TiinaElovaara Life. Laughs. Sports. Politics. Justice.

Minä olen syyllinen

Olen seuraillut omissa mietteissäni vanhuspalvelu-keskustelua.

Jo aiempina päivinä minua häiritsi se että monet kansanedustajat jotka ovat vahvasti äänessä vanhusten puolesta, (mikä sinänsä hyvä asia) istuvat itse kaupunginvaltuustoissa päättämässä näistä asioista. Eli ulkoistamisesta ym.
Myös minä itse.

Eduskunta säätää lait ja jakaa toki resursseja, mutta kunnat järjestävät palvelut.
Viime hallitukset ovat kaikki kuitenkin joutuneet kohdistamaan leikkauksia kuntien valtionosuuksiin.
Edellinen hallitus missä myös SDP ja vihreät ym istui, leikkasi kunnilta suoraan miljardin. Nykyinen hallitus on tehnyt indeksijäädytyksiä.

Kuka on syyllinen?

Eduskunta vai kunnat?

Vai onko kenties niin, että kaikki ovat syyllisiä.

Valtiovarainministeriö kertoi vastikään jälleen madonluvut valtion taloudesta.
Muistamme toivottavasti kaikki, että kun nykyinen hallitus aloitti työnsä, oli talous taantumassa kahdeksatta vuotta peräkkäin, sekä työttömyysluvut korkealla.
Nämä asiat on saatu muutettua, mutta valtiovarainministeriön mukaan seuraavan hallituksen tulisi tehdä 2 miljardin edestä ”nopeavaikutteisia toimia” (käytännössä leikkauksia) jotta Suomen julkisen talouteen syntyisi vahvemmat puskurit ja julkinen talous olisi kestävämmällä pohjalla.

Tänä päivänä poliitikkona oleminen on sitä, että toimit millä tasolla tahansa, sinä leikkaat.

Tätä vaikeaa yhtälöä tulee jokainen hallitus ratkomaan myös jatkossa. Moni nykyinen opposition kansanedustaja on kuvauttanut innokkaasti itsensä aika monessa mielenosoituksessa hallituksen päätöksiä vastaan. Sen voi löytää edestään, kuten koulutuslupaus-keissi osoitti.

Tietysti on hankalaa jos toimet kunnassa ja eduskunnassa ovat ristiriidassa. Kuten tänään on tapahtunut.
Kansanedustajat esittävät hallitukselle epäluottamusta vanhustenhoidosta, siitä, mitä ovat itse kunnissa toteuttaneet.

Kansanedustajan on ylipäätään ongelmallista olla sekä eduskunnassa että kaupunginvaltuustossa.

Miksi sitten olemme?

Moni meistä on tullut ensin valituksi kaupungivaltuustoon ja sitten kauden ollessa kesken, eduskuntaan.

Osa meistä on silti ehdolla myös kuntavaaleissa uudelleen.

Syy on myös se, että ehdokkaita kuntavaaleihin ei ole aivan helppoa löytää. Varsinkaan sellaisia jotka ovat työelämässä tai perheellisiä. Opiskelijoita ja eläkeläisiä kyllä paremmin.

Valtuustoissa Suomessa on esim naisia n. 39%.

Toivoisin todella että sellaiset ihmiset joilla on pienikin mahdollisuus lähteä vaikuttamaan oman alueen asioihin, sen tekisivät.

Viime aikoina on kuitenkin enemmän ja enemmän tullut sellaista palautetta ihmisiltä että kunnanvaltuustojen työ on liian jankkaamista ja eduskunta ei vaikuta kovin mukavalta työpaikalta. Ilmapiiri on mennyt liian kovaksi.

Joten kun nyt koko ajan kaikkia päättäjiä haukutaan, niin kyllä minä toivoisin että ihmiset ottaisivat itsekin osaa yhteiskunnan päätöksentekoon.

Itse voisin jättää valtuutetun tehtävän ja toimisin sen ajan mieluusti seniorikaverina vanhuksille.
Tällä hetkellä olen kuitenkin yksin ryhmästämme valtuustossa, ja hoidan tietenkin tehtäväni kunnolla loppuun.

Pointtini on, että jaksettaisiin kysyä myös niitä syvempiä kysymyksiä siitä, miksi tehdään mitäkin päätöksiä ja miksi politiikka on mitä se on.

Moni tuntuu vain haluavan pienentää kansanedustajien määrää. Töitä on nytkin ihan jäätävä määrä. Silti seurataan lähinnä taksin käyttöä, tai siltä välillä tuntuu.
Tälläkin hetkellä moni luottamushenkilö myös kunnissa on jaksamisen äärirajoilla.

Se ei ole tietenkään mikään selitys mihinkään eikä oikeuta huonoja valintoja palvelujen järjestämisessä.

Mutta olisiko syytä silti miettiä miten saamme päätöksenteosta loogisempaa, laadukkaampaa, enemmän ihmisiä mukaan ja sitten vielä aitoa keskustelua maamme taloudesta ja väestön ikääntymisen aiheuttamasta tilanteesta?

Ja loppuun vielä, me kolme-nelikymppiset maksamme tällä hetkellä eniten veroja, käytämme vähiten palveluja, emmekä me välttämättä tule koskaan saamaan sellaista elintasoa mitä edeltävät polvet.

Me voisimme sanoa, presidentin sanoin,

Maksamme joko teidän valtiovelkanne tai teidän eläkkeenne,

mutta EMME molempia.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Rahaa löytyy helposti. Ei ole vaikea asia ollenkaan. 2 miljardin veron kevennyksistä 1 miljardi hoitajamitoituksiin. Noin 1 miljardi on se määrä jolla vahustenhoidon rahoituksen taso nousee pohjoismaiselle tasolle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jorma on oikeassa. Kyse on ollut monessa tapauksessa arvovalinnasta. Niin kunnissa kuin eduskunnassa. Veronkevennykset tai vaikkapa tehottomat yritystuet ovat olleet nykyhallitukselle paljon tärkeämpiä kuin vanhustenhoidon taso.

Välttämättömyyden taa on helppo piiloutua, mutta pääsääntöisesti moinen ei oikeastaan ole perusteltua.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kivelä ja Nordlin, kyllä teidän on helppo julistaa arvovalinnoista ja veronkevennyksistä. Nyt teillä olisi ollut loistava tilaisuus lähteä eduskuntavaaliehdokkaaksi. Julistamillanne teeseillä läpimenonne olisi ollut varmaa ja arvovalintanne ja veronkevennyksenne olisivat toteutuneet hetkessä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Ministeri Saarikko :

"Saarikko kertasi mitä mitoitusvaatimuksen asettaminen 0,7:ään hoitajaan yhtä asiakasta kohden merkitsee. Se on arviolta 4200 uutta työntekijää ja lisää ympärivuorokautisen hoidon menoja arviolta 200 miljoonalla eurolla välittömästi sekä väestön vanhetessa vielä lisää."

Ymmärtääkseni Saarikko tarkoittaa hoidon menojen kasvavan 200M€/vuosi .

Olemme heittäneet käsittämättömään Kankkulan Kaivoon eli tuulitukeen vuodesta 2011 lähtien yhteensä 746 487 239,98€ siis vajaan miljardin!

Vuonna 2017 tuuleen hukattu veroraha oli 221 042 767,93€!

Tämä totaalinen järjettömyys jatkuu vuodelle 2030 asti!

Olkaa kansanedustajat kerrankin urheita , lopettakaa tuo mieletön rahan kylvyy tuulitukeen ja ohjatkaa säästyneet sadat mijoonat vanhusten hoidon parantamiseen !

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Voidaan näkökulmaa heittää tähän liittyen mikä on Suomen "pelastusrengas" .

Kaikki työ on lähtökohtaisesti arvokasta .

Mutta pitkäjänteiset hightech tuotekehitys patennoinnit Suomalaisil yrityksil yms. Jotka vientisektorin töitä ja tuloja tuo Suomelle . Ovat "pelastusrengas" pitää pinnalla tämä muuhun maailmaan verraten suhteellisesti erittäin korkea elintaso .

Huippu urheilija Matti Nykäseltäkin jokaiselle Suomen kansalaisel jäi esimerkillinen menestyksen ohjenuora elämään mieleen painettavaksi .

Vain tinkimätön armoton harjoittelu ja Usko omaan tekemiseen vie maailman huipulle . Ohjenuora pätee lajiin kuin lajiin . Niin urheiluun ,työelämään kuin opiskeluun .

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tiina voi toki maksaa valtionvelan. Ei meillä eläkeläisiä ole väliä. Joudamme hoitokoteihin säästöohjelmiin ja toivottavasti kuolemme pian. Ettei Tiinan tarvitse maksaa meidän hoidostamme.

Me eläkeläiset ryvemme rahassa ja olemme saanet helpon elämän. Alusta loppuun. On se niin väärin että nuorilla on nykyään kaikki paljon huonommin. Tienaavat vähemmän, maksavat enemmän veroja, eivätkä saa mitään palveluita.

Toista se oli minun nuoruudessani, joskus 1970 - 1980 luvuilla. Rahaa tuli ovista ja ikkunoista, veroja ei tarvinnut maksaa lainkaan ja palveluita käytettiin aamusta iltaan niin ettei edes töissä ehditty käydä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Ikävä fakta on se . Jotta jos esim 64 vuotiaana eläkkeelle jäähään Suomessa .
Sitten kärjistetään esimerkki jos hoidetaan niin (liian)hyvin että 104 vuotiaaksi eläkeläiset eläisi . 40 vuotta eläkkeitä nostaen , kaikenlaista hoitoa ja sairaanhoitoa käyttäen ilmaiseksi yhteiskunnan piikkiin.

Niin yhtään mitään mahdollisuuksia Suomen töissä käyvil ei olisi tuosta skenaariosta selvitä .

Satsataanko kaikki paukut 90 vuotiaitten koti hoitoon yms. ? Kun Suomessa puhki uuvuksissa oleville lapsiperheillekään EI OLE vanhan ajan kodinhoitajia olemassa .

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Luultavasti olisi kaikkien ja etenkin nuorempien etu kutsua jatkossa yli 80-vuotiaat lopetuspiikille? Ei tarvitsisi keskustella vanhushoivasta.

Sopisi minulle. Vajaat 9 vuotta vielä jäljellä.

Sen verran pitää oikaista, että ei eläkeläinenkään hoitoja ihna ilmaiseksi saa. Asumisesta lähtien on kaikki itse maksettava niin kauan kuin omaisuutta ja maksukykyä riittää, siinä kuin nuorempienkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oikeiston veronkevennyspolitiikka on ruokkinut huonoa ilmapiiriä. Nyt tahot jotka ovat veronkevennyksiä ja yritystukia saanut on oikeiston taholta kasvatettu epälojaalisuuteen ja jatkuvaan nurinaan valtiota kohtaan. Näin voi myös sanoa että ihan maanpuolustuksellisesti on oikeistoretorikka pelkkää myyräntyötä.
En siis tarkoita tätä kirjoitusta vaan yleensä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Resurssi on ihmeellinen asia. Tämäkin hallitus puhuu kymmenen miljardin hävittäjäkaupan toteuttamisesta niin, ettei se vaikuta valtion talousarvioon ja tavallisten kansalaisten elämään mitenkään.

Jos tuollaisia ihmetemppuja oikeasti on olemassa, niin miksi niitä ei käytetä koulutukseen, vanhushoivaan, infranrakentamiseen jne?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Juu, hävittäjiin raha kuulemma tulee budjetin ulkopuolelta. Kätevää. Eikö sieltä budjetin ulkopuolelta voisi ammentaa rahaa myös vanhusten hoitoon, nuorten tuleviin eläkkeisiin, ja tietysti valtion velan voisi sieltä maksaa pois.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nopeasti vanhenevat aseet ja sotakoneet menettävät maanpuolustuksellisen merkityksensä kun koko kansaa oikeiston taholta kasvatetaan viidenneksi kolonnaksi ja kaikki valtion toiminta myydään ulkomaille. Kehitys on diktatuuria kohti. Valtio organismina johon kansalaiset tuntuvat kuuluvansa ei enää ole tärkeä vaan ainoastaan hierarkiat, ylinsotajohto aseineen ja miljonäärit ovat pian ainoat osalliset muut opetetaan pois yhteiskunnasta ja pidetään vouhotuksella ja hömpällä tyhminä.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

#13

Kuinka nostalgista. Neuvostoliitto, DDR ja niiden retoriikka elävät vielä; joidenkin päässä. Ei mennyt opinnot hukkaan aikanaan. Tai no, kyllä ne meni.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tiina Elovaara ei tunne eläkesysteemiä. Niinpä hän ei tiedä, tai ei halua tietää, että lukemattomat kaltaiseni maksoivat mittavan määrän eläkemaksuja palkoistaan joskus 1960- 1970 luvuilla, eikä eläkettä niistä maksuista kertynyt pennin latia.

Tämä on fakta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näin oli. Eläkekertymään alettiin tuloja merkitä vasta kun oli täyttänyt 23 vuotta. Minulla oli työsuhteita tuohon mennessä jo kahdeksan vuotta, miinus varusmiesaika ja työttömyyspätkät.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Noinhan ne eläkemaksut menivät, tasan tarkkaan. Minullakin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mikäs teidän oli -60 luvul esim vaikka rintamies talo naputella hartia pankil pystyyn itselle . Juuri mistään määräyksistä ei tarvinnut välittää yhtään mitään .

Nyt jos samoil määräyksil sais rakentaa pystys talon jopa 300% halvemmalla tehdä .

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Höpöjä puhut. Mikäs siinä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #16

Moni työ oli -60 ja -70 luvul henkisesti 300% kevyempää . Eli aivottomia töitä oli enemmän .Ehkä tosin fyysisesti raskaampaa keskimäärin .

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ja tätä ennen kerätyt yksilölliset eläkerahastot sosialisoitiin valtion pohjattomaan kassaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tiina, miten minulle tulee väkisinkin mieleeni kun luen tätä blogitekstiäsi, että olisit tekemässä pian "lohelat"... Olenko ihan väärässä?... Anteeksi uteluni ;)

Tämä kertomasi kuulostaa jo kerran nähdyltä episodilta:

- - "Joten kun nyt koko ajan kaikkia päättäjiä haukutaan, niin kyllä minä toivoisin että ihmiset ottaisivat itsekin osaa yhteiskunnan päätöksentekoon.

Itse voisin jättää valtuutetun tehtävän ja toimisin sen ajan mieluusti seniorikaverina vanhuksille.
Tällä hetkellä olen kuitenkin yksin ryhmästämme valtuustossa, ja hoidan tietenkin tehtäväni kunnolla loppuun." - -

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos joku alle 12v tätä lukee niin setä selittää.

Kansanedustajat ovat ehdolla kuntavaaleissa siksi koska ovat kaikki paikkakuntansa ääniharavia julkisuusasemansa vuoksi. Kansanedustajan on tämän takia vaikea pestistä kieltäytyä koska auttaa täten puoluetta kunnassaan. Ratkaisu tässä on tietysti kieltää molemmilla palleilla istuminen. Se, että kansanedustaja äänestää usein eri tavoin parlamentissa ja kunnanvaltuustossa on kaikkea muuta kuin uusi asia näin se on aina toiminut, kansanedustaja / kunnanvaltuutettu puhuu yhtä toisessa instanssissa ja toista toisessa ja täten vanhvistaa kuvaa politiikkojen loputtomasta valehtelusta koska on mahdollista,että edes näistä kannoista kumpikaan ei ole se edustajan oma vaan se puolueen, paikallis- tai valtakunnantasolla.

Toimituksen poiminnat