TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Puhkaistaan kupla

Taitoluistelija ja huippu-urheilija Kiira Korpi julkaisi hiljattain kirjan, jossa hän kertoo avoimesti kokemuksistaan ja tunteistaan koskien huippu-urheilua sekä erilaisista paineista joita hänellä on ollut.

Miksi jokaisen nuoren kannattaisi lukea Korven kirja?

Yhteiskuntamme on elänyt pitkään suorittamisen ja tehokkuuden kulttuuria, joka tähtää menestykseen ja taloudelliseen hyötyyn.

Yksilöistä trimmataan yhteiskunnan koneiston osia, joiden tulee olla ahkeria, kuuliaisia, tehokkaita ja mielellään tunteettomia. Tai no, positiivisia.

 

Yhä useampi tuntee paineita suoriutua kaikista asetetuista tehtävistä. Olisi huolehdittava opinnoista, töistä, parisuhteesta, perheestä, ulkonäöstä ja olla luonteeltaan miellyttävä.

Väsymystä, pettymystä, turhautumista, masennusta tai konflikteja ei mielellään saisi olla.

 

Nuoremman sukupolven tehtävä on toteuttaa evoluutiota. Kehittää yhteiskuntaa. Nykyajan suurin kehitystehtävä on tunnehypyn tekeminen. On siirryttävä pois tehokulttuurista kohti inhimillisempää ja ihmisen kokonaisuutena ymmärtävää kulttuuria.

Kiira Korpi puhkaisee kirjassaan huippu-urheilun kuplan. Hän puhkaisee taitoluistelun ja nuorten naisten itseensä kohdistaman julmuuden kuplan.

Tässä Korpi toteuttaa tärkeintä mahdollista kehitystehtävää, evoluutiota.

Hän raivaa tilaa inhimillisyydelle ja muutokselle, jotta seuraava sukupolvi ei putoaisi samoihin ansoihin.

 

He, ketkä ovat kasvaneet ja tottuneet elämään aiemmassa, suorittamisen ja hampaat irvessä jaksamisen kulttuurissa, nousevat tässä kohtaa takajaloilleen. Miksi Korpi puhuu näin ikävällä tavalla asioista? Ei Korpi puhu ikävällä tavalla, hän kertoo totuuden. Sen mitä hän koki ja näki, sairastui sitten omaan vahvuutensa. Ihmiset ympärillä eivät nähneet eivätkä huomanneet millaisten paineiden keskelle hänet jo 17-vuotiaana asetettiin.

 

Yhteiskunnassamme on edelleen monta kuplaa puhkaistavana. Se, onko yhteiskuntamme valmis totuuteen, on toinen asia. Moni hyötyy nykyisestä kulttuurista. Talouskasvu ja tehokkuus menevät suvereenisti ohi ilmaston tuhoutumisen. Ihmisten ongelmia piilotellaan edelleen paljon. Työpaikoilla esiintyy monenlaista oirehtimista, josta kollektiivisesti vaietaan.

 

Mieleni tekisi puhkaista politiikan kupla. Kirjoittaa siitä, millaista on toimia lukio-ikäisestä politiikassa. Millaisia ilmiöitä ja asioita tälle matkalle on kuulunut. On kuitenkin kiusallista huomata miten heikosti urheilukuplan puhkaisu otettiin vastaan. Korven kirjasta nostettiin tuttuun lööppijournalistiseen tapaan vain yksittäisiä kohtia joilla mässäiltiin. Näin tehtiin vaikka nuori aikuinen kertoo avoimesti ja raa’asti mitä julmuutta kulttuurimme ja monet tahot harjoittavat. Hän ei myöskään peitellyt sitä, miten hän itse kohdisti sitä itseensä.

 

Se, miten tätä kirjaa käsiteltiin, kertoo siitä kohdasta missä yhteiskuntamme on. Emme ole halukkaita tai valmiita muuttumaan. Vaikka se olisi kaikkien kannalta viisasta. Voin vain kuvitella, miten Suomen eduskunnan tai hallituksen kuplan puhkaisu otettaisiin vastaan. Puhkaisijalle se olisi median täysi teurastus. Varsinkin jos kyseessä olisi nuori nainen. On edelleen hyvin tyypillistä, että naisia ja nuoria pidetään heikkoina. Tietyt stereotypiat ovat tiukassa.

 

Toivon silti että eri alojen uusi sukupolvi lähtisi puhkomaan näitä kuplia. Kertomaan miltä elämä maistuu ja tuntuu. Menestyjät ovat monesti itseään epäterveellä tavalla kohtelevia henkilöitä. He harvoin elävät todellisten arvojensa mukaisesti. Kysyttäessä monen arvot ovat terveys, perhe, ystävät, mutta elämä koostuu todellisuudessa lähinnä työnteosta. Se on surullista.

 

Sukupolvemme tärkein kehitystehtävä on muuttaa yhteiskuntaamme pois tehokkuuden kulttuurista. Se on aiheuttanut valtavia tuhoja niin ympäristön, perheiden, kuin yksilöidenkin kannalta. Silti ylläpidämme sitä ja astumme helposti samaan ansaan. Älkäämme siis jatkako siitä mihin edellinen sukupolvi jäi. Meidän tulee olla avoimempia, inhimillisempiä, rohkeampia.

Jokaisen nuoren tulisi lukea Korven kirja.

Hän on esikuva, nykyään aidompi sellainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kiiran kirjaa äänikirjaa kuunnellessani . En ihan pääse kärryil mitä tarkoitat kuplan puhkaisul jne. Huippu urheilus on tuollasta . Zlatanin , Jutin , Karalahden , Litmasen jne kirjoissa ihan sama viulunkieli strapetsil oloa huippu-urheilu aina . Aki Hintsan kirja sikäli paras urheiluun liittyvä . Se että luistelun tuomassa flowssa joku päässyt nauttimaan Kiiran tavoin elämässään on kadehdittavaa . Ja siitä on maksettu vielä hyvin . Sikäli Kiira on äärimmäisen merkittävällä tavalla esimerkkiä luonut jotta itseensä uskomal jne voi saavuttaa maailman huippuja . Sikäli hänen poikaystävänsä tais viedä "tilan" luistelulta näin rivien välistä tajusin .

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Toivottavasti tulevat nuoret huippu-urheilijat tai sinne pyrkivät lukevat että mitä kaikkea - hyvää/pahaa - sisältyy kokonaisuuteen kuin taustatekijöihinkin tällä saralla !

Mutta uskaltaako epäolennaisuuksia kuin "pahaa verta" tuoda esille kun on huipulla että sitä jatkaessaan "kuin kaiken uhallakin" - vaiko suoruudella vahingoittaa omaa uraansa - tuotaessa esille negatiiviset taustatekijät mitä niihin mahdollisesti sisältyy.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ihminen joutuu melkoiseen rääkkäämiseen jos haluaa vaikka juosta 100- metriä yhtä nopeasti kuin Ben Johnson. Ja sitten...paljastuu että on tullut syötyä mömmöjä joita ei olisi sääntöjen mukaan saanut kipata kurkusta alas. Se jos mikä rassaa henkistä puolta. Annetaan mitä annetaan ja millä tavalla, Myllylän kohtalo ei myöskään naurata.

Näin. En ole lukenut tämän naisen kirjaa. Voi olla että sen ihmeen saan joskus tehtyä. Olen laiska kirjojen suhteen vaikka aikanaan sain niitäkin "ahmittua" aika monta. Alistair McClean (monta hänen kirjoittamaansa) ja Jack Higgins / Soolo tulevat nyt mieleeni. Olin yläasteen seitsemännellä kun valmiiksi oli tullu tämä "Katkuinen kuoleman tie" kirja. Vastasin kun eräs oppilas kysyi että mikä oli siihen saakka lukemistani kirjoista paras.

Tuo vain muistutuksen vuoksi, että kaikki eivät kirjoja lue. Kun edessä on vain pelkkää tekstiä, se vasta on tylsää ajanvietettä. Mutta itse sain vähän ryhtiliikettä kun vanhemmat jo huolestuivat että eikö olisi hyvä tätäkin puolta harrastaa. Kotona oli kirjahyllykin ja siinä suhteellisen monenlaista, laadukastakin luettavaa. Enemmän iskivät ihon alle nämä Colt, Colorado ja Walt Slade tyyppiset lehtiset, tosin ilman kuvia nekin.

No joo, itse blogin aiheeseen taas. Nämä rääkit joita urheilija pahimmillaan läpi käy, ne ovat urheilijan tiedossa. Itse kuulin aikanaan "konevalmennuksen" kauheimmista puolista kun puhuttiin Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueesta. Ei todella mikään ihme että Mihailov-Harlamov-Petrov ketju pelasi niin hyvin yhteen kuin parhaimmillaan pelasi. Eläinkin olisi ollut kuoleman vaarassa siinä tavassa jolla näitä Neuvostoliiton ylpeyksiä "tsempattiin" punakoneen toimivuuden takaamiseksi. Harvoin tuo kone yski mutta yskähteli sentään sen verran että MM-kultaa ei aina tullut. Silloin sai usein potkut valmentaja https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/05/07/punakonee...

Toimituksen poiminnat