TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Vihannekset verottomiksi

Hyvä kansanterveys on kansakunnan selkäranka. Kansalaisen huono terveys näkyy heikkona työllisyytenä, suurina terveys- ja lääkekuluina sekä inhimillisenä kärsimyksenä. Kansanterveyden näkökulmasta huolestuttava kehityssuunta on liikapainon jatkuva lisääntyminen.

Olet mitä syöt. Siksi ravinto on erittäin tärkeä terveyteen vaikuttava tekijä. Hyvä, laadukas ja lähellä tuotettu ruoka on terveellistä ja ravitsevaa, mutta usein kalliimpaa kuin paljon rasvaa, sokeria ja suolaa sisältävät heikoista raaka-aineista tehdyt valmisteet. Tämä ei ole kenenkään kannalta järkevää ja erityisesti pienituloiset kärsivät. Väestöryhmien väliset terveyserot ovat EU-maissa kovassa kasvussa.

Tutkimustiedon mukaan terveysperusteinen vero pienentäisi terveyseroja ja kasvattaisi eniten nimenomaan pienituloisten terveyttä. Verotuksen tulee ohjata kulutusta terveellisemmän ravinnon suuntaan. Epäterveellinen ruoka, joka sisältää paljon rasvaa ja sokeria tulee olla raskaammin verotettua kuin terveellinen ruoka.

Sininen tulevaisuus kannattaa terveysperusteisia veroja. Emme halua kasvattaa kansalaisten verotaakkaa, vaan ohjata verotuksen avulla kulutusta terveellisempään ja laadukkaampaan ruokaan.
Me vaadimme, että suomalaisten terveyteen aletaan edistää myös verotuksen keinoin. Säästäminen ruuassa tuo kustannuksia muualla.

Verojen suunnittelussa on oltava tarkkana. Tuoreessa muistissa on makeisvero, joka johti kekseillä keplotteluun. Firmat tekivät karkkeja, jotka nimettiin kekseiksi säästyäkseen verolta.
Ruoan arvonlisävero on Suomessa 14% eli korkealla tasolla. Tämä johtuu maatalouden heikosta kilpailukyvystä ja pohjoisesta sijainnista. Kuitenkin elintarviketeollisuuden sekä kaupan kilpailukyky ovat melko hyvällä tasolla.

Nähdäkseni ruoan arvonlisäveron laskeminen olisi yksi eniten pienituloisia helpottava asia ja se tulee ottaa selkeäksi tavoitteeksi. Omasta mielestäni vihannekset voitaisiin vapauttaa verotuksesta kokonaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Monet tietyt tahot saattavat ns.täkyillä vaaleihin kun Sinisistä on kyse mutta ovatko "kaikki täkyjä" vaan - oikealla asialla ihan oikeasti !

Kannatan blogisi aihetta ja en ole varmaankaan yksin hyvän asian puolesta. Eikä aina ole ylevää olla - vastaan jonkun periaatteen vuoksi - kantoihin katsomatta.

Hyvä kuin terveellinen ruoka sopuhinnalla on aina,etenkin puhuttaessa pienituloisista kansanväestöstä,eikä aina keskiluokallakaan "ole tuohta liikaa takataskussa" : Yes !

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Nähdäkseni ruoan arvonlisäveron laskeminen olisi yksi eniten pienituloisia helpottava asia"

Alkoholiveron poistosta ja rahapeliautomaattien siirtämisestä kasinoihin olisi myös köyhälle kansalle hyötyä.

Jussi Järvinen

hyvä ehdotus, taas SINISILTÄ...mutta mikseivät he aja näitä asioita hallituksessa?

Juha Hämäläinen

Hyvä ehdotus. Roskaruoalle tupla alv.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Hyvä ehdotus. Roskaruoalle tupla alv."

Ehdottomasti samaa mieltä mutta siitä mikä on "roskaruokaa" saatamme olla osittain erimielisiä.

ps. Pidän kyllä "voidelluista" vihanneksista ja lihan lisukkeeksi ne sopivat vallan hyvin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Nyt on Tiinalta hyvä ehdotus. Kansanterveyttä edistävä ehdotus on varmasti jopa totuttamiskelpoinen käytännössä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tästä hyötyisi varmaan enemmän ulkomaiset tuottajat, kun meillä taidetaan myydä eniten espanjalaisia tomaatteja ja kurkkuja. Toki jos vihannesten nettokulutus kasvaisi niin olisi siinä kansanterveydellinen ulottuvuus, mutta luulen vahvasti että nettovaikutuksena tuontikurkkujen tukemisen sijaan nuo rahat voisi käyttää paremminkin kansanterveyden eteen.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Ylipainoiselta lihaa syövältä heteromieheltä tälle peukku.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Nyt vain niinpäni,e ttei huonoa ravintoarvoja omaavia ruokia ja aineita nosteta vaan ne hyvät kuten vihannekset/hedelmät/kalat noiden hintaa pudotetaan!! Ei minulla olisi rahaa ostaa noita vaikka roskaruan hintaa nostettaisiin.. Sit en todenäköisesti söisi sitäkään..

Käyttäjän penttiwesterholm kuva
Pentti Westerholm

Kansanterveyteen suoraan vaikuttava asia.Kannatan ehdottomasti,monin verroin terveellisempi kuin karamellinen makesiveron poisto 2017.Jos valtion kassaan tulee vajetta vihannesveron poistosta ,palutetaan makeisvero.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kannatettava idea, mutta käytännössä mahdottomuus, kun perinteisesti keskusliikkeet eivät ole koskaan siirtäneet veroalennuksia vähittäismyyntihintoihin kokonaisuudessaan, vaan ovat aina vetäneet välistä omiin taskuihinsa.

Jyrki Kataisen ollessa Vanhasen hallituksessa laskemassa ruoan ALV:ia, sen toteuttamiseksi keskusliikkeille myönnettiin lähes vuoden siirtymäaika ennen veroalen voimaantuloa.
Kataisen mukaan keskusliikkeet tarvitsivat näin pitkän ajan hinnoittelun muuttamiseksi.

Seurauksena keskusliikkeet vähitellen nostivat hintoja jo ennen veroalen voimaantuloa.
Näin vähittäismyyntihinnat olivatkin ALV:n alentamisen jälkeen korkeampia kuin olivat alunperin ennen veroalepäätöstä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Erittäin hyvä ehdotus!
Poistetaan vero kotimaisilta vihanneksilta!
Kaikki voittaa....

..tai sitten kuulostaa liikaa Trump:n terästulleilta...

Toimituksen poiminnat