TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Keski-ikäiset naiset – yhteiskunnan voimavara

Keski-ikäiset naiset. He jotka ovat mahdollisesti hoitaneet lapsensa, omat vanhempansa ja sitten lapsenlapsia.

He jotka ovat sinnitelleet läpi hankalien vuosikymmenten, taistellen läpi lasikattojen ja sovinismin.

He jotka ovat yhdistäneet perheen ja työelämän, toimineet vapaaehtoisina ja huoltaneet lähimmäisiään. Käyttävät vähän aikaa itseensä ja paljon aikaa muihin.

Suurkuluttavat kulttuuria, kirjallisuutta, museoita, teattereita ja orkestereita.

Käyvät äänestämässä ja ajattelevat ihmisten ja luonnon hyvinvointia.

Saattavat edetä työurallaan, lähteä politiikkaan, kamppailla siellä tasavertaisuudesta.

Heitä on paljon. Heistä puhutaan vähän.

He ovat yhteiskuntamme voimavara. Elämänkokemusta on kertynyt, työelämää vielä jäljellä. Valokeila vain harvoin osuu heihin.

Olen seurannut politiikassa naisten toimintaa ja kohtelua. Toisaalta naisia arvostetaan ja halutaan tukea, käytännössä tämä sitten monesti jää vähemmälle. Miehiä ja yhteisöjä tulee usein muistuttaa tasa-arvon asioista. Ei kaikkia, mutta liian monia. Kyse ei ole pahantahtoisuudesta tai tahallisesta syrjinnästä, monesti kyse on tietämättömyydestä, huomaamattomuudesta, tiedostamattomasta toiminnasta.

Moni nainen tekee pitkää ja kapeaa uraa. Mitä tarkoitan? Tarkoitan että naiset ovat monesti ahkeria puurtajia, herkemmin olosuhteisiin tyytyviä.

Kun seuraan tämän hetken politiikasta ja yrityselämästä kertovaa uutisointia, nousee sieltä tietty klisee esiin. Näkyville nostetaan miehiä ja nuoria naisia.

Älkää ymmärtäkö väärin, on hyvä että nuorille suodaan mahdollisuuksia. Kuulun tähän ryhmään itsekin. Silti ihmettelen välillä, miksi puolueet, yritykset ja media tuntuvat keskittyvän enimmäkseen uusiin tekijöihin tai vanhoihin konkareihin.

Koska valokeilaan ja näkyville paikoille nostetaan osaavat ja kokeneet, keski-ikäiset naiset?

Esimerkkejä:

SDP. Olen pohtinut että mistä johtuu osaavan ja kokeneen Tytti Tuppuraisen jääminen vähemmälle huomiolle? Tuppurainen on kansainvälinen osaaja, kokenut, ahkera ja loistavassa iässä. Hän on edustava ja yhteistyökykyinen mutta tuntui jäävän miesten ja muiden varjoon SDP:n pj-kisassa. Myös Jutta Urpilainen on tällä hetkellä yksi ”valtiomiesten” tähtikaartista. Arvostetaanko häntä riittävästi, varsinkin kaiken mahdollisen läpikäyneenä edustajana?

Kokoomus. Ei naista puheenjohtajana. Ei koskaan. Sata vuotta vierähtänyt ilman että nainen pääsee johtamaan puoluetta. Kokoomukseen on rakentunut sisäinen lasikatto joka huutaa olemassaoloaan, mutta mitään ei tehdä. Nuoria mieskykyjä nostetaan eri tehtäviin jatkuvasti. Entä ne kokeneet keski-ikäiset naiset?

Vihreät. Tasa-arvo näkyy heillä, mutta kaipaisin silti politiikan eturiviin myös vanhempaa polvea naisista. Satu Hassi, Tuija Brax, Tarja Cronberg? Kokemusta ja näkemystä löytyy.

Keskusta. Siniset. Vasemmistoliitto. Perussuomalaiset.

Sama juttu.

Tämä ei ole nuorten ja vanhempien välinen vastakkainasettelu. Tämä on puheenvuoro siitä, että minua häiritsee se, että esille ei nosteta kokeneita naisia. He ovat monesti valtava voimavara. Tehneet pitkän matkan ja päivän.

Kiitos heille.

Tarvitsemme teitä kokeneet naiset. Olette olleet korvaamattomia, olette kiinnostavia, olette osaavia ja olette kauniita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Mielestäni Jutta Urpilaista ei ole arvostettu riittävästi omassa puolueessaan vaikka hän on hyvä puhuja, osaava poliitikko. Mutta ehkä liikaa sdp:n oikeisto laitaa omiensa mielestä. Joka tapauksessa edustava poliitikko, jonka soljuvaa asiatyyliä on arvostettu täällä "kansan keskuudessa". Ans kattoo kelpaako hän ministeriksi jos sdp:stä tulee pääministeripuolue.

Yksi mysteeri on miksei Antti Lindtmania (sdp), joka on sopivassa iässä, hyväntuulinen ja myöskin taitava asiapuhuja ei ole nostettu puolueensa kärkeen. Tutkimattomia ovat politiikan kiemurat.

Juha Sipilän valinnat olivat täysin käsittämättömiä, erikoisesti sote-osaaja Jaana Laitinen-Pesola (kok) olisi ollut pätevä sosiaali- ja terveysministeri mutta ei ilmeisesti kelvannut. Sipilä tullaan muistamaan naisia väheksyvänä pääministerinä. Häneen näyttää tarttuneen ikäsyrjinnän piirteiden lisäksi se asia, että hänen suosiollaan kädet pantiin härskisti naisten taskuun. Vasta kesällä palkansaajat - suurin osa naisia huomasi, että heidän kesälomarahoistaan oli ahmaistu sievoinen summa.

Jolleivat naiset tämänkään kohtelun jälkeen äänestä heidän osaamistaan ja arvoaan kunnioittavia poliitikkoja - sitten jatketaan vain miespowerissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

..."hyvä puhuja", "soljuvaa asiatyyliä", "hyväntuulinen", "taitava asiapuhuja"...

Noillako perusteilla valtakunnan asioiden hoitajat pitäisi valita? Huomiot pitävät paikkansa, ja mainituista henkilöistä on muuhunkin kuin puhumiseen, ei siinä mitään.

Outoa huolestumista kuitenkin. Etteikö Lindtmania ja Urpilaista olisi nostettu puolueensa kärkeen? Joko vennamolaisuus on nykyään niin itsestään selvästi ainoa vaihtoehto, että vakavasti otettavan puolueen pitäisi henkilöityä yhteen naamaan?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Jos minulle tarkoitat Jari-Pekka Vuorela, en ole vähääkään huolestunut sosiaalidemokraateista noin joukkueena mutta ihmiset yleensä ihmettelevät miksei Antti Lindtman etene. Siis ne tavalliset monet ihmiset kuten minäkin.

Keittiöpsykologiasi petti vähän tällä kertaa, sanoisin.

Blogikeskustelu on enimmäkseen viihdettä. Ja arvioinnit perustuvat mielikuvapolitiikaan. Mutta tähän blogiin halusin vastata sillä sen sisältö oli hieno ja Tiina Elovaara on asiallisuuden perikuva ja hyvin positiivinen.

Käyttäjän Veli-MattiPoikela kuva
Veli-Matti Poikela

Elovaaralta jää nyt huomaamatta, että aivan samoin kuin naisia on politiikassa myös miehiä, jotka ovat "korvaamattomia, kiinnostavia, osaavia ja kauniita", mutta siitäkin huolimatta he eivät nouse koskaan varjoista valoihin. Syitä tähän voidaan etsiä vaikka puutteista karismassa, verkostoitumisessa tai vaikkapa pehmeistä hartioista, mutta yksi asia on kuitenkin varmaa, nimittäin naiseus ei ole ja toivottavasti ei tule koskaan olemaankaan ominaisuus joka takaa automaattisesti paikan parrasvaloihin.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Gallupeista säikähtäneet sinisten kansanedustajat pälyilevät nyt kuka mihinkin suuntaan. Feministipuoluettako se Tiina haikailee? Vai vihreitä?

Toimituksen poiminnat