TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Sisuviisumi ahkerille maahanmuuttajille

Olen jättänyt lakialoitteen, jossa ehdotan että oleskelulupaa hakevilla maahanmuuttajilla olisi mahdollisuus osoittaa oleskelukelpoisuutensa aktiivisen ja onnistuneen kotoutumisen perusteella, ja heille voitaisiin myöntää niin sanottu sisuviisumi.

 Yhteiskuntaan sopeutuminen vaatii oleskelulupaa hakevalta henkilöltä motivaatiota ja kovaa työtä. Suorittamalla yhteiskunnan velvoitteita kuten kielen opiskelua, aktiivista työnhakua ja rikkeetöntä elämää tulisi oleskelulupaa hakevalla olla mahdollisuus osoittaa nämä onnistuneen kotoutumisen meriitit. Osoittamalla sisukkuutta esimerkiksi kielitaidon, työnteon tai opiskelun kautta, voisi saada sisuviisumin.

Tällä hetkellä turvapaikkamenettelyssä ei arvioida, minkälaisia töitä tai koulutusta hakija on suorittanut. Pidän yhteiskunnan varojen hukkaamisena sitä, että motivoituneet ja aktiiviset ihmiset karkotetaan pitkän hakuprosessin päätteeksi huomioimatta heidän saavutuksiaan ja sitoutumistaan.

Esimerkiksi suomalaisen lukion suorittanut oleskelulupaa hakeva opiskelija on aktiivisesti kouluttautunut suomalaisen yhteiskunnan asettamien koulutustavoitteiden mukaisesti. Suomalaista lukiota ei voi suorittaa, ellei opettele kieltä. Opiskelun yhteydessä muodostuu siteitä, jotka edesauttavat maahanmuuttajataustaisen tulevaisuutta Suomessa.

Jos henkilö saa karkotuspäätöksen, on Suomen yhteiskunnalta mennyt käytännössä valtion varoja hukkaan, kenenkään hyödyntämättä niiden maksimaalista potentiaalia. Tavoitteena tulisi olla, että tunnistamme tehokkaammin maassa jo asuvien maahanmuuttajien työvoima- ja osaamispotentiaalin jo kotoutumisen aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan turvapaikanhakijoiden potentiaali ymmärretään,mutta ministeriön piiriin henkilö tulee vasta, kun oleskelulupa jo on. Ehdotetulla pykälän muutoksella henkilöä voitaisiin tarkastella jo aiemmin: ”Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos sen epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta hänen terveydentilansa, Suomeen syntyneidensiteiden, aktiivisen ja onnistuneen kotoutumisen tai muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet, joihin hän joutuisi kotimaassaan, tai hänen haavoittuva asemansa.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Pitäisikö sun Tiina vaihtaa puoluetta? Sun puheissa paljon tolkkua ne menee hukkaa Sinississä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Sinänsä kannatettavaa, että esim. jo työllistyneelle turvapaikanhakijalle annettaisiin työlupa tms., joka ei olisi riippuvainen turvapaikanhakuprosessista. Näin esim. nyt tapetilla olevan Hasan Khamedin tapauksessa. Sain tosin tekstistäsi sellaisen käsityksen, että ihan vain opiskelu ja lain noudattaminen olisivat riittävä kriteeri oleskeluluvalle. Näin vähäisillä ja itsestäänselvillä vaatimuksilla tuskin päästäisiin kotouttamisen osalta kelvollisiin tuloksiin.

Jos linkkaisit aloitteesi, olisi selvempää, mitä ajetaan takaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Myös kaikille tulkeille joiden palkan maksaa yhteiskunta ja on riippuvainen tulevista turvapaikanhakijoista?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Makkonen koska sinulta tulisi jotain tolkullista sanottavaa?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuo Khamedin tapaus todellakin vaikuttaa hyvältä esimerkiltä, että osa tulijoista on todella lahjakkaita ja ehdottomasti sellaista potentiaalia, mitä Suomi tarvitsee. Siis mitä helvettiä, suomen kieltä ja kirjoitusmerkkejä osaamaton kävi peruskoulun puolessa vuodessa arvosanalla 8,5??? En nyt tiedä oliko siinä annettu jotain positiivista erityiskohtelua arvosanoissa, mutta pelkästään suomen kielen taito kertoo paljon.

Olen sinällään samaa mieltä Mykkäsen kanssa, että ÄO:n ei pidä olla ihmisarvon mittari ja siksi antaa etuoikeuksia turvapaikkaprosessissa. Ongelma on kuitenkin tekninen ja haluttu ratkaisu saadaan toisinkin, esimerkiksi työ- ja opiskeluviisumisäädöksiä muuttamalla. Opiskelujen rahoitus voidaan järjestää vaikkapa apurahana tai stipendinä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kuka ottaa vastuun kun Hasan radikalisoituu? Hyvä menestys koulussa ei automaattisesti tee hänestä hyvin kotoutunutta. Siihen tarvitaan paljon enemmän.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Totta, radikalisoituminen koskee myös menestyneitä ja varakkaita. Miten olisi, jos Hasan kantaisi itse vastuunsa ja radikalisoituminen johtaisi automaattisesti karkotukseen ja mahd. kansalaisuuden menetykseen?

Mitä kaikkea itse ehdotat kotoutuksen onnistumiseksi?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Oooh, joukossamme on ennustaja! Kukaan ei osaa ennalta sanoa JOS joku radikalisoituu, mutta Räävi sanoo KUN henkilöstä josta kukaan ei räävittömimmissä painajaisissaankaan voisi moista arvata!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Finlalaysoneita ja Fazereita siis tulossa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Juuri näitä boikototavia firmoja!

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kyse on lähtökohtaisesti turvapaikan saamisen perusteista, onko niitä
ylipäätään edes olemassa ? Prosessi loppumattomine valituskierteineen
on se ongelma koko asiassa. Mitä tällä välillä itse varsinaisen turva-
paikkaprosessin aikana tapahtuu, ei voi olla peruste jäädä maahan.

Ilkka Huotari

Tällaisissa on aina se ongelma, että niitä aletaan mahdollisesti käyttää väärin.

Vastaavia ehdotuksia, joissa on väärinkäytön vaara:

- tarveharkinnasta luovuttava
- korkeakoulututkinnosta elinikäinen oleskelulupa automaattisesti

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

2015 elokuussa suomeen tullut lukion toista luokkaa käyvä 20 v.nuori mies joka oppi suomenkielen puolessa vuodessa.JAA.Sipilän ja stubbin 17v.poika oli 3 vuotta vanhempi kuin mitä mainostettiin julkisuudessa ja löytyi sotilastaustaa ynm.kun alettiin tutkimaan.

Mikä on nuoren aikuisen?miehen tausta siellä alkujaan?Vanhemmat jne.Siitä lisää tietoa jotta voi arvioida miksi erioikeutta saisi ja miksi lakeja muutettaisiin jokaisen yksittäistapauksen takia?Eihän suomen lakeja muuteta muissakaan tapauksissa yksittäistapauksien takia.

En todellakaan meinannut uskoa että suomi opittu puolessa vuodessa ja kun katsoin tarkemmin mistä on kyse niin yksityislukiosta ja suomi toisena kielenä.Opettajien erityistuki ja lisätehtävät jne.Sivuhuomautuksena että niistä on leikattu suomalaisten lasten kohdalla ,kuten lainmukaisista muistakin tukimuodoista ja rahoista.Ei ole erityisluokkia heille eikä henkilökohtaisia avustajia,räätälöityine opetuksineen..

Onko tämä nyt 2012 tulosta kun hallitus leikkasi suomalaisten rahaa jotta nämä tulokkaat saavat kaiken tarvitsemansa?100 000 suomalaista poikaa ja nuorta miestä syrjäytetty ja heistä eivät tiinat ja niinat kanna mitään huolta?Ei suomen hallitus,ei femakot,ei "suvakit"ei lastensuojelujärjestöt...Miten tuntuu niin valikoivalta tämä oikeus ja sen vaatiminen.

Kaksi vuotta Afganistanissa käynyt koulua ja 15v.tulee yksin suomeen ,suorittaa peruskoulun puolessa vuodessa kuten tuolla media mainostaa.En usko,valitettavasti.Räätälöidyt aikuiskolutukset ja lukiot ovat eri asia kuin suomalainen peruskoulu ja lukio jota lapset ja nuoret käyvät,kansanopistotkaan eivät aja samaa asiaa,jossa kaveri on ollut .

"Kuuden viikon kurssin aikana hän kehittyi huimasti ja kieli alkoi olla virheetöntä. Annoin hänelle kympin ja se tuli ansioista"

Terhi Lintunen

"Hasan oli jättänyt englannin kokeessa esseen kirjoittamatta. Myöhemmin hän kirjoitti minulle pitkän anteeksipyyntöviestin. Hän ei ollut tiennyt, mikä on essee"

Eikö olekin merkillistä vaikka kävi peruskoulun 9 vuoden oppimäärän puolessa vuodessa ja oppi suomen kielen täydellisesti ja lukion kursseja niin ei tiennyt mikä on essee?

Tähtää muuten maahanmuuttajien opettajaksi."Isä ja isoisä eivät opiskelleet. Sen seurauksena olen pakolainen"Jaa.

Hasan kertoo käyneensä vain pari vuotta koulua Afganistanissa. Suomeen tullessaan Hasan osasi vain ne länsimaiset aakkoset, joita hänen nimessään on. Hän tiesi Euroopan, mutta ei, mitä maita siihen kuuluu. Englantia hän ei osannut lainkaan.

–Menin ensin Iraniin ja tein töitä ja lainasin rahaa, että pääsin salakuljettajan mukana Turkista Kreikkaan. Minulla ei ollut tarpeeksi rahaa ja pakenin salakuljettajaa.

Suomesta Hasan ei tiennyt mitään, kun hän tuli tänne Ruotsin kautta. Tie vei monen mutkan kautta Punkaharjulle Itä-Karjalan kansanopistoon.

–Kesti kaksi viikkoa oppia sanomaan koulun nimi, Hasan naurahtaa.

Jaha.Jotenkin tulee omituinen vaikutelma.Muu perhe on kuulemma Iranissa.

Siellä on sitten sitä "sujuvaa" suomen kieltäkin tältä lapsinerolta,tosin opettaja pitää olla vieressä tukena kun meinaa sanat ja aihe unohtua mitä kysyttiin...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuo hänen lukion todistuksensa ehkä kertoo jotain. Mikä oma keskiarvosi lukiossa oli? Suoritithan pitkän matematiikan? Oikeinkirjoituksesi taso antaa kyllä syytä arvata, ettei ainakaan äidinkielesi osaaminen ole kovin kummoinen, eikä oikein edes lukiotasoa...?

Maahanmuuttajien arvosanojen suhteen täytyy toki käyttää tiettyä harkintaa, sikäli kun niissä saatetaan käyttää merkittävääkin positiivista erityiskohtelua. Maahanmuuttaja pääsee lukioon helpommalla koulumenestyksellä kuin kantaväestö ja ainakin ylioppilastutkinnossa tutkintolautakunta voi huomioida sen, jos oppilaan äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi. En noista todistusarvosanoista tiedä.

Sinällään positiivinen erityiskohtelu on tarkoituksenmukaista epäoleellisten kieliongelmien kompensoimiseksi ja toiseksi syrjäytymisen ehkäisyssä.

On siten vaikea sanoa todellisuutta pelkkien numeroiden perusteella.

Khademin suomen kielen kielitaito haastatteluissa on kyllä yllättävän hyvää vain kolmen vuoden jälkeen. Itse olen vierestä katsellut toisen, joskin vanhemman, maahanmuuttajan suomen kielen oppimista nyt jo yli viiden vuoden ajan ja se on ollut lähinnä toivotonta verrattuna tuohon Khademiin. Nuoret toki oppivat nopeammin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, kyllä se suomea osaa, sen huomasi jokainen joka vaivautui Perjantai-dokkarin katsomaan. Eikä se ole ainoa lajiaan, on näitä välkkyjä afgaanipoikia ennenkin nähty. Sisukkaampaa sakkia saa hakea. Ehkä se kertoo heistä jotain, että Afganistanin itsenäisyyttä ei vieläkään ole viety, vaikka Neuvostoliitto yritti valloittaa sitä koko 1980-luvun ja seuraavalla vuosikymmenellä vuorostaan jenkit yrittivät moukaroida koko maan kivikaudelle. Taleban syntyi, ja kai sen tuhoaminenkin on näitten sinnikkäitten sissien itse tehtävä, ei siihen muutkaan pysty. Niillä on nyt muita kiireitä kun hämmentävät Syyrian soppaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tervo sanoi saman jo 17 vuotta sitten mutta hauskemmin:

"Vihaan feministejä, ulkomaalaisia, kommunisteja, vihreitä, ruotsinsuomalaisia ja vihanneksia.
Kerroin sen vanhalle naiselle, joka jysähti istumaan viereeni penkille. Ämmä pasahti, ettei kuulu mihinkään näistä ryhmistä. Hän saanee jäädä istumaan, ja alkoi raivata tietään läpi lihapiirakan.
Rasva haisi, mutta myös lihapiirakka. Hotkinnan lotinaa kuului.
Vihaan ämmiä."

(Jari Tervo: Suomemme heimo, 2001)

Toni Rintala

Keille se sisuviisumi annetaan? Palkituille ja ylistetyille maahantulleille, jotka ovat sitten kuitenkin oikeuteen rötöksistään joutuneet ja tuomion saaneet? Otetaanko se myönnetty sisuviisumi näissä tapauksissa pois?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Lähtökohtaisesti ihan hyvä ajatus. Samaa olen pohtinut monta kertaa, että usein karkoitetaan vääriä henkilöitä ja raiskausringit jäävät tänne pyörimään veronmaksajien riesaksi.

Selkeitä kriteerejä tarvitaan lisää ja prosessia nopeammaksi. Puheita kyllä riittää, tekoja vähemmän.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ihmettelen mikä ongelma oli Ruotsalaisessa yhteiskunnassa ja miten ne rahat riittivät tänne suomen perukoille asti,kun ei kaiken lisäksi ollut vielä mitään tietoa koko suomenmaasta.Ei ollut tarpeeksi rahaa ja pakeni salakuljettajia??

Eihän Iranissa ole mitään kummempaa kuin muuallakaan nykyään,mielenosoituksiahan on joka eu maassa ja eu kansalaisia ammutaan vesitykeillä ja kumiluodeilla,on tullut ruumiita ja kaaosta on tulossa myös suomeen,Venäjä uhkaa kuulemma suomea ,kokoomuksen mukaan ainakin,mielipiteistä joutuu linnaan jne.Eli mitä eroa?

https://um.fi/matkustustiedote/-/c/IR

Mikä idea muuten on siinä että suomalaisten lasten ja nuorten,perheiden lainmukaisista tukitoimista on leikattu ja nuoria syrjäytetään 6000 kpl.vuosivauhdilla,ja suomeen tuodaan eu pakkokäskyillä(oli suosituksia mutta jostakin syystä hallitus antoi ymmärtää muuta) lisää nuoria miehiä?90 luvun epäonnistuneen maahanmuuton,jonka nämä poliitikot myönsivät itsekin, seuraukset kun lakaistiin eu lobbauksen alle ja silloiset ihmisetkin jätettiin oman onnensa nojaan,vaikka suomen rajan yli ei kävelty nykytyyliin.

Huostaloihin raahataan lapsia ja nuoria joista yli 19 % tahdonvastaisesti.Miten Tiina ja tukijansa(?)näkee tämän edistävän suomalaisten lasten ja perheiden asiaa?

Kokoomus leikkaa koulutuksen rahoista ja keskusta huutaa huostalakeja lisää suomalaisten perheiden kyttäämiseksi.Miten tämä edistää suomalaisten lasten ja perheiden asemaa,oikeuksia?

Mikä on syy siihen ettei yksikään puolue vastaa vanhempien kysymyksiin,vaan heidät ja heidän lastensa asiat lakaistaan maton alle,ja sensuurilla vaietaan suomen ihmisoikeus ja lastenoikeuksien rikokset?Sen sijaan jokainen opportunisti politiikkaan pyrkivä henkilö ja hallituspuolueet/apupuolueet ovat joka mediassa vaatimassa kaikille muille oikeuksia ja julkisuutta?

Ratsastetaan siis näiden nuorukaisten siivellä kohti lihapatoja,jokainen oman etunsa takia.Suomessa muutama pieni apupuolue puolustaa eu politiikkaa koska omat saavutetut edut ovat vaakalaudalla,jos eu -suomi alkaa kuuntelemaan enemmistöä.

Pekka Pylkkönen

Erinomainen ajatus. Lainkuuliainen, koulutettu ja duunia painava maahanmuuttaja on hyvin tervetullut!

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Ei paha ajatus....puoluekantoihin katsomatta.
Selvää kuitenkin että kriteerit myös käytännöntasolla lainkuuliaisesti pitää täyttyä. Todella pitkä kivinen tie.

Maamme kantokyky tälläisenään ei kaikkeen riitä kun ottaa erityisesti huomioon eri väestöryhmämme omine ongelmineen mitä globaalisuuskin tuottaa - ikärakenteisiimme - jotta kaikki pysyttäisiin edes lähes tasa-arvossa.

Niin,ja miten tulevat ministerimme kurittavat omilla suunnitelmillaan mm.ikäihmisiä mahdollisine toimenpiteineen lainsäädännössään.

Ts.vaikeuttavat rapauttaen todellista tasa-arvoa !

Matti Simonaho

Kuulostaa järkevältä "minun" ja "meidän" koulutustason ja siihen perustuvan mielenlaadun perusteella. Mutta entä jos toinen osapuoli näkee sen heikkoutena ja haluaa käyttää sitä hyväksi ja sen seuraamukset?

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6dec5f9b-472f-4...

Matti Simonaho

Suomen ei edes saa ottaa vastaan pakolaisia, eikä tänne kannata tulla kun "Venäjä voi hyökätä Suomeen milloin tahansa" (Ruotsin hallitus, asiantuntijat, sotilaallinen johto sekä Bonniersin omistamat lehdet Suomessa, osittain myös EU)

Maahan joka milloin tahansa voi joutua sotaan ei saa lähettää sodasta paenneita pakolaisia. Ruotsin hallituksen, asiantuntijoiden, sotilaallisen johdon sekä lehdistön mukaan, Suomen ei edes saa ottaa vastaan pakolaisia/maahanmuuttajia.

Toimituksen poiminnat