TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Eduskunta 2030

Se tulee vastaan kaikkialla. Eduskunnan toimintaa pitää uudistaa. Politiikkaa pitää uudistaa. Demokratialta on puhti poissa, ihmisiä ei kiinnosta enää perinteinen puoluejäsenyys. Ja jos sattuukin kiinnostamaan, henkilö menee ensimmäiseen paikallisyhdistyksen kokoukseen ja törmää puolueiden moniportaisuuteen, kankeuteen ja siihen ettei käsiteltävät asiat ole kovinkaan innostavia. Pöydällä on hallinnollista, organisaatiokeskeistä, valtuuston kaavoitukseen tai yhdistystoimintaan liittyviä asioita.

Perustuslain mukaan:

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Missä tämä näkyy? Eduskunta on menettänyt poliittisen auktoriteettinsa. Valta on valunut moniin suuntiin. Täysistunto ei ole poliittisten avausten ja linjausten areena. Täysistunnot eivät kiinnosta ketään. Kyselytunnitkin ovat menettäneet kiinnostavuutensa, kyseessä on joka viikkoinen toistuva näytelmä jossa on samat roolitukset ja usein myös samat päähenkilöt rooleissaan.

Missä valta on? Valta on taustalla. Sitä on korkeilla ministeriön virkamiehillä, sitä on etujärjestöillä, SAK:lla ja EK:lla. Valta on medialla joka kirjoittaa klikkijournalismia ja valta on niillä joiden vaalikampanjoita eri tahot rahoittavat.

Puolueet. Edustavatko puolueet kansaa? Kyllä, 5 prosenttia kansasta. Se on vähän. 95 prosenttia ihmisistä elää etäällä puolueista.

Perustuslaki ei määrittele että puolueet ovat se elin jonka kautta kansanvallan tulee toteutua. Perustuslaki ei määrittele puolueista oikein mitään.

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Miten kansanedustajan tehtävä toteuttaa tätä valtiovaltaa? Kansanedustajat toimivat valtiopäivillä, puolueidensa vahvan kouran kautta.

Puolueiden ote kansanedustajista on kohtuuttoman suuri, varsinkin suhteessa siihen mikä on puolueiden perustuslaillinen asema. Ja se on vähäinen.

Puolueet ja valtiovalta ovat laiminlyöneet tehtävänsä aktivoida ja osallistaa kansaa päätöksentekoon.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Kuinka kansalaisen oikeus vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämiseen tosiasiassa toteutuu, jos kansanedustajallakaan ei käytännössä ole suurta vaikutusmahdollisuutta valtion päätöksenteossa? Teoriassa, kyllä. Käytännössä, ei. Ylintä valtaa käyttää hallitus, vaikka sitä pitäisi käyttää eduskunta. Hallituksella on valtaa siksi, että hallituspuolueiden edustajat pakotetaan äänestämään ryhmäkurin mukaisesti.

Todellisuudessa hallituksen valta on myöskin rajallista. Eturyhmien vaikutusvalta eli kolmikanta on oikein toimiessaan vahvuus mutta huonosti toimiessaan rajaava ja rajoittava tekijä. Milloin kolmikanta toimii huonosti? Silloin jos se ei osallistu riittävällä tavalla kehittämiseen ja uudistamiseen vaan ainostaan säilyttämiseen.

Kansanedustaja edustaa valtion kasvoja. Hän ottaa vastaan kaiken kritiikin ja kantaa raskasta henkilökohtaista vastuuta äänestäjilleen. Tästä huolimatta hänen mahdollisuutensa toimia vapaana edustajana ja yksilönä on minimaalinen.

Lakialoitteista yli 90% hylätään. Niillä on lähinnä symbolinen merkitys. Valiokunnissa kuullaan asiantuntijoina usein samoja tahoja jotka ovat enemmän asianosaisia. Työmarkkinajärjestöt ja elinkeinoelämä ovat keskeisessä roolissa. Valiokuntatyö ei ole kovinkaan ratkaisukeskeistä tai juurisyihin pureutuvaa. Vuorovaikutus valiokunnan sisällä on liian vähäistä. Siellä edustetaan pääasiassa hallitusta tai oppositiota.

Kansanedustaja elää kroonisessa arvoristiriidassa, jossa pyrkii sovittamaan äänestäjien (joita on tuhansia erilaisia) toiveita, puolueen vaatimuksia (erityisesti äänestyskäyttäytymisen osalta) sekä hallituksen linjaa, jota hän harvoin on henkilökohtaisesti millään tapaa päättämässä.

Lisäksi hän saattaa ottaa vastaan vaalirahaa tahoilta jotka tuskin antavat sitä täysin vastikkeetta. Tätä en osaa tarkemmin arvioida sillä itselläni ei ole koskaan ollut minkäänlaisia rajoittavia tahoja yksityishenkilöiden mikrolahjoituksia lukuunottamatta.

Näistä ja lukuisista muista syistä olemme perustaneet Eduskunta 2030 – ryhmän, joka yhteistyössä Sitran ja eduskunnan puhemiesneuvoston kanssa laatii esityksiä politiikan ja parlamentin kehittämiseksi.

Tulevaisuudessa kansalaisella pitää olla paremmin ja helpommin käytettävissään tietoa ja mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Digitalisaatio, vuorovaikutteisempi yhteistyö vaaleissa valittujen kanssa, laadukkaampi politiikka ja parempi yhteistyö yli puoluerajojen on vähintä mitä demokratian pitää tehdä.

Emme tavoita kansalaisia emmekä kykene ratkaisemaan suuria yhteiskunnallisia ongelmia toimimalla samoin kuin viimeiset sata vuotta. Ongelmat ja yhteiskunta ovat aivan toisia kuin 1900- luvun puolella.

Politiikkatoimien, budjetoinnin ja niiden vaikuttavuuden yhteys on rakennettava uudestaan. Emme kykene ratkaisemaan nuorten syrjäytymistä tai ilmastonmuutosta nykyisellä järjestelmällä, joka on liian hajanainen, kärsii johtamisvajeesta, tuhansista budjettimomenteista joita kukaan ei kykene seuraamaan puhumattakaan todellisesta vaikutusarvioinnista.

Ideoita ja parannuksia on tiedossa syksyn mittaan, nyt mitataan julkisten instituutioiden tahto ja kyky muuttua ja uudistua.

Vaaleissa sinulle aukeaa mahdollisuus äänestää lukuisten eri henkilöiden välillä. En tiedä olenko itse ehdokkaana, mutta aion äänestää ihmistä joka haluaa uudistaa ja kehittää Suomea.

On aloitettava keskeisistä instituutioista.

Kenellä riittää rohkeutta ja motivaatiota nostaa pää valtiopäivätyöstä, katsoa ympärilleen, nähdä miten kaukana todellinen valtiovalta, kansa, on ytimestä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

"Kansanedustaja elää kroonisessa arvoristiriidassa, jossa pyrkii sovittamaan äänestäjien (joita on tuhansia erilaisia) toiveita, puolueen vaatimuksia (erityisesti äänestyskäyttäytymisen osalta) sekä hallituksen linjaa, jota hän harvoin on henkilökohtaisesti millään tapaa päättämässä."

Joo, hankalaahan tuo on, mutta ottaen huomioon sen, millaisen ennennäkemättömän petturitempun ja demokratian halveksunnan vuosipäivää vietämme, tuntuu hieman ontolta fraseologialta tämä blogi juuri Tiinan kohdalla ja juuri tänään.

Pelle Granberg

Tämän tyypin ei oikein kannattaisi tosiaankaan puhua demokratiasta yhtään mitään!

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Parempi oli puolueen jakautuessa siirtyä siihen osaan, jota pidetään hallituskelpoisena.
Silloin kansanedustaja kykenee paremmin täyttämään äänestäjiensä tahtoa ja toiveita kuin oppositiossa.

Vaikka tätä keskustelua ei enää tarvitsi jatkaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Joo, ihan erityisesti ovat "sintut" toteuttaneet äänestäjiensä tahtoa... eli niin kauan kuin tässäkin blogissa esiintyvä jeesustelu jatkuu, niin kauan jatkuu keskustelukin, vaikka ei ehkä edelleenkään siihen suuntaan kuin mitä demokratiasta ja sen hengestä niin kovasti huolta pitävä blogisti haluaisi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Sipilä puhui tuottavuusloikasta. Soinin porukka ymmärsi senkin väärin.

Käyttäjän JesseSuomalainen kuva
Jesse Suomalainen

Kuulostaa siltä, että Tiinaakin alkaa kiinnostaa Hjalliksen liike. Kannattaa loikata nyt, kun vielä huoliivat mukaan. Saatat jopa saada ääniä tulevissa ek-vaaleissa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

"Näistä ja lukuisista muista syistä olemme perustaneet Eduskunta 2030 – ryhmän, joka yhteistyössä Sitran ja eduskunnan puhemiesneuvoston kanssa laatii esityksiä politiikan ja parlamentin kehittämiseksi."

Mihin unohtui ruohonjuuritason kehittäjät?

Juuri noin ei ;-) Otapa minut siihen ryhmään niin otat ihmisen joka on puhunut ja kirjoittanut jo vuosia asioista, joista mm sinä, Harkimo ja Jungner puhuvat vasta nyt.

Lisäksi kaivataan älyttömästi rohkeutta ja sitä ei ole niillä joilla on poliittinen hillotolppa jo olemassa.

yhteystiedot profiilissa.

Toimituksen poiminnat