TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Lepomäen kiirastuli

Politiikassa on jatkuvasti pystyttävä sovittamaan yhteen monen tahon näkemyksiä.

Ytimessä on lopulta kolme mahdollista ristiriitaa sovitettavana.

Ensimmäinen on poliitikon oma ajattelu. Hän vastaa tekemisistään äänestäjilleen ja pyrkii toteuttamaan vaaliteemojaan.

Toinen on joukkueen etu, joka tarkoittaa sekä puolueen yhtenäisyyttä että mahdollisesti hallituksen yhtenäisyyttä. (Olettaen että poliitikko on hallituspuolueessa)

Kolmas on itse asia. Kysymys jota poliitikko käsittelee. Kuten vaikkapa sote-uudistusta. Mikä on puhtaasti paras ratkaisu ilman omaa, puolueen tai minkään eturyhmän toiveita? Tämä perustuu asiantuntijuuteen, tekniseen sekä mahdollisimman puhtaaseen lainsäädäntötyöhön, ”valtionhoitaja” – ajatteluun.

Hyvin usein nämä kolme tasoa eivät täysin kohtaa.
Varsinkin hallituspuolueen edustajan liikkumatila on hyvin kapea suhteessa siihen miten hän henkilökohtaisesti ajattelee. Oppositioedustaja voi tehdä vapaammin irtiottoja mutta todellista valtaa hänellä ei varsinaisesti ole.
Eduskunnassa on perinne omantunnon kysymyksistä, jotka ovat lähinnä vakaumukseen liittyviä kuten eutanasiaan tai tasa-arvoiseen avioliittoon liittyviä. Näiden kohdalla edustajat saavat yleensä toimia henkilökohtaisen mielipiteen pohjalta.
Onko muita kysymyksiä joiden kohdalla poikkeamat ovat hyväksyttäviä?

Äänestäjät ja kansalaiset eivät välttämättä hahmota miten tiukka toimintaympäristö politiikassa on. He usein haluavat äänestämänsä henkilön toimivan siltä pohjalta mitä äänestäjä toivoo. Tämä ei kuitenkaan ole kovin usein mahdollista.
Onko poliitikko siis vain koneiston osa?
Hänellä voi olla mahdollisuus vaikuttaa hallituksen tai puolueen näkemyksiin, mutta tuo mahdollisuus on usein hyvin rajallinen.

Entä miten suhtaudutaan heihin, jotka lähtevät kapinaan? Tilanne on vaikea, sillä kapinaa ei voi sallia kaikille. Jos kapinaa ei voi sallia kaikille, sitä ei oikeudenmukaisuuden vuoksi voi sallia kenellekään. Kuoleeko tässä pala demokratiaa?
Entä vaihtoehto, jossa poliitikot voivat tehdä laajemmin oman tahtonsa mukaisesti? Syntyisikö siitä väitetty kaaos, jossa mitään päätöksiä ei pystytä viemään läpi?

Elina Lepomäen ulostulo sote-uudistuksessa kiteyttää tämän ongelman. Hän joko saa kannatusta ja nousee myöhemmin vahvempaan asemaan puolueessa. Tai sitten hän saa hankalan henkilön maineen, johon joukkue ei voi luottaa.

Vastakkain ovat poliitikon oma ajattelu, joukkueen tilanne, sekä itse asia. Sote-uudistusta on yritetty tehdä kymmenen vuotta, mutta se on aina viivästynyt.

Onko Lepomäellä osoittaa että lykkäämällä uudistus siitä saadaan parempi?

Politiikassa merkitystä on myös sillä, millainen on hallituskokoonpano. Vaikka Kokoomus olisi ensi vaalien jälkeen pääministeripuolue, mikään ei takaa että uudistus olisi helpompi viedä läpi, saatika että sen muoto olisi lähempänä Lepomäen toiveita.

Erityisesti demareiden ajattelu valinnanvapausasioissa on etäällä Kokoomuksen markkinamyönteisestä ajattelusta.

Lepomäen ulostuloa katsotaan monesta näkökulmasta. Politiikan ulkopuolelta se näyttäytyy pääosin rohkeutena.

Politiikan sisällä se näyttäytyy puoluetta ja hallitusta hajottavana irtiottona.

Miten asia näyttäytyy Lepomäelle? Ehkä vain asiakysymyksenä, mutta sen verran älykäs Lepomäki on, että hän tietää millaista ristivetoa ulostulo aiheuttaa. Kyseessä on valinta.
On vähintään yhtä vaarallista kaataa sote-ja maakuntauudistus kuin toteuttaa ne vikoineen.
Nyt tarvitaan ratkaisuja, ei ainostaan ongelmien esittämistä.

Mikä siis on Lepomäen ratkaisu soteen?
Entä mikä on puolueen ratkaisu Lepomäkeen?

Kyseessä on politiikan laajempi ongelma siitä, miten yksilönvapaus tai valta toteutuu suhteessa järjestelmään. Onko kansanedustajan näkemyksellä väliä? Entä onko sillä väliä, kumpaa sukupuolta asian esittäjä on?

Lepomäen tilanne muistuttaa Jean de’Arcia.
»Kansa sanoo häntä pyhäksi naiseksi, joka omaa sotakokemusta ja pystyy ennustamaan taistelun kulun. Jos ajatellaan ajan olosuhteita, Jumala ei syyttä tee ihmeitään ja paljasta ilmaisujaan naisen kautta, niin että tämän maailman herrat ja ruhtinaat tuntevat jumalallisen voiman yläpuolellaan.»

Mutta palaako Lepomäki lopulta Kokoomuksen roviossa vai nouseeko hän pyhimykseksi?

Pyhimys Lepomäestä tulee, jos soteuudistuksen kaatamalla uudistuksen ongelmat liittyen valinnanvapauteen ja maakuntien määrään saadaan korjattua. Roviolla hän palaa, jos viivyttely ja veivaaminen johtaa jälleen uuteen viivytykseen kansalaisille tärkeässä uudistuksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässä kansanedustaja kysyy, mikä on Lepomäen ratkaisu soteen ?

Onkohan nyt kyseessä lukutaidottomuus vai pelkkä laiskuus ?

PS. Elovaara voisi lukea Lepomäen kirjoituksen Uudessa Suomessa 28.02.2018.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Kuinka kummassa on mahdollista, että yhden kansanedustajan yksi blogikirjoitus sai koko Suomen sekaisin?

Aivan koko Suomen ja aivan täydellisesti. Suomi siis sekosi täysin.

Kuka poliitikko on kyennyt vastaavaan viime aikoina? Ei kukaan. Ei pääministeri Sipilä, ei valtiovarainministeri Orpo, ei ulkoministeri Soini. Ei edes tasavallan presidentti Niinistö.

Sen kykeni tekemään Kokoomuksen rivikansanedustaja, joka ei ole ministeri, ei minkään eduskunnan valiokunnan puheenjohtaja eikä siis viralliselta asemaltaan yhtään mitään. Elina Lepomäen virallinen asema on vain kansanedustajuus, rivikansanedustajuus.

Olisiko samaan pystynyt vaikkapa Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen tai Sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara?

Tuskin. Eivät olisi kyenneet.

Elina Lepomäen blogikirjoitus kirpaisi koko poliittista kenttää rankasti, koska se oli asiantuntijakirjoitus, jonka sisältöä yksikään toinen poliitikko ei ole voinut kiistää. Kirjoituksen sisältöä kukaan ei ole haastanut.

Tuo on se koko asian pointti. Totuuden puhuminen. Poliittisissa asioissa totuuden puhujia ei katsota hyvällä.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Juurikin näin: " Elina Lepomäen blogikirjoitus kirpaisi koko poliittista kenttää rankasti, koska se oli asiantuntijakirjoitus, jonka sisältöä yksikään toinen poliitikko ei ole voinut kiistää. Kirjoituksen sisältöä kukaan ei ole haastanut."

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näin se menee, totuuden puhuja on mieletön.

Heräsi kysymys, Tiina ihmettelee minne kannatus katosi, ilmeisesti sinistä tulevaisuuta ei ole olemassa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Heillä olisi käytössä yksi oljenkorsi; ruveta ajamaan eläkeläisten asiaa pontevasti. Nyt heidän puolestaan ei puhu kukaan. Siinä on suuri sauma, mahdollisuus. Eikä tarttis muuta kuin puhua vain totta kuten Elina Lepomäki!
Suomessa oli eläkeraportin mukaan 31.12.2016 yht. 1.559.000 eläkeläistä. Jos Siniset saavat heiltä vaikkapa vain 50 % ääniä - se olisi liki 800.000 ääntä!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

"Onko Lepomäellä osoittaa että lykkäämällä uudistus siitä saadaan parempi?"
Kysymykseen on helppo vastata - KYLLÄ - mutta sillä edellytyksellä, että asiantuntijoiden näkemykset huomioidaan ja kaikkia vaihtoehtoja punnitaan.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Ai miten asia hoidetaan? No, kuten Lepomäki toteaa, peruutetaan tämä valinnanvapaus-maakunta-sote. Luodaan elinvoimaisemmat kunnat minimi 100000 asukasta tai 200 km läpimitta. Jatketaan tällä pohjalla kehittämistä periaatteena julkiset palvelut. Yksityiset kehittäköön niin kuin parhaaksi näkevät.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Mutta palaako Lepomäki lopulta Kokoomuksen roviossa vai nouseeko hän pyhimykseksi?"

Ei todellakaan pala missään roviossa. Suomessa meillä on sanan vapaus ja yhdistysvapaus. Jokainen, jopa Kokoomuksessa, voi sano oman mielipiteensä. Me olemme äänestäjinä valinneet eduskuntaan 200 edustajaa, joilla on perustuslain mukaan jokaisella sananvapaus. Tokihan meidän jokaisen äänestäjän tulee valvoa, että tämä edustajiemme sananvapaus myös toimii.

Suomen perustuslaki:

"31 §

Kansanedustajan puhevapaus ja esiintyminen

Kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä."

Tämä muuten näyttää olevan unohtunut demareiden nykyiseltä eduskuntaryhmän puheenjohtajalta. Mutta väliäkö siltä , vaikka hän astui Suomen perustuslain varpaille, silti hänet palkittiin demaripuolueessa eduskuntaryhmän puheenjohtajuudella. Sellaista demokratiaa....

Vesa Kaitera

Mistä tässä Lepomäki-kohussa on lopulta kyse? Onko Elinan kritiikki perustelematonta? Ei ole, monet hänen tekstinsä kohdat ovat tulleet esiin joidenkin muiden puheissa ja kirjoituksissa aiemmin. Mutta Elina on tehnyt kaksi virhettä, joista ensimmäinen liittyy hänen menettelytapoihinsa. SoTe-pakettia on käsitelty Kokoomuksen eduskuntaryhmässä reilut kaksi ja puoli vuotta, ja koko sen ajan Elina on ollut käytännössä tuppisuuna ryhmäkokouksissa. Jos hän oli kriittinen, mikä on todennäköistä, niin hänen olisi pitänyt nostaa kissa pöydälle jo ajat sitten, eikä odottaa kalkkiviivoille saakka. Toinen hänen virheistään liittyy siihen, pitäisikö SoTe nyt sovitussa muodossaan toteuttaa. Minusta vastaus tähän on eittämättä myönteinen, parempi hieman muhkurainekin SoTe kuin ei minkäänlaista SoTea. Tuohon viimeksi mainittuun meillä ei oikein olisi varaa. Lepomäen mielestä kuitenkin SoTe tulisi kaataa. Tällöin palattaisiin SoTen osalta lähtöruutuun, mikä olisi aivan kolossaalinen kasvojen menetys Sipilän hallitukselle. Aika monelta SoTen väännössä aktiivisesti toimineelta saattaisi mennä lopullisesti usko tähän asiaan. Sitä on yksinkertaisesti kokousteltu ja vatuloitu niin maan perusteellisesti, että nyt on lopulta tultava valmista vaikka mikä olisi. Suomen politiikan uskottavuus vaatii sitä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Mitähän sie rakas ihana Tiina nyt puhut, mitä halusit sanoa? Lepomäki perusteli kantansa ja ilmotti vastustavansa, eikö just niin piä tehä, jos kerta kaikkihaan näkkee asioittem menevän väärin?

Ei ole niin tärkeää ees politiikkoa, että pitäs vaijjeta, jos hahmottaa ja näkkee toisin. Paitsi tietenki jossaki Stalin valtakunnassa oli paras vaijjeta.

Rohkeutta Tiina!

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Entä vaihtoehto, jossa poliitikot voivat tehdä laajemmin oman tahtonsa mukaisesti? Syntyisikö siitä väitetty kaaos, jossa mitään päätöksiä ei pystytä viemään läpi?"
Silloin valitaan sellainen vaihtoehto joka asiaan vihkiytyneiden asiantuntijoiden mukaan on paras vaihtoehto, tällöin pitää kuunnella useita myös eri mieltä olevia asiantuntijoita ja lausunnot pitää olla avoimesti nähtävissä. Asiantuntija kuulemisen jälkeen kukin edustaja muodostaa oman mielipiteen ja äänestää sen mukaan.

Käyttäjän KariKeto kuva
Kari Keto

"Ensimmäinen on poliitikon oma ajattelu. Hän vastaa tekemisistään äänestäjilleen? Ja pyrkii toteuttamaan vaaliteemojaan?"

"Äänestäjät ja kansalaiset ei välttämättä hahmota miten tiukka toimintaympäristö on?" Ymmärsinkö oikein,että minulta äänestäjänä puuttuu
hahmottelu kyky?
Kapinoiko Lepomäki vai esittikö hän mielipiteensä kyseisestä asiasta?
"Mikä minun poliittinen koti on"

Erkki Porttila

Lepomäellä on suuri kannatus ajatukselleen, Vapaavuori ja kaikkien suurten kaupunkien poliittinen johto on Lepomäen takana. Samoin laaja joukko asiantuntijoita ja jopa korkein hallintoneuvosta sekä eu. On vaikea yhtälö, että Orpo antaa Sipilän viedä kokoomusta kin pässiä narusta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pyhimys Lepomäestä tulee, jos soteuudistuksen kaatamalla uudistuksen ongelmat liittyen valinnanvapauteen ja maakuntien määrään saadaan korjattua. Roviolla hän palaa, jos viivyttely ja veivaaminen johtaa jälleen uuteen viivytykseen kansalaisille tärkeässä uudistuksessa."

Niin monen asiantuntijan mielestä tämä hallituksen esitys on susi. Tämä tarkoittaa sitä että tällä suunnitelmalla ei tule säästöjä eikä parannuksia terveydenhoitoon.

Kaiken järjen mukaan tällaista uudistusta ei siis kannata toteuttaa, koska se tuo vaan lisää haittoja, kuluja ja byrokratiaa.

Elina Lepomäen ansioksi pitää lukea se että hän sanoo tämän asian ja tunnustaa senm eikä piiloudu puolueen ja hallituksen selän taakse.

Olisi aika hallituksenkin tunnustaa ettei tästä taaskaan mitään tullut, peruuttaa koko homma ja aloittaa taas alusta suunnittelemaan.

Tällä kertaa suunnittelu pitäisi jättää asiantuntijoille. Politikkojen on turha yrittää profiloitua tässä asiassa, kun siitä ei nyt kertakaikkiaan näytä tulevan yhtään mitään.

Nyt pitäisi ottaa järki käteen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vihavainen,, tietääkseni Vatikaani julistaa uskoonsa kuuluvia pyhimyksiksi, jospa Soini uskonmuuluvana ulkoministerinä ollessaan tekee esityksen Elovaarasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vihavainen,, tietääkseni Vatikaani julistaa uskoonsa kuuluvia pyhimyksiksi, jospa Soini uskonmuuluvana ulkoministerinä ollessaan tekee esityksen Elovaarasta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tärkeintä on tehdä sote uudistus joka pääosiltaan toimii ja virheiden varalle on luotu helpot korjausarjat. Sote ei onnistu puolueideologisilla perusteluilla.

Koko uudistus lähti vinoutumaan kun keskusta ja kokoomus sopivat kompromissista hallintoalueiden ja valinnanvapauden kesken. Kahdesta asiasta joiden takana oli oman puolueen sisäpiiriläiset henkilökohtaisine motiiveineen.

Pitäisikö meidän tavallisten kansalaisten nyt tuntea sympatiaa ja ymmärtää kuinka vaikeaa kansanedustajien, pättäjien työ on koska oman järjen käyttö on kielletty tai minimoitu. Ainakaan minulta ei tipu tippaakaan myötätuntoa sellaista riviedustajaa kohtaan, joka antaa puolueensa "ruoskan" pelotella ruotuun soten kaltaisessa isossa asiassa, vaikka itse epäröi, mahtaako tuo onnistua.

Sipilän uhkaus hallituksen kaatamisesta jos sote ei mene läpi on tarkemmin funtsittuna vastuuttomuutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sipilän uhkaus hallituksen kaatamisesta jos sote ei mene läpi on tarkemmin funtsittuna vastuuttomuutta."

Niin, sitä sanotaan vastuunkannoksi, mutta eihän se sitä ole.

Toisaalta, Sipilän hallitus on jo tehnyt sen mihin se pystyy, joutaa mennä, koska ei se kuitenkaan enää mitään saa muutenkaan aikaan.

Mika Leppäkoski

Otsikko on "Lepomäen kiirastuli".

Lepomäki valitaan jatkoon vuoden päästä 100 varmasti, mutta valitaanko Eloranta tai kukaan sinisistä. sitä voikin miettiä kenellä se kiirastuli onkaan piakkoin?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lepomäen tukena on melkoinen joukko maan parasta tietämystä terveydenhuollosta ja sosiaalipolitiikasta, jota on vaikea jättää huomiotta.

Tiedepiireistä ja asiantuntijatahoilta ei taida löytyä sen ensimmäistäkään, joka kirjoittaisi nimensä alle 18 maakunnan mallin puolesta.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Lepomäki on saattanut joutua kiirastuleen, mutta sitä helpottaa merkittävästi tieto siitä, että hyvin suuri osa, mahdollisesti selvä enemmistö kansasta, kannattaa hänen ajatustaan tuosta asiasta.
Ja nimenomaan, mikä tahansa hallintouudistus tehdään niin se järkevin ja kansakunnan etuja aidosti palveleva koostuisi 50-70 kunnasta täysin ilman maakuntahallintohimmeliä ja hidastavaa, mutta kepuleja palkitsevaa byrokratian lisäämistä.

Soteahan lähinnä pitää tehostaa terveyskeskustasolla ja vanhustenhuoltoa kunnallisella ja ammatiharjoittajilta alihankitulla vanhustenhoidolla.

Pörssiyhtiöt hoitakoon vakuutusyhtiöiden kanssa ilman tukia rikkaita ja terveitä yksityisasiakkaitaan tai pörssivanhuksia. Julkinen voi satunnaistapauksissa käyttää tuota pörssirahastusterveydenhuoltoa alihankkijana jos hinta sopii. Muuten Julkisen pitää palata muun maailman malliin ja alkaa käyttää alihankkijoina yksittäisi ammatinharjoittajalääkäreitä, joiden vastaanotot pitää palauttaa ja yksityisiä vanhustenhuollon tuottajia myös ammatinharjoittaja tai pienyhtiöpohjalta.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Jos se, että kaksi eriasiaa sote ja maakuntahimmelit kertoo, ettei mikään muu kuin puolueiden sisäpiirin intressit on tässä nyt kyseessä ja se kuinka hyvin sote esitys toimii on sivu seikka. Lopullinen niitti tuli Sipilän kiristyksellä selväksi, joko tämä hyväksytään nyt tai me kaadamme hallituksen...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Nyt olisi Sinisillä näytön paikka.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Maakuntahimmelit on keskustalainen hanke, eikä sinänsä liity mitenkään "Suomi kuntoon" projektiin, mikä on pääministerin oma projekti.

Puoluejohtajana Sipilä joutuu tietenkin myös näitä puolueensa asioita ajamaan, vaikka hän pääministeri onkin.

Siinä mielessä en näe mitenkään merkillisenä sitä että Sipilä oli valmis heittämään kirveen kaivoon siinä vaiheessa kun kyse oli makuntamallin toteutuksesta. Sipilä oli oman puolueensa osalta selkä seinää vasten koska puolue halusi maakuntamallin ja hän olisi eroamalla tehtävästään päässyt samalla kertaa eroon sekä vastuusta Suomen kuntoon laittamisen osalta, että myös maakuntamallista, joka oli hänen kannaltaan haitallinen jarru ja riippakivi sen tärkeämmän tavoitteen rinnalla.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

No nythän mä vasta hokasin: HbL kauhisteli, että maakunnista tuleekin vääjäämättä kuntia. Tämähän olisi erinomainen asia. Saataisiin palvelut elinvoimaisiin kuntiin, jotka toteuttakoon ne julkisina. Ja työterveys pois. Ja yksityiset ovat vain täydentäviä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TE: "Erityisesti demareiden ajattelu valinnanvapausasioissa on etäällä Kokoomuksen markkinamyönteisestä ajattelusta".

Kokoomus ei ole markkinamyönteinen, se on bisnesmyönteinen. Näillä kahdella on valtava ero ja käytännössä - kun on kyse de facto merkittävimmästä poliittisen vallan käyttäjästämme, ero on kuin yöllä ja päivällä: Kokoomuksen bisnesmyönteisyys jopa estää markkinoiden ja kilpailun toimintaa. Olemme Kokoomuksen tilaamalla matkalla yksityisiin monopoleihin.

Demareita taas vaivaa pitkäkestoinen sisäisen eetoksensa, tahtotilansa, juuriensa kadottaminen ja siinä ohessa on mennyt iso osa äänestäjiä ja vaikutusvaltaa.

Kahden mainitsemasi puolueen perimmäinen ero on siinä, että Kokoomus ajaa valtakunnan väestön enemmistölle kokonaispahaa, kun taas terveenä SDP voisi olla jopa rakentava voima, mutta SDP ei ole terve vaan hajuton, mauton, johdateltavissa ja itsensä kadottanut.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Elina Lepomäki vs. hallitus: 1-0

Nyt vain toivotaan, että tulee toinenkin piste, jos soteuudistus kaatuu. Lepomäen argumentit ovat hyvin rationaalisia ja tuollaisesta syystä jumiutuneen joukkuepelin kuviot saakin sekoittaa.

Käyttäjän AskoRahikainen kuva
Asko Rahikainen

Minä olen pohtinut fiksun ja lukeneen Lepomäen ulostuloa myös eräänlaisena vastavetona kepun venkoilulle vanhempainvapaa-asiassa. Lepomäen argumentit ovat osittain samoja, joita on pitkin matkaa tuotu esiin eri yhteyksissä. Politiikka on toki mielipiteiden yhteen sovittamista eikä lopputulos koskaan ole pelkkää insinöörimäistä laskentaa.

Kepu on vahempainvapaan uudistuksen kieltäessään lyhytnäköinen, nuorisoamme halveksiva ja kotona viihtyviä harvoja naisia ajatteleva. Tulevaisuudessa eläkejärjestelmä ei ole entisensä ja naisillakin pitää olla mahdollisuus kerryttää vanhuuden varalle saantoa. Tässä matematiikka on erehtymätön.

Toimituksen poiminnat