä, että perussuomalaisten puoluekokouksessa tehtiin Jussi Halla-ahon valinnan aikana sopimattomia käsitervehdyksiä. Elovaara sanoi, että käsimerkeistä on olemassa valokuvia."

Tarkoittiko Elovaara kirjoituksessaan itseään?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jännää että sinisen tulevaisuuden toivot ovat aktivoituneet myös blogistanissa. Ministeri Terho kirjoittaa sen minkä ehtii ja nyt sit myös varapuheenjohtaja.

Mutta miulla ei ole tapana lyödä lyötyä. Tehkää hyvin. 1,6% kannatuksella pitää selittää monta asiaa uuteen asentoon. Kuten vaikka se, että ministeri Lindström lähti politiikkaan koska Toni Halme, tai Lohela/Terho yms. koska Jussi Halla-ahon suositus.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Mm hallitus jolla ei ole mitään muita arvoja kuin rahaa ja etuja eliitille potkimalla köyhiä raukkamaisesti päähän, ei oikein ansaitse muuta kuin vihaa. Ja viha on vielä hyvä asia, kun se tulee ulos, mutta pinnan alla muhii paljon vakavampi kaaos. Ihmiset, joilla ei ole mitään menetettävää ja heidän synnynnäinen katkeruutensa. Se palkinto jonka nykypolitiikka saa vastaansa eli suoravaikuttaminen.
Kannattaa lukea historiaa niin oppii jotain tästä vihasta ja että lopulta viha on se, joka on luonut demokratian. Se on politiikassa moraalittomuuden, ahneuden ja vallanhimon lopputulos ja vastakohta. *Vihapuhetta on turha pukea negatiiviseksi asiaksi, Se kumpuaa ihan oikeista syistä. Ei kukaan vihaa huvikseen vihaamisen vuoksi kuten kirjoittaja tekopyhästi esittää ja pitää vihapuheen vihaa vastaan,.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei kukaan vihaa huvikseen vihaamisen vuoksi kuten kirjoittaja tekopyhästi esittää ja pitää vihapuheen vihaa vastaan,."

Niin, ja tämä oli vihapuhe vihapuheen puolesta. Blogistin vihapuheen pitäisi siis olla kommentoijan mieleen.

Koska hän niin palavasti ja kiihkeästi näyttää puoltavan ja kannattavan vihapuheita, niin blogistin kirjoituksen nimeäminen vihapuheeksi on selkeästi kunnianosoitus, ei moite.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Tottakai puolustan omaa vihaani. Blogisti ei myönnä vihaansa, joten se on tekopyhää siksi se ei ole kunnianosoitus. On myönnettävä ihan perusasiat. hmisen hyveet, paheet, myös viha. Ja sitten vasta elttava arvostelemaan muita tästä asiasta. Muutoin nostaa itsensä ihmisen yläpuolelle tekopyhäksi.
Kysymys ei ole mitä olemme vaan mikä on tavoitteemme. En halua vihata sillä vihaan vihaamista, joten haluan poistaa vihaamani asiat.
Lyhyesti. Joka vihasta toista väittää piilottaa ja valehtelee kaikkein eniten.

Mikä onkaan paras tapa vihata, syyttää ja vihata toisten vihaamista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Blogisti ei myönnä vihaansa, joten se on tekopyhää siksi se ei ole kunnianosoitus. On myönnettävä ihan perusasiat. hmisen hyveet, paheet, myös viha. Ja sitten vasta elttava arvostelemaan muita tästä asiasta. Muutoin nostaa itsensä ihmisen yläpuolelle tekopyhäksi."

Siis, jos väitän etten vihaa turvapaikanhakijoita olen mielestäsi tekopyhä, joka asettaa itsensä muiden yläpuolelle.

Nyt kun sinä olet julistautunut vihaamisen puolustajaksi, pitäisiköhän minun ryhtyä puolustamaan omaa tekopyhyyttäni???

Asia menee turhan monimutkaiseksi. Sanon vain että en vihaa, enkä ole tekopyhä, saat sitten itse päättää pidätkö sinä minua tekopyhänä vihaajana, en voi sille mitään mitä sinä ajattelet ja sinulla on oikeus omiin ajatuksiisi.

"Mikä onkaan paras tapa vihata, syyttää ja vihata toisten vihaamista."

"Entäs jos syyttäisi ja vihaisi sekä toisten vihaa, että myös omaa vihaa."

Nojoo, kaikki tuntevat vihaa joskus, samoin kuin kateutta, tekopyhyyttä ja kaikenlaisia pahoja tunteita. Mutta pitääkö niitä tunteita puolustaa ja kannattaa siksi että kaikki tunnemme niitä joskus. Eikö kuitenkin olisi parempi yrittää hillitä niitä pahoja tunteita niin itsessämme kuin muissakin ihmisissä?

Juha Hämäläinen

Blogin kirjoittaja on sokea sille, ettei hallitusvaltamme ole positiivisten kommenttien arvoinen. Tulokset ovat niin perinpohjin heikot ja diletanttimaiset. Hallituksen keinot parantaa asioita ovat olleet suuri fiasko.

Kun itse on politiikassa eikä politiikan kohteena, ei tiedä mitään kaltaistensa tuhotöistä. Eikä näe sitä, ettei näillä ihmisillä ole tyypillisesti mitään laajaa näkemystä globalismista sillä tasolla missä tuotantoelämä pyörii, tasolla, joka rahoittaa yhteiskunnan julkiset palvelut ja työllistää ihmismassat sekä tuo vientitulot tai kehittää tuotteita.

Poliitikko on populisti, joka säätää miten tuotantoa verotetaan ja miten kerätyt varat jaetaan uudelleen. Tämä poliitikkojen työ on kovin kaukana yritysten, yrittäjien ja työntekijöiden reaalimaailmasta. Poliitikko ei millään tavoin osallistu jaettavan vaurauden keräämiseen.

Näistä syistä politiikkaan kohdistuu ansaittua vihapuhetta sen sisältä ja ulkopuolelta. Poliitikko luulee olevansa jossain sisäpiirissä pitämässä yhteiskuntaa pystyssä, vaikka onkin pihalla todellisesta elämästä ja maksattaa hankkeensa muilla.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Ihmettelen kyllä tätä hyökkäystä kirjoitusta ja Elovaaraa kohtaan. Tuntuu vähän siltä, että jos tällä palstalla kirjoittaa jotain vihan tai rasismin vastaista, niin saa kyllä varautua negatiiviseen palauteryöppyyn.

Asiallinen ja fiksu kirjoitus.

Juha Hämäläinen

Iiro,

Elovaaran kirjoitus on kiltteyden osoitus. Sitä ei voi kieltää.

Kyse on kuitenkin siitä, mikä on politiikan sisältö ja mitä siitä seuraa. Ei tässä ole oleellista kiltteys, hyvätapaisuus tai positiivisuus vaan reagointi siihen mitä poliitikot saavat aikaan. Tulokset eivät anna aihetta positiivisuuteen, kehuun ja kiitokseen.

On pakko asettaa tehty politiikka ja sen harjoittajat seinää vasten. Heidän tekonsa aiheuttavat jopa vihaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Viha-etuliitteiset neologismit tulisi kieltää lailla.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Ihmisen on ensin opittava puhumaan totta, ennen kuin hän voi tietoisesti valehdella. Jos haluat unohtaa autenttisuuden etiikan ja kasvattaa lapsesi poliittiseen korrektiuteen, opeta hänet valehtelemaan kohteliaisuuden nimissä jo ennen kuin hän oppii olemaan rehellinen itselleen.

Ja pahimman vahingon saat aikaan, kun vetoat suoraan lapsen syyllisyyden- ja velvollisuudentuntoihin. "Voit tietysti sanoa X:lle suoraankin, ettet pidä hänestä, mutta mieti miltä sinusta tuntuisi jos joku tulisi sinulle sanomaan suoraan ettei pidä sinusta. En halua käskeä sinua olemaan ystävällinen, mutta luotan siihen että itse mietit tätä ja päädyt oikeaan ratkaisuun."

Kas näin kasvatetaan lapsia, joilla pienetkin kielteiset tuntemukset saavat "lihakset jännittymään, verenpaineen nousemaan ja adrenaliinin, kiihtymys- ja puolustautumishormonin erittymään".

Poliittinen korrektius ei ole vain poliittisia aikuisia kalvava syöpä. Siihen kasvattaminen on merkki siitä että koko kulttuuri on pahasti kollektiivisilla syyllisyydentunnoilla vääristynyt. Se murskaa kasvavien minuuden ja moraalin. Ja kun poliittista korrektiutta -- "kivapuheita" -- yleisessä tietoisuudessa toitotetaan, se tarkoittaa sitä etteivät aikuiset enää tiedä miten vääristyneen maailman he ovat rakentaneet.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mielenkiintoinen kulma, opi ensin tuntemaan sitten ajattelemaan tai jopa vain tuntemaan ja ajattelusta viis? Ajattelun tulee herättää, silloin kun ajatus on väärä, niin voimakas tunnereaktio, että se kumoaa ajatuksen ja jäljelle jää vain tunne? Se että lapsia opetataan tuntemaan kuulostaa karsealta. Kun lapsia tulisi opettaa ajattelemaan, puntaroimaan eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia. Sitten on hämärät käsitteet oikea ja väärä ja niidenkin seuraukset joista jokainen lapsi kokee jo jossei vaippaiässä niin melkein vääryyden tunteen kun ei ole tehnyt mitään väärää mutta silti jotain negatiivista tapahtuu. Tekisi mieli mennä nykykoulumaailmaan mutta anti olla ei ainakaan kuulu tähän blogiin ---

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Ihmisen "minän" rakentuminen varhaisessa lapsuudessa on todellakin "mielenkiintoinen kulma". Kuten kaikkien pitäisi tietää ja ymmärtää, jokaisen tajuntaan muodostuu ensin hahmo "sinä" ja vasta myöhemmin se mistä sanomme "minä". Tästä ihmis- ja itseidentiteetin marssijärjestyksestä johtuen elämme aina kaikki ikään kuin toistemme sieluissa, ja kaiken, minkä teemme toisillemme, teemme myös itsellemme, itsessämme.

Se on se niin sanottu moraalin "kultainen sääntö". Se ei siis ole ollenkaan sääntö, vaan oman lajityypillisen sosiaalisuutemme väistämätön ilmentymä.

G H Mead loi pohjansa sosiaalipsykologialle eriyttämällä "minuuden" hahmon kaksi puolta, subjektiminuuden ("I") ja objektiminuuden ("Me"). Siinä olemme jo luomassa toimijaroolit psyykeemme, ja tuollaisten hahmojen -- joihin myös niin sanottu "yleinen Toinen", tai lacanilaisittain "suuri Toinen" kuuluvat -- varassa rakennamme moraalisia asemointeja.

Lueskelin äskettäin Slavoj Zizekin "How to Read Lacan" -kirjan, jossa hän pohdiskeli myös juuri tätä ongelmaa, jonka blogisti tässä omalla avuttomalla tavallaan esittelee. Zizek varoittaa nimenomaan tuollaisesta varhaisessa kasvuvaiheessa jo pakkosyötetystä "polittisesta korrektiudesta". Siinä vanhempien omat ongelmat -- sanoisin että esimerkiksi kulttuuristen hylkimisreaktioiden käsittelykyvyttömyys -- sabotoivat lapsen moraalisen kehityksen.

En tiedä missä määrin esimerkiksi tämä nyt vallalla oleva kulttuurisen tosiasiallisen sopeutumattomuuden torjuminen tietoisuudesta ja moraaliamputaatioksi muuttuva poliittinen korrektius voidaan panna yksilöiden tilille -- siinähän ovat kyseessä vahvat "yleistä mielipidettä" muodostavat voimat. Mutta jollain laillahan asioista olisi pystyttävä puhumaan.

Nyt huijaamme itseämme ja sorrumme täydelliseen älylliseen epärehellisyyteen uskotellessamme itsellemme että kielteisten reaktioiden repressio siistisi tajuntamme puhtaaksi ja kauniiksi. Käy päinvastoin -- suvaitsemattomimmiksi muuttuvat ne jotka julistavat kaikkein ihanteellisimpia ihmisarvo- ja -oikeusideologioita.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Eritasoinen viha on yksi pysyvä elementti politiikassa, kulttuurissa ja yleensäkin ihmisen elämässä.
Sinisetkään eivät todennäköisesti rakasta perussuomalaisia. Seuraavien vaalien lähestyessä siniset voivat kokea jopa kauhua.

Politiikasta ei tarvitse esimerkkejä vihasta runsaudenpulan vuoksi.
Kulttuurivaikuttajillakin sitä riittää. Viha ja kauna ovat lähellä toisiaan.

“Jörn Donnerilla on kuusi lasta, joista vain kahdelle nuorimmalle hän on ollut isä. Kahteen ensimmäiseen hän katkaisi yhteyden lasten äidin takia, ja kahta seuraavaa hän ei halunnut tavata, koska nämä olivat vahinkoja, Donner sanoo.”
https://www.hs.fi/paivanlehti/03022018/art-2000005...

"Jörn Donner hiljattain kuolleesta tyttärestään HS:ssa: ”Hän kuoli omaa syytään – en käynyt edes hautajaisissa”
https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201802032200718088_...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Viha turvapaikanhakijoita kohtaan on nyt johtanut siihen että turvapaikahakijoita palautetaan Suomesta surman suuhun, kotimaahansa, mistä he ovat lähteneet nimenomaan turvaa etsiäkseen.

https://yle.fi/uutiset/3-10068103

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niimmutku niitä on täällä liikaa, pois silmistä, pois mielestä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vihjaako Arto että meidän turvapaikkaprosessi ei toimi? Migri ilmoitti että tämän miehen osalta käytiin kaikki lainkohdat läpi.

Ex-poliisilla tai ex-sotilaalla ei välttämättä ole Irakissa helppoa, mutta se on eri asia kuin myöntää kaikille näille turvapaikka Suomesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vihjaako Arto että meidän turvapaikkaprosessi ei toimi? Migri ilmoitti että tämän miehen osalta käytiin kaikki lainkohdat läpi."

Kai se toimii, mutta se voi silti toimia huonosti. Kaikki lait eivät kenties ole niin hyviä kuin olisi tarpeen olla.

"Ex-poliisilla tai ex-sotilaalla ei välttämättä ole Irakissa helppoa, mutta se on eri asia kuin myöntää kaikille näille turvapaikka Suomesta."

Siinähän se ongelma onkin, että kaikkia ei voida ottaa, itäblokki ei ota ollenkaan ja Tanskasta on tullut natsivaltio. Muuallakin Euroopassa perusarvot ovat kärsimaääsä pahaa inflaatiota. Tämän seurauksena Suomessa on ehdottomasti rajattava turvapaikan saantioikeutta, koska Suomi ei voi ottaa kaikkia tulijoita. Se tarkoittaa samalla sitä että turvapaikkoja ei ole enää saatavilla niitä tarvitseville.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Ei siinä vihaa tarvita ,jos ihminen ei saa maassaololupaa, hän on täällä laittomasti, jotenka ainoa vaihtoehto on pois lähteminen /lähettäminen.
Suomen laki on laki jota täällä tulee noudattaa, vaikka välillä tuntuukin siltä, että jotkut ihmiset ottavat siinäkin eri vapauksia.
Suurin osa noista tänne tulleista nuorukaisista ei ole turvaa vailla, vaan tulivat ihan elintason vuoksi ja ovat siitä jossain ilkkuneetkin; emme mene ikinä töihin, te elätätte meidät.
Nähtiinhän tässä sekin ihme, että "kenraalina" paperittomien leirissä rauratieasemalla toiminut mies, lähti heti Turkkiin lomalle kun sai maassaolopaperit. Hänhän oli irakilainen ja ollut ja asunut Turkissa pitkän aikaa ennen ahaa elämysmatkaansa Suomeen.
Mielestäni ihmisiä tulee auttaa, mutta heidät pitää ottaa pakolaisleireiltä ,joissa kaikkien taustat on tarkastettu. Sieltä saadaan perhekuntia ,joilla on hyvät mahdollisuudet integroitua ,kun perhe on mukana. Heidän ei myöskään tarvitse taiteilla kumilautoilla Välimerellä, vaan pääsevät ihan lentokoneella tänne suoraan.
Nykyisin lasketaan vihapuheeksi jo ihmisten ajatuksetkin maahanmuutosta ja sen tuomista haitoista ,sekä epätasa arvon luomisesta heidän ja kantaväestön välillä.
Tässä alkaa olla kohta allerginen joillekin sanoille ja saa näppylöitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nykyisin lasketaan vihapuheeksi jo ihmisten ajatuksetkin maahanmuutosta ja sen tuomista haitoista ,sekä epätasa arvon luomisesta heidän ja kantaväestön välillä.
Tässä alkaa olla kohta allerginen joillekin sanoille ja saa näppylöitä."

Arto Luukkasen TV- ohjelmassa pulustettiin vihapuhetta ja vihapuhujia ja kovasti arvosteltiin vihapuheen arvostelijoita sananvapauden rajoittajina.

Vihapuhujat eivät siis itse salli sananvapauden toteutuvan, koska he haluavat sallia vihapuheen mutta kieltävät vihapuheen arvostelun ja sanan vihapuhe käytön.

Sanoisin että tällainen on hyvin kaksinaismoralistista käytöstä.

Eduskunnassa on toki yritetty saada kansalaiset luopumaan vihapuheen käytöstä. Myös Laura Huhtasaari, vihapuheen kova kannattaja, on allekirjoittanut adressin ja vetoomuksen. Mutta ei eduskunnassa ole mitään lakia tekeillä millä kiellettäisiin vihapuhe.

Suomessa saa edelleen vihapuhua sydämensä kyllyydestä, kunhan ei riko voimassa olevia lakeja. Mutta vihapuheen arvostelua ei sitäkään ole millään tavalla laissa rajoitettu.

Siispä vihapuhujia saa edelleen, Arto Luukkasen TV- ohjelmasta huolimatta, arvostella ja vihapuheita saa paheksua sydämensä kyllyydestä, vaikka Arto Luukkanen ei tietenkään tätä paheksuntaa millään sallisi, vaan haluaisi siltä osin rajoittaa kansalaisten sananvapautta.

Pasi Karlsson

Kirjoittaako Elovaara puoluetoveristaan Timo Soinista?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onkohan Tiina mitenläheistä sukua Klaus Elovaaralle ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onkohan Tiina mitenläheistä sukua Klaus Elovaaralle?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onkohan Tiina mitenläheistä sukua Klaus Elovaaralle?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Simo tuollainen kiusaamiskysely ei ole kiva tyyli, voit jo lopettaa sen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Jotenkin tulee lukiessa sellainen tunne että Siniset lähti vanhasta puolueesta mutta kyllä se viha sinne jäi, joten perussuomalaisten tilanne ei ainakaan parantunut aiheen suhteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #72

"kyllä se viha sinne jäi, joten perussuomalaisten tilanne ei ainakaan parantunut aiheen suhteen."

Siihen vihaan perustui se persujen kannatus, joten vihan lisäksi se kannatuskin jäi persuille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #73

Sintuille on on riittänyt kannatusta aivan riittävästi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #73

Sintuille on on riittänyt kannatusta aivan riittävästi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #73

Tuosta en ole samaa mieltä. Kyllä perussuomalaisissa oli paljon porukkaa joka haluaa hoitaa asioita suomalaisten parhaaksi ilman vihaa, on siellä vieläkin. Yksi syy "välirikkoon" oli juuri tuo kun kaikille ei käynyt että asioita hoidetaan vain syyttelyn ja "nyrkinheilutuksen" kautta, ilman järjellistä pohdintaa ja keskustelua.
Nykyistä kannatusta kyllä ihmettelen mutta sitä kantapäänkalisutteluporukkaa on varmaan herätelty mukaan lisää. Eduskunnan puheenvuoroista voi kyllä päätellä ettei siellä nykyisin koko ryhmän kattavaa yhteistyötä harrasteta, samoista asioista ollaan monta mieltä myös julkisuudessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #79

"Tuosta en ole samaa mieltä. Kyllä perussuomalaisissa oli paljon porukkaa joka haluaa hoitaa asioita suomalaisten parhaaksi ilman vihaa, on siellä vieläkin."

Okei, olen samaa mieltä. Tuo mitä sanoin aiemmin oli provosoiva yleistys.

Toki olen itsekin huomannut että nykyisissäkin persuissa on vielä jäljellä ihan järkeviä ja maltillisia yksilöitä. Sitä en oikein ymmärrä mitä he siellä persuissa tekevät ja millä he siellä olonsa oikein perustelevat, mutta näyttää siltä että siellä he kuitenkin ovat. Nyt en puhu puolueen puheenjohtajistosta, enkä sen presidenttiehdokkaasta, kuten varmaan ymmärrätkin.

Kenties he ovat siellä sen takia että he ovat realisteja, että he tajusivat sen että vain viha pitää persupuolueen pystyssä ja että persujen kannatus perustuu siihen vihaan ja että viha tarvitsee vihan mannekiineja, eli juuri niitä vihapuhujia.

Ehkä he tajusivat että persuissa pysymällä he pysyvät hillotolpalla ja sinisiin siirtyminen merkitsisi hyvästejä hillotolpalle.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #80

"Sitä en oikein ymmärrä mitä he siellä persuissa tekevät ja millä he siellä olonsa oikein perustelevat, mutta näyttää siltä että siellä he kuitenkin ovat. "

Tuota olen itsekin ihmetellyt mutta hyppääminen tuntemattomaan on varmaan toisille liian suuri asia, varmempi tulevaisuus houkuttaa vaikkei asioista olisikaan yhtä mieltä.
"Nyt en puhu puolueen puheenjohtajistosta, enkä sen presidenttiehdokkaasta, kuten varmaan ymmärrätkin."
Näin juuri, puheenjohtajisto siellä on nyt omaa luokkaansa ja varmaan tälle kalluppikannattajajoukolle mieleinen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sintuille on riittänyt kannatusta aivan riittävästi galluppien mukaan.

Toimituksen poiminnat