TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Varhaiskasvatus pois palkkakuopasta

Lauantaina varhaiskasvatusalan työntekijät osoittivat mieltään Helsingissä pk-seudun palkkakartellia vastaan. Harmikseni en päässyt paikalle samaan aikaan olleen Sinisen tulevaisuuden puoluevaltuuston ja –hallituksen kokouksen takia. Tuolla lauantaisessa tapahtumassa muuten julkaistiin Sinisen tulevaisuuden ohjelmia, joita voit lukea täältä: http://www.sininentulevaisuus.fi/sinisten-vero-ja-sosiaaliturvaohjelmat-julkaistu/

Mieltä osoitettiin siis siitä, että maaliskuun alussa kävi ilmi, että pääkaupunkiseudun kaupungit ovat sopineet lastentarhanopettajien palkkatasosta. Palkkakartellin tarkoitus on ollut pitää lastentarhanopettajat palkkakuopassa, jotta kaupunkien kulut pysyvät kurissa.

Kulukuri on tarpeen aina, kun pelataan yhteisillä rahoilla, mutta työntekijän selkänahasta julkisen vallan tuottamaa hyvinvointia ei voida repiä.
Lääkäripula on piinannut Suomea jo pitkään. Lääkäripulaa ei missään vaiheessa lähdetty ratkaisemaan palkkakartellilla, päinvastoin. Alkuvuonna Loimaa korotti nuorten lääkärien palkkaa tonnilla houkutellakseen osaajia.
Jo pitkään on kerrottu, miten lääkärit saavat monesti valita melko vapaasti työaikansa, -paikkansa ja –etunsa, koska tavalla tai toisella osaajia on houkuteltava. Vuokatissa lääkärinvirkaa hakenut esimerkiksi pyysi lehtitietojen mukaan 12500 euron kuukausipalkkaa 4 päivän työviikolla.
Hoitajilla ei moista mahdollisuutta ole.

Pienpalkkaiset naislastentarhanopettajat joustavat asioissa missä muut eivät.
Kysynnän ja tarjonnan on toimittava työmarkkinoilla. Kysynnän lait ohjaavat työvoimaa oikeille aloille, oikealla palkalla. Mitä enemmän julkinen valta sekoittaa markkinamekanismia, sitä epäoikeudenmukaisempia tilanteita työmarkkinoille muodostuu.
Koska lastentarhanopettajista on pulaa, palkkojen on noustava. Työ on raskasta ja sen resursseja on pitkään karsittu. Nyt raja on ylitetty ja jatkuvien leikkausten sijaan on tasokorotusten aika, sillä julkinen talous on saatu kasvuun.

Sininen tulevaisuus ei halua korvata kolmikantaa poliitikkojen määräämillä palkoilla. Me uskomme markkinatalouteen. Se, että lastentarhanopettajista on pula, vaikka koulutusmäärät ovatkin riittäviä kertoo siitä, että palkat ovat liian alhaisia.
Terve palkkakilpailu huolehtii siitä, että lastentarhanopettajien palkat nousevat oikealle tasolle. Poliitikkoja ei tarvita sopimaan vapaiden kansalaisten palkoista. Siitä huolehtii markkinatalous, kunhan sen vaan annetaan toimia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

"Vuokatissa lääkärinvirkaa hakenut esimerkiksi pyysi lehtitietojen mukaan 12500 euron kuukausipalkkaa 4 päivän työviikolla. Hoitajilla ei moista mahdollisuutta ole."

Voisiko tuossa taustalla vaikuttaa ns. kysynnän ja tarjonnan laki?

Miksiköhän muuten lastentarhanopettajia, ja heidän palkkojaan, mediassa on verrattu luokanopettajan palkkoihin?

Itse kirjoitin aiheesta eilen: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi... - lukaisepa kommentti numero viisi(5).

Ai niin, lastentarhanopettajan koulutushan on periaatteessa yhtä pitkä kuin ns. kaksoistutkinnon (lukio +120ov ammattikoulu) suorittaneen. Palkan pitäisi ehkä olla samaa tasoa?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

"Varhaiskasvatus pois palkkakuopasta". Hyvä sininen kannanotto, mutta ei ilmeisesti koske kaikkia varhaiskasvatuksessa toimivia ryhmiä, vaan ainoastaan lastentarhan opettajia?

Kun Sininen Tulevaisuus näin selkeästi asettuu vain erään varhaiskasvatuksessa toimivan ryhmän edunvalvojaksi ja samalla puolustaa voimakkaasti perinteistä kotihoidon tukea, ei voi olla päätymättä johtopäätökseen valikoivasta äänestystuen kalastuksesta.

Uskoisin, ettei prosenttiliikkeenne hyödy tästäkään avauksesta.

Kristo Seitoja

Oudoksun lastentarhanopettajan samoin, kuin esim. kotitalousopettajan yliopistokoulutusta ja siitä tulevaa tutkintoa verrattaessa sitä vaikkapa luokanopettajan tutkintoon.

Olin muutama vuosi sitten itäsuomalaisen yliopiston palveluksessa, ja siinä ominaisuudessa tutustuin laajasti niin luokanopettajan koulutukseen, kuin myös lastentarhanopettajan koulutukseen ja em. opintolinjojen päättötöihin, joka luokanopettajalla on GRADU ja lastentarhanopettajalla TUTKIMUSPRAKTICUM.

-Luokanopettajan gradu on usein monisatasivuinen ja yksityiskohtainen tutkimus jostakin alan tutkimusongelmasta, mutta nämä lastentarhan- ja kotitalousopettajien päättötyöt ovat hävettäviä 14-30 sivuisia kyhäelmiä, joissa 90% materiaalista on pikkulasten piirustuksia tai valokuvia ruoka-annoksista, ja ehkä yksi sivu kuviin ja valokuviin liittyvää tekstimateriaalia, ja sekin kömpelöä suomenkieltä.

Lastentarhanopettajan opintojen ja -tutkinnon vertaaminen luokanopettajan tutkintoon on edellä kerrotun perusteella todella epäsuhtaista ja kaukaa haettua.

Veikko Anttila

Kukaan ei tässä asiassa uskalla ottaa esille kysymystä, miksi vaaditaan yliopistollinen loppututkinto lastentarhanopettajille?
Miten on ollut mahdollista, että sodankäynyt ja sen jälkeen hyvinvointiyhteiskunnan luonut sukupolvi osasi kasvattaa lapsensa? Päivähoitoa ei ollut puhumattakaan yliopiston käyneitä lastentarhanopettajia. Meistä tuli käsitykseni mukaan kuitenkin aivan kohtuullisia kansalaisia ja olemme jopa saaneet jotakin aikaan sodankäyneitä seuraavana sukupolvena.
On jokseenkin selvää, että nyt käytävässä keskustelussa on kyse pääasiassa ammattiyhdistyksen edun ajamisesta.

Juhani Vehmaskangas

Puhut asiaa. Eikä ongelma koske pelkästään kasvatusta. Monilla aloilla vaaditaan nykyään ylikoulutusta. Suomessa suositaan ylikoulutusta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Lastentarhoissa ei ehkä riitä palkan korotukset.

Toimituksen poiminnat