TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Apua ympäristöahdistukseen

Ympäristökasvatus on erittäin tärkeässä asemassa kansainvälisesti siinä, pelastuuko maailma ekokatastrofilta joka sitä uhkaa.

Ympäristökasvatuksen tavoitteena on kasvattaa lapsista ja nuorista elintavoiltaan ympäristövastuullisia, vahvistaa luontosuhdetta, antaa valmiuksia elämänarvojen pohdintaan ja ohjata kestävään elämäntapaan. Ympäristökasvatus tarkoittaa toimenpiteitä, joilla edistetään yksilöiden ja yhteisöjen ympäristötietoisuutta ja oppimista kestävän kehityksen mukaisiin toiminta- ja elämäntapoihin.

Ympäristökasvatuksen rinnalla on myös ympäristöahdistus. Olen monesti miettinyt, miten luonnon tuhoutumiseen ja saastumiseen, ilmastonmuutokseen ja lajien häviämiseen voisi reagoida ja suhtautua siten, että niihin liittyvä ahdistus ei lamauta. Kun ihminen tuntee ympäristöahdistusta, voi se vaikeuttaa omaa toimintakykyä asioihin vaikuttamisen osalta. Tietoisuus lisää tuskaa, jotain olisi silti tehtävä. Tekeminen tunnetusti helpottaa ahdistusta, kunhan se sovitetaan jokaisen omaan elämään sopivalle tasolle.

Tunnen monia aikuisia, jotka yhtälailla haluaisivat vahvistaa ympäristö- ja luontotietojaan sekä opetella toimimaan entistä kestävämmin.
Moni kaipaisi neuvoja arkielämän ja kulutusvalintojen kannalta, luontotietämys kiinnostaa useita.

Toiveenani onkin, että jatkossa kaupungit ja kunnat järjestäisivät ympäristökasvatus-  ja tietokursseja kaiken ikäisille. Olisi hienoa jos kotikaupunkini Tampere pitäisi muutaman kerran vuodessa avoimen tilaisuuden ympäristöasioista kiinnostuneille. Tilaisuudessa puhuttaisiin arjen valinnoista mutta myös isommista kokonaisuuksista. Moni osallistuisi mielellään kurssille jossa on mahdollisuus oppia Suomen luonnosta kasvi- ja eläinlajitietoa, sekä yhteisöllistä toimintaa vaikkapa taloyhtiön tai työpaikan kestävän kehityksen osalta.
Ihmiset kaipaavat käytännönläheisiä vinkkejä ja ideoita omaan elämäänsä. Luemme jatkuvasti uutisista miten ihmisten luontosuhde on heikentynyt eikä luontoa enää tunneta kuten ennen.

Aion jättää valtuustoaloitteen Tampereella aiheesta, jotta kaupunki järjestäisi tietoiskuja kiinnostavassa ja positiivisessa muodossa kaiken ikäisille. On tärkeää vahvistaa ihmisten itseluottamusta ympäristöasioissa, ei heikentää sitä. Tuomitseminen ei myöskään ole avain, vaan ympäristöahdistuksen lievittäminen, kannustaminen ja positiivinen ote.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ympäristön suojelemisesta on pyritty tekemään yksilön velvollisuus. Tämä aiheuttaa syyllisyydentuntoa monille ihmisille ja reaktiona on aloitettu anekauppa esimerkiksi vapaaehtoisen hiilidioksidiveron muodossa.

Esimerkiksi henkilöt, jotka mieltävät itsensä ympäristön puolustajiksi, mutta eivät halua luopua lentomatkailusta, voivat maksaa vapaaehtoisen hiilidioksidiveron lentomatkastaan ja saada sillä itselleen puhtaan omatunnon. Lentokone tietysti saastuttaa saman verran aivan riippumatta siitä, minkä hinnan matkustaja maksaa lentolipustaan.

Teollisen tuotannon lähtökohtainen motiivi ei kapitalistisessa järjestelmässä ole käyttöarvojen luominen ihmisille, vaan voiton tuottaminen teollisuuden omistajille. Tuotanto ja kulutus pyritään maksimoimaan esimerkiksi mainonnan ja markkinoinnin keinoin, koska se maksimoi tuotannon omistajien voiton. Tuotannossa syntyvät käyttöarvot ovat sivutuote; päätuote on pääomalle tuleva voitto.

Niinpä ympäristöystävällisemmän teknologian kehittyminen ei suinkaan vähennä ympäristön saastumista, vaan pelkästään kasvattaa tuotannon ja kulutuksen määrää. Vastaavasti yksittäisten ihmisten osittainen pidättäytyminen kuluttamisesta mahdollistaa kysynnän ja tarjonnan lain mukaan halvemman ja sen myötä suuremman kuluttamisen muille ihmisille.

Ympäristöä ei kerta kaikkiaan voida pelastaa kapitalistisen talousjärjestelmän puitteissa.

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Vihreiden haittaverojen epäsosiaalinen profiili

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Esim.ympäristökasvatus eri suojeluksineen kuin terveellinen luonnon ylläpitäminen ja sen arvostaminen kuuluu kaikille + yhteiskunnallisesti vastuulliseksi teoiksi myös ihmiskuntaa ajatellen.

Tiina - olet oikealla asialla !

Ympäristötekijät-kin ovat tuiki tärkeitä asioita ihmisten kuin luonnon välisille vuorovaikutuksille.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Eikö maapallo olekaan enää tuhoutumassa kun aurinko sammuu tms? Näin meille vielä 40 vuotta sitten koulussa opetettiin. Näin sitä jää tiedonsaannista jälkeen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Ihmiset kaipaavat käytännönläheisiä vinkkejä ja ideoita omaan elämäänsä. Luemme jatkuvasti uutisista miten ihmisten luontosuhde on heikentynyt eikä luontoa enää tunneta kuten ennen."

Näin juuri.
Lehdellä oli muutama päivä sitten juttu jossa 50 kasvin nimen tuntemista pidettiin jo hyvänä ja riittävänä luonnon tuntemisena. Olin muodikkaasti "pöyristynyt". Näin alas ja kauas luonnosta on ajauduttu kun kaupungistumista pidetään ihanteena kaikilla yhteiskunnan päättäjätahoilla.
Ympäristökasvatus laajana käsitteenä on todella tärkeää ja se tulisi aloittaa siellä päivähoidossa missä "asiakkaat" ovat siitä mielettömän kiinnostuneita.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Hyvä artikkeli.

Tuskinpa ehkä monikaan Tampereella tietää että kun Alasjärveen laittaa korkkiveneen niin sitä voisi mennä kahtelemaan Iidesjärvellä että milloinka perille tulee.
Että kyllä se puro siellä jossain vielä menee koska Alasjärvi ei leviä golfkentälle, mutta mistä se kiemurtelee ja monenko sulkuportin kautta.

Kaupunki ei sinänsä ole ympäristöstä erillinen saareke jotta luontohavaintoja ei voisi alkaa tekemään omatoimisesti tai ryhmässä.

Vielä kun joskus tulisi Tampereella valosaasteeton hetki tähtikirkkaana yönä, näkisi kaupungissakin sen suuren ja mittaamattoman tähtiavaruuden kauneuden. Se helpottaa ympäristöahdistusta kuten myös kesäinen tuulen ääni puiden tyyneydessä tai talven lumihiutaleiden havaitseminen ilmassa.

Toimituksen poiminnat